Dok većina gradova u određenom iznosu sufinancira školski pribor i materijale za osnovnoškolce, tek nekolicina ih pomaže i srednjoškolcima, a prednjače Novi Marof u kojemu srednjoškolci dobivaju laptope i besplatne udžbenike vrijedne u prosjeku oko 5.000 kuna, te Dubrovnik i Vinkovci u kojima srednjoškolci dobivaju po 1.000 kuna,

Nova školska godina je počela, a mi smo – kao i svake godine – istražili koliko su gradovi financijski olakšali život roditeljima svojih školaraca na početku ove godine. Nakon što je, naime, država prije par godina na sebe preuzela troškove financiranja udžbenika za učenike osnovnih škola, gradovi su sredstva preusmjerili u financiranje školskog pribora – radnih bilježnica, mapa, atlasa, kutija za likovni, tehnički…, neki tiskaju i posebne bilježnice, majice, Grad Vukovar jedinstven je i jer svojim školarcima na početku nove školske godine dijeli i tenisice – popularne startasice, a Novi Marof srednjoškocima – lapotpe!

Upite smo poslali svim gradovima, no na žalost i nakon nekoliko podsjetnika nismo dobili odgovore iz svih. U istraživanje nam se uključilo pedesetak gradova, a sudeći po dosadašnjem iskustvu, oni koji se nisu javili niti se nemaju čime pohvaliti u zadanoj temi.

Prema odgovorima koje smo dobili iz gradova, ne računajući Zagreb koji je zbog veličine svog proračuna kategorija za sebe i ne možemo ga uspoređivati sa ostalima (za osnovnoškolce izdvajaju 35 milijuna kuna), najviše je iz proračuna za sufinanciranje školskih materijala i pribora svojim učenicima, konkretno radnih bilježnica, i ove godine izdvojio Zadar – 2,45 milijuna kuna.

Na drugom je mjestu Velika Gorica koja je za svoje školarce izdvojila 2,2 milijuna kuna pa su svi učenici dobili besplatne radne bilježnice, a za razliku od većine gradova u zemlji, Velika Gorica pomaže i roditeljima srednjoškolaca kojima su pomogli u kupnji udžbenika sa po 800 kuna.

Grad Vinkovci svojim je osnovnoškolcima, odnosno njihovim roditeljima, pomogao sa 1,85 milijun kuna, a za srednjoškolce su osigurali 350 tisuća kuna. Osnovnoškolci od 2. do 8. razreda su, tako, dobili vaučere u vrijednosti od 500 kuna, a prvašići i učenici prvog razreda srednjih škola dobili su po 1.000 kuna..

Slijedi Dubrovnik sa 1,49 milijuna kuna za osnovnoškolce i još pola milijuna za srednjoškolce, s tim da će sredstva rebalansom povećati ako bude potrebe (lani su na kraju izdvojili 811 tisuća kuna). Svaki dubrovački srednjoškolac dobiva, naime, po 1.000 kuna gradske potpore za kupnju udžbenika.

Među najizdašnijim gradovima slijedi, nadalje, Grad Varaždin koji je ove godine za školarce osigurao 1,26 milijun kuna, pa je svaki učenik u prosjeku dobio po 370 kuna.

Grad Vukovar roditeljima svojih školaraca ove je godine život olakšao sa 1,21 milijun kuna, a kao što smo već naveli, uz školski pribor – radne bilježnica i likovne mape za učenike od 1. do 4. razreda te zamljopisne atlase i kutije za tehnčiki za učenike od 5. do 8. razreda, svim učenicima osigurali su bilježnice s motivima Vukovara i besplatnu preobuku (startasice).

Među najizdašnijim gradovima kada je u pitanju pomoć školarcima i njihovim roditeljima još su Grad Kutina sa izdvojenih 1,1 milijun kuna, odnosno po 500 kuna po učeniku, Karlovac i Koprivnica sa po milijun kuna, Čakovec sa 900 tisuća te Zaprešić sa 700 tisuća.

Gledamo li prosječni iznos kojeg su osigurali za svakog učenika osnovne škole, najizdašniji su u Grubišnom Polju sa po 1.000 kuna, te Vinkovcima i Poreču – po 700 kuna.

Kao što smo već rekli, tek nekolicina gradova izdvaja i za pomoć srednjoškolcima – od 55 koji su sudjelovali u našem istraživanju, srednjoškolcima i njihovim roditeljima pomaže tek 11 gradova.

Uz Zagreb, koji za srednjoškolce izdvaja čak 40 milijuna kuna, najviše izdvajaju Dubrovnik (500 tisuća), Vinkovci (350 tisuća kuna) i Novi Marof koji je za srednjoškolce osigurao 250 tisuća kuna. Novi Marof je ujedno i rekorder po vrijednosti koju dobiva svaki srednjoškolac – svi dobivaju laptope u prosjeku vrijedne oko pet tisuća kuna.

Slijedi Opatija sa izdvojenih 200 tisuća kuna (700 kuna po učeniku), Sveti Ivan Zelina sa 165 tisuća kuna (560 kuna po učeniku), Rijeka 100 tisuća kuna, Mursko Središće s 90 tisuća kuna, Pakrac sa 60 tisuća, Grubišno Polje i Ozalj sa 50 tisuća kuna te Stari Grad sa 30 tisuća. Najveći iznos po srednjoškolcu, nakon Novog Marofa, izdvajaju u upravo u Starom Gradu – po 2.000 kuna, te Pakracu u kojemu su ove godine uveli potpore za učenike prvih razreda Gimnazije i škole za građevinske tehničare – po 1.500 kuna za nabavku udžbenika, a već iduće godine planiraju mjeru proširiti i za učenike drugih razreda. Osim Vinkovaca, koji po 1.000 kuna daruju svim učenicima prvih razreda srednje škole, isti iznos svojim srednjoškolcima osiguravaju i Dubrovnik, Grubišno Polje i Stari Grad, dok Velika Gorica, drugu godinu zaredom, svim srednjoškolcima osigurava po 800 kuna pomoći za kupnju udžbenika. Grad Poreč isplaćuje i do 1.500 kuna, no samo za određene socijalne kategorije, a ista je stvar i u Puli (oko 1.200 kuna) i Rijeci (po 1.000 kuna pomoći).

Iako po iznosu nisu pri vrhu, kao primjer pozitivnih promjena nakon promjene na čelu grada istaknimo Grad Opuzen i njegovog novog gradonačelnika Ivana Matagu koji su ove godine, po prvi put, uveli sufinanciranje školskog pribora i materijala i za sve osnovnoškolce osigurali po 200 kuna.

(m.p.d.)