Od 70 izabranih gradonačelnika u prvom krugu 36 je HDZ-ovih, šest manje nego u prvom krugu 2017., SDP-ovih je 13, jedan više nego u prvom krugu prije četiri godine, a nastavlja se boom nezavisnih – u prvom krugu izbora 2017. pobijedila su četiri nezavisna kandidata, a na jučerašnjim izborima njih čak 10.

Uz gotovo identičnu izlaznost kao u prvom krugu izbora 2017. godine,  46,80 posto birača izašlo je u nedjelju na birališta, u prvom krugu lokalnih izbora pobijedilo je 70 gradonačelnika, tek troje manje nego na prošlim izborima i 31 više nego na izborima 2013. godine. Jednako kao i prije četiri godine, u prvom krugu pobijedilo je sedam gradonačelnica, a značajno je manji broj novih lica – za razliku od 17 novih gradonačelnika koji su pobijedili u prvom krugu prošlih izbora, jučer su novi gradonačelnici izabrani u tek devet gradova. I na ovim izborima se nastavlja rast opcije nezavisnih kandidata, a vrlo je znakovito i da su u prvom krugu izbora pobjedu ili većinu glasova odnijeli i gotovo svi gradonačelnici koji su na ove izbore, nakon što su napustili svoje stranke, izašli kao nezavisni kandidati.

Čak što više, gradonačelnik Donje Stubice, nezavisni kandidat Nikola Gospočić s osvojenih je 83,01 posto glasova ostvario i najbolji izborni rezultat u prvom krugu izbora. Upravo ove pobjede najbolje potvrđuju da građani na lokalnim izborima biraju osobe, ljude u koje imaju povjerenja i koji su se već dokazali svojim radom i rezultatima, a ne stranačke iskaznice.

Kad, pak, gledamo stranačku podjelu – od 70 izabranih gradonačelnika u prvom krugu 36 je HDZ-ovih, šest manje nego u prvom krugu 2017., SDP-ovih je 13, jedan više nego u prvom krugu prije četiri godine, a nastavlja se boom nezavisnih – u prvom krugu izbora 2017. pobijedila su četiri nezavisna kandidata, a na jučerašnjim izborima njih čak 10.

Za razliku od 2017., kad su u prvom krugu osvojili sedam istarskih gradova, IDS je na jučerašnjim izborima dobio pet gradonačelnika, s tim da su čak dva grada – Vodnjan i Buzet, za ovaj mandat nepovratno izgubili, a Istra dobila svog prvog nezavisnog gradonačelnika – Edija Passtrovichia. Po jednog gradonačelnika u prvom su krugu dobili HSS, HSLS, Reformisti, FOKUS, NLM i PGS.

Najuspješniji gradonačelnici izbora

Ne računajući pet gradova čiji su gradonačelnici na ovim izborima bili jedini kandidati – Hrvatska Kostajnica (Dalibor Bišćan), Nin ( Emil Ćurko), Pakrac (Anamarija Blažević), Skradin (Antonijo Brajković) i Novigrad (Anteo Milos), najbolji izborni rezultat i najveću pobjedu prvog kruga ostvario je, već smo naveli, nezavisni kandidat Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice. Gospočić je na prošlim izborima, uz podršku SDP-a, pobijedio također u prvom krugu, s 58,50 posto osvojenih glasova. Osim svoje osobne pobjede u izboru za gradonačelnika, Gospočić je sa svojom listom osvojio i većinu u Gradskom vijeću Donje Stubice pa naredne četiri godine neće imati problema sa provođenjem projekata.

Drugi najbolji rezultat ostvario je gradonačelnik Belišća, također nezavisni, Dinko Burić koji je za svoj treći mandat dobio čak 82,15 posto glasova. Treći najuspješniji gradonačelnik ovih izbora je Darijo Vasilić s Krka koji je ove godine, za razliku od nekoliko proteklih izbornih ciklusa, ipak imao protukandidata no uspješno ga je u prvom krugu pobijedio sa 80,26 posto glasova.

