Za titulu najljepšeg parka natječe se 27 parkova iz 18 gradova i 2 općine – slike smo objavili na našoj FB stranici na kojoj od danas pa do 6. srpnja u podne možete pronaći i lajkati svoje favorite i tako im pomoći da se izbore za što bolji plasman u ovoj utrci. Također, naš stručni žiri temeljem stručnih kriterija izabrat će i proglasiti svoje pobjednike, a za tu prestižnu titulu natječe se čak 19 parkova. 

Krenuo je  izbor Najljepših parkova u Hrvatskoj – novi projekt gradonačelnik.hr-a kojega, po uzoru na naše super uspješne i popularne izbore za Najljepši vrtić i Najljepši advent ove godine prvi put provodimo na našoj Facebook straniciKako bi ovaj izbor podigli na višu razinu, uz izbor na FB-u u kojemu će kao i uvijek presuditi broj lajkova, uvodimo i nagradu stručnog žirija. U suradnji sa Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata, razradili smo niz stručnih kriterija temeljem kojih će žiri – Mario Jukić, predsjednik HDKA, Andrea Knez, potpredsjednica HDKA te predstavnik gradonačelnik.hr-a, izabrati najljepše i najfunkcionalnije parkove. Kriterije možete pogledati na LINKU.

Za titulu najljepšeg parka natječe se 27 parkova iz 18 gradova i 2 općine, a nekoliko parkovima bogatih gradova prijavilo je više svojih kandidata. Karlovac i Slavonski Brod imaju, tako, po tri svoja parka u izboru – za titulu najljepšeg bore se karlovački parkovi Arboretum, Vrbanićev perivoj i Velika promenada, te Park prekinuto djetinjstvo, Park u Tvrđavi i Bord Game Park iz Slavonskog Broda. Po dva parka prijavili su, nadalje, Grad Donji Miholjac i Virovitica. Donji Miholjac prijavio je svoje Park Matice Hrvatske i Perivoj Prandau i Mailath, a Virovitica Gradski park i Franjevačkii park.  Grad Bjelovar prijavio je svoj Središnji gradski park, Makarska se natječe sa svojim parkom na Gradskom groblju sv. Križa, Našice su prijavile svoj Veliki park – Perivoj Pejačević, Novska svoj Gradski park, Opatija Park sv. Jakova, Osijek Sakuntalin park, Slatina svoj Park EPIcentra Sequoia, Solin svoj Gospin park, Valpovo Barokni perivoj, Vinkovci svoj Park na trgu Bana Šokčevića, Zlatar Park hrvatske mladeži, Ludbreg svoj Otok mladosti, Jastrebarsko Perivoj dvorca Erdody, Šibenik Perivoj Roberta Visianija, a Rovinj svoj Zlatni rt. Općina Ernestinovo prijavila je, pak, svoj Park skulptura, dok se Općina Goričan natječe sa svojim parkom na jezeru Šuderica.

Ovim putem svim gradovima i općinama još jednom zahvaljujemo što su se uključili i prekrasnim slikama svojih parkova postali dio našeg najzelenijeg i jednog od najljepših projekata kojim, sukladno našoj generalnoj filozofiji i pristupu, želimo promovirati najbolje prakse, trud i ulaganja lokalnih vlasti u podizanje kvalitete života svojih građana te potaknuti pozitivnu konkurenciju i ‘sheranje‘ dobrih praksi. Ovaj put fokus je na zelenim gradskim površinama, plućima gradova, mjestu za odmor, rekreaciju, punjenje baterija i bijeg od svakodnevnog stresa i užurbanog života. Mi smo se već nauživali prekrasnih fotografija svih prijavljenih parkova koje oslikavaju i velika ulaganja, trud i kreativnost, ali nadasve stručnost gradskih službi koje se bave njihovim uređenjem i održavanjem. Na tome im čestitamo i želimo puno sreće i lajkova u ovom izboru pa nek pobjede – najljepši! (Marija Pulić Drljača)

Sve parkove možete vidjeti i za svoje favorite glasati na našoj FB stranici. 

PRAVILA IZBORA:

-Na našoj FB stranici abecednim redom smo objavili slike parkova za koje možete glasati

-Glasovanje traje do  6. srpnja u podne

-Broje se i priznaju lajkovi samo našoj FB stranici, ne i na sheranim objavama!

-Pobjednike u oba izbora – FB izboru i izboru žirija, ćemo proglasiti u 2 kategorije – kategoriji gradova i kategoriji općina