Nešto više od polovice hrvatskih gradova u 2020. godini povećalo je izdvajanja za stipendije, a njih dvadesetak za više od 30 posto. Među deset najbolje rangiranih, sedam ih je davanja povećalo za preko 50, dva za  više od sto, a vodeći  preko 200 posto u odnosu na prethodnu godinu..

Biti školarac ili student, a naročito onaj koji svoje znanje stječe i širi izvan vlastitog prebivališta znači predstavljati i značajnu  financijsku stavku za prosječnu hrvatsku obitelj. Zbog toga je stipendija, naročito u nekim izdašnijim slučajevima, solidan oslonac i roditeljima i samim studentima budući da ponegdje omogućava  barem malo kvalitetnije riješeno pitanje prehrane i stanovanja, novi odjevni predmet, izlazak s društvom, odlazak na koncert ili neku drugu željenu sitnicu. Bez obzira je li temelj za ostvarivanje prava na stipendiju izvrsnost, deficitarnost zanimanja, socijalni status ili tek puka činjenica da se netko školuje, studira i ima odgovarajuće državljanstvo, ona je uvijek dobrodošli poticaj i, možemo reći, ulog u budućnost.

Da su obrazovanje odnosno uvjeti koji se nastoje osigurati učenicima i studentima ostali visoko na listi prioriteta gradskih uprava, potvrđuje činjenica da je više od polovice gradova tijekom 2020. (podaci za 2021. tek se obrađuju i još nisu dostupni) povećalo iznose stipendija, preciznije njih 77. Ipak, brojke su nešto skromnije i manje atraktivne nego što je to bio slučaj u godini ranije, odnosno, u predkoronaškoj 2019. kada je primjerice Grad Đakovo za stipendije izdvojio čak četrdeset puta veći iznos u odnosu na prijašnje razdoblje.

Što se tiče izdvajanja za učenike i studente per capita, na listi deset vodećih gradova najviše je onih iz Istarske županije. Također, uz iznimku Koprivnice, na listi su isključivo mali i srednji gradovi. Na prvom je mjestu Biograd na Moru sa 172,47 kuna po stanovniku, slijede ga Rovinj, Županja i Cres čija su davanja u rasponu od 101,16 do 106,22 kune. Niz potom nastavljaju Obrovac, Buzet i Novalja koji su za potpore izdvojili između 91,59 i 95,97 kuna, a popis deset najboljih zatvaraju Koprivnica, Sinj i Labin koji su za ovu namjenu dali od 80,69 do 89,57 kuna po stanovniku.

Kad je u pitanju udio izdvajanja za stipendije u proračunu, opet su među onima s najvišim iznosima  mali i srednji gradovi,  izuzmemo li Koprivnicu; prvu poziciju zauzela je Županja s udjelom od 2,91 posto, a nakon nje više od dva posto svojeg proračuna izdvojili su Sinj i Varaždinske Toplice. Slijede Oroslavje, Novska, Koprivnica, Đakovo, Biograd na Moru, Buzet i Valpovo s udjelima od 1,15 do 1,94 posto iz gradskog proračuna.

Promatramo li, međutim, trend povećanja po apsolutnim brojkama, očekivana je dominacija velikih i srednjih gradova dok je jedini mali među njima – Biograd na Moru. Prvi je Split koji je u 2020. za razliku od 2019. izdvojio oko 1,3 milijuna kuna više, odnosno, ukupno 6,7 milijuna kuna. Na drugom mjestu je Dubrovnik s 828,2, a na trećem Pula s 426,5 tisuća kuna više. Osijek, Križevci i Vinkovci iznose stipendija povećali su unutar raspona od 334 do 389,4 tisuće kuna, a Sinj, Solin, Bjelovar i Biograd na Moru od 203,9 do 298,6 tisuća kuna.

S trendom povećanja prema postotku situacija je sljedeća; najveći skok 2020. godine u odnosu na 2019. napravio je Grad Sveti Ivan Zelina pa su školarci i studenti umjesto 33.800 mogli računati na 127.450 tisuća kuna, a što je napredak od 277,07 posto. Slijede Opuzen (144,44 posto) i Križevci (100,00 postopotom Stari Grad, Pula, Dubrovnik i Osijek čije povećanje je ostvareno u rasponu od 72 do 78,96 posto, a u deset najbolje rangiranih još su i Vrbovsko, Hrvatska Kostajnica i Nova Gradiška koji su sredstva za stipendije povećali za preko 47 posto u odnosu na 2019. godinu.

Pogledamo li razdoblje od 2017. do 2020. izdvajanja za stipendije prema apsolutnim brojkama najviše su povećali Split (2,1 milijuna kuna), a potom Sinj, Đakovo, Dubrovnik koji su izdvojili između jednog i 1,7 milijuna kuna više. Slijede ih Županja s 959,6 milijuna više te Vinkovci, Belišće, Trilj, Osijek i Biograd na Moru čija se povećanja izdvajanja sredstava za stipendije kreću od 528 do 856,6 tisuća kuna.

U istom razdoblju, ali prema postotku, na prvom mjestu je Đakovo s povećanjem od nevjerojatnih 2.190,43 posto čime je postao apsolutni rekorder, slijedi Hrvatska Kostajnica s također značajnim iskorakom od 1.633,33 posto, a zatim Metković, Vrgorac, Sinj, Stari Grad, Knin, Varaždinske Toplice, Slunj i Otok s povećanjima u rasponu od 375,91 do 647,83 posto.

Donosimo pregled praksi nekih od ranije spomenutih gradova s liste najbolje rangiranih; kome dodjeljuju stipendije, kakve je uvjete potrebno zadovoljiti da bi se stekla prava, koliki su pojedinačni iznosi potpora te kakve još mjere i projekte vezane uz obrazovanje i mlade provode u svojim sredinama.

Split: Preko milijun kuna više za studente i učenike, uveli i stipendije za