Na lokalnim izborima 2021. za gradonačelničku poziciju kandidiralo se 546 kandidata, tek troje više nego na izborima 2017., no zato je značajno porastao udio kandidatkinja za gradonačelnicu kojih je na ovim izborima 21 više nego prije četiri godine

Na prošlim lokalnim izborima, 2017. godine,  na gradonačelničku je funkciju izabrano 13 žena, što je tek jedna više u odnosu na prethodni mandat – Marina Budmir u Iloku, Tonka Ivčević u Komiži, Ana Kučić u Malom Lošinju, Gordana Lipšinić u Ozlju, Ana-Marija Petin u Orahovici, Anamarija Blažević u Pakracu, Antonija Jozić u Pleternici, Kristina Ikić Baniček u Sisku, Ivana Marković u Supetru, Kristina Križanac u Sinju, Nelka Tomić u Vodicama, Dragica Ratković u Varaždinskim Toplicama i Jasenka Auguštan Pentek koja je sa osvojenih 74,19 posto osvojenih glasova ostvarila najbolji izborni rezultat među gradonačelnicama, te jedan od 10 najboljih rezultata među gradonačelnicima općenito. Od njih 13, na ovim izborima po još jedan mandat ide njih 10, Antonija Jozić pokušat će se izboriti za mjesto županice Požeško-slavonske, Nelka Tomić odlučila se ipak posvetiti svojoj liječničkoj struci, dok je Kristina Križanac odustala od izlaska na izbore zbog odnosa političkih snaga u Sinju.

Hoće li se muško-ženski odnos snaga popraviti u korist žena na ovogodišnjim lokalnim izborima i hoće li građani na njima izabrati više žena za čelnu poziciju u gradu tek ćemo vidjeti.

No, analizirajući kandidacijske liste uočava se prilično povećanje broja žena kandidatkinja za gradonačelničku poziciju, pogotovo s obzirom na činjenicu da na ovim izborima imamo tek tri gradonačelnička kandidata više nego na prošlim. Na izborima 2017. za gradonačelnicu se, tako, kandidiralo 90 žena – 16,6 posto u ukupnom broju kandidata (543), dok na ovim izborima imamo 111 žena koje su se kandidirale, 20,3 posto od ukupnog broja kandidata (546).

Po četiri kandidatkinje za gradonačelnika naći će se, tako, na izbornim listama u Petrinji, Samoboru i Puli, tri u Ozlju, Orahovici, Umagu i Zagrebu, a u 24 grada za gradonačelničku poziciju natječu se po dvije žene. No i pored toga, u čak 55 gradova nema ni jedne žene među kandidatima.

Za dva grada već sad je posve izvjesno da će i u idućih četiri godine na čelu imati ženu – Pakrac u kojemu je aktualna gradonačelnica Anamarija Blažević na ovim izborima jedina kandidatkinja, te Ozalj u kojemu gradonačelnici Gordani Lipšinić konkuriraju još samo dvije žene.

Žene čine apsolutnu većinu i na gradonačelničkim izborima u Samoboru i Umagu – u Samoboru se aktualni zamjenik gradonačelnika Željko Stanec na izborima bori protiv četiri žene, a umaški gradonačelnik Vili Bassanese protiv tri. Upravo ova dva grada bilježe i najveće povećanje broja ženskih kandidatkinja u odnosu na prošle izbore – u Samoboru je na prošlim izborima od pet kandidata bila samo jedna žena, a u Umagu samo jedna od ukupno četiri kandidata.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj također za protukandidate ima samo žene, njih dvije, u Zlataru i Komiži aktualne gradonačelnice imaju po dvoje protukandidata od kojih je jedna žena, a u Pleternici se za mjesto gradonačelnice Antonije Jozić, koja se na ovim izborima natječe za županicu, bore dvije žene i jedan muški kandidat.

U čak sedam gradova žene čine 50 posto kandidata za gradonačelnika  kandidacijskih lista kandidata na izborima. Što se tiče kandidata za zamjenike gradonačelnika, najveći postotak žena je u Daruvaru i Virovitici – od četiri kandidata tri su žene.

U 16 gradova žene čine preko 50 posto kandidata za gradonačelničku poziciju, a kandidirale su se u 70 gradova

Što se tiče lista za gradsko vijeće, najviše žena je kandidirano na listama u Gradu Đurđevcu – 53,8 posto, a iznad 50 posto žena na listama je kandidirano i u Visu, Senju, Cresu, Čabru i Vrboskom. U top 10 gradova s najvećom zastupljenosti žena na listama su još Mali Lošinj, Hrvatska Kostajnica, Pakrac i Supetar. (Marija Pulić Drljača)

 

Za mjesto županice bori se 19 žena, a 171 želi biti općinska načelnica 

Na izborima za župana od ukupno 105 kandidata 19 su žene, a u Istarskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji kandidirale su se po dvije žene koje žele postati županice. Među njima je i aktualna zamjenica i v.d. župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja se na ovim izborima bori za funkciju županice Požeško-slavonske županije.

Što se općina tiče, na prošlim izborima izabrano je 37 načelnica, a na ovima je od ukupno 1.101 kandidata za načelnika 171 žena, što je 15,5 posto. Samo žene kandidirale su se u 9 od 428 općina, a u njih 10 za načelničku funkciju bori se po troje kandidata, od čega su dvije žene. U 64 općine žene čine preko 50 posto kandidata za načelničku funkciju.

Na izbornim listama za općinska vijeća žene čine preko 50 posto kanddiata u 31 općini, a najviše ih je na listama u Općini Dekanovec u Međimurskoj županiji – 12 od 21 kandidata.