Najbolju potvrdu da radi dobar posao dobio je i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić koji je svoj drugi mandat osvojio sa 74,58 posto glasova, 20 posto više nego što je osvojio u prvom krugu prošlih izbora kada je prvi put izabran za gradonačelnika.

Bolji rezultat nego prije četiri godine ostvario je i Marko Vešligaj iz Pregrade koji je pobijedio sa 74,06 posto glasova. Slijede Josip Budimir  iz Kutjeva i Dražen Srpak iz Murskog Središća sa 73, 53 posto osvojenih glasova, te Vinko Kasana iz Lipika sa 71,63 posto. U top 10 gradonačelnika s najboljim rezultatima u prvom krugu su još Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buja sa ostvarenih 69,81 posto glasova, te Denis Kralj iz Vrbovca koji je osvojio 69,43 posto i ostvario puno veći uspjeh nego na prošlim izborima u kojima je sa sličnim rezultatom pobijedio tek u drugom krugu.

Prvih sedam gradonačelnica novoga mandata

Kao što smo rekli, u prvome krugu izabrano je sedam gradonačelnica, isto kao i prije četiri godine. Osim Anamarije Blažević (HDZ)iz Pakraca koja je na izbore izašla bez protukandidata, najbolji rezultat ostvarila je HDZ-ova Mirjana Puškarić u Slunju. Slijedi SDP-ova Ivana Marković u Supetru – 63,88 posto, a nakon nje nova gradonačelnica Pleternice, dosadašnja direktorica Poduzetničkog centra, HDZ-A  Marija Šarić koja je ostvarila 62,14 posto glasova. Drugi mandat na čelu Zlatara u prvom je krugu osigurala i SDP-ova Jasenka Auguštan Pentek  sa osvojenih 61,12 posto glasova, a nova na gradonačelničkoj sceni je Nika Silić Maroević,(SDP) koja je u Korčuli pobijedila dosadašnjeg gradonačelnika Andriju Fabrisa. Još jedan mandat na čelu Komiže u prvom je krugu osigurala i SDP-ova Tonka Ivčević. 

Najznačajnije pobjede i porazi

Među najznačajnije pobjede prvoga kruga svakako treba uvrstiti i onu nezavisnog Matka Šutala koji je – za razliku od prošlih izbora u kojima je pobijedio u drugom krugu – pobijedio sa uvjerljivih 60,78 posto glasova, no puno značajnije – sa svojom listom osvojio i većinu u Gradskom vijeću pa više neće imati problema sa donošenjem proračuna i provođenjem projekata kakve je imao u proteklom mandatu u kojemu je bio u kohabitaciji sa HDZ-ovom većinom u vijeću.

Spomenuli smo već IDS-ov gubitak dva grada. U Vodnjanu su građani po prvi put izabrali nezavisnog gradonačelnika, dok će u Buzetu izbori završiti tek u drugom krugu u koji nije uspjela ući IDS-ova kandidatkinja Ana Pernić, već se dalje bore Damir Kajin kao SDP-ov kanddiat i nezavisni Dean Prodan.

Osim toga, u prvom krugu imamo još samo jednu radikalnu promjenu stranačkih boja na čelu grada – HDZ je izgubio Korčulu. Dosadašnjeg gradonačelnika Andriju Fabrisa pobijedila je SDP-ova Nika Silić Maroević, a kako će se posložiti Gradsko vijeće tek treba vidjeti s obzirom da je HDZ-ova koalicija osvojila 41,84 posto glasova, a SDP-ova 32,71 posto.

Za HDZ je izuzetno napeto i u Makarskoj u kojoj je njihov gradonačelnik Jure Brkan u drugi krug ušao kao drugoplasirani, sa preko 10 posto glasova zaostatka za SDP-ovim Zoranom Paunovićem, a isti je odnos snaga i u Gradskom vijeću.

Spomenuli smo već i pobjede gradonačelnika koji su na čelo svojih gradova na prošlim izborima došli kao stranački kandidati da bi na ove, nakon razlaza sa svojim strankama, izašli kao neovisni. SDP je, tako, u prvom krugu ovih izbora izgubio čak tri grada – uz Donju Stubicu još i Ludbreg i Novu Gradišku. Dubravko Bilić u Ludbregu je tako osvojio 55,81 posto glasova, a Vinko Grgić u Novoj Gradiški 61,66 posto glasova, gotovo identično kao na prošlim izborima na koje je išao kao SDP-ov kandidat. Obojica su sa svojim listama osvojili i većinu u Gradskom vijeću.

Što se HDZ-ovih ‘odmetnika’ tiče, konačni ishod znat ćemo tek u drugome krugu. I dok Ivan Penava u Vukovaru u drugi su krug ide kao uvjerljivi favorit sa 43,80 posto osvojenih glasova, gotovo 20 posto više od HDZ-ovog Nikole Mažara, a uvjerljivu većinu ima i u Gradskom vijeću, u Trilju je krajnje neizvjesno i napeto. Dosadašnji gradonačelnik Ivan Šipić u drugi je krug ušao sa 42,64 posto glasova, a HDZ-ov Ivan Bugarin sa 42,15 posto. Manje od jedan posto razlike u glasovima imaju i u Gradskom vijeću, s tim da je HDZ osvojio više glasova.

Od zanimljivosti ovih izbora navest ćemo i konačni pad MOST-a koji u prvom krugu nema izabranog niti jednog gradonačelnika, a jedina realna šansa im je Miro Bulj koji je u Sinju u drugi krug ušao kao favorit. U svojoj nekadašnjoj utvrdi, Metkoviću, MOST je ponovo uvjerljivo izgubio od HDZ-a čiji je gradonačelnik Dalibor Milan komotno pobijedio sa 62,77 posto osvojenih glasova, dok je MOST-ov Nikica Hajvaz osvojio tek 30,47 posto. HDZ ima i uvjerljivu većinu u Gradskom vijeću.

Izbore je  u prvom krugu izgubila i Gordana Lipšinić u Ozlju, a zanimljivo je da je u drugi krug kao favorit ušla njezina dosadašnja pročelnica ureda Lidija Bošnjak.

Veliki gradovi idu u 2. krug

Kao i na prošlim izborima, veliki gradovi svoje gradonačelnike dobit će tek u drugom krugu.

Zagreb nije iznenadio – sukladno anketnim predviđanjima u drugi krug kao uvjerljivi favorit ušao je Tomislav Tomašević sa 45,15 posto glasova. Prebrojavanjem posljednjih glasova umjesto Jelene Pavičić Vukičević koja se do kasnih sati u nedjelju navečer činila kao kandidat za 2. krug, s konačnim rezultatima u njega je ipak ušao Miroslav Škoro sa osvojenih 12,16 posto glasova, tek 400-injak glasova više od bivše Bandićeve zamjenice. MOŽEMO je osvojio i 40,83 posto glasova za Gradsku skupštinu u kojoj tako ne bi trebali imati problema sa donošenjem proračuna i provođenjem projekata.

U Osijeku je kao favorit u drugi krug ušao HDZ-ov Ivan Radić, koji borbu nastavlja sa kandidatom Domovinskog pokreta i MOST-a Berislavom Mlinarevićem. HDZ je u drugi krug ušao i u Splitu, u kojemu će njihov Vice Mihanović pokušat nadoknaditi tri posto razlike koliko zaostaje za Ivicom Puljkom. Što se tiče Gradskog vijeća, HDZ tu ima tri posto prednosti pred Puljakovom listom Centar, pa je pitanje tko će uspjet složiti većinu.

Većinu glasova u prvom krugu u Rijeci osvojio je dosadašnji zamjenik Vojka Obersnela, SDP-ov Marko Filipović koji će se u drugom krugu boriti sa nezavisnim Davorom Štimcem.

(Marija Pulić Drljača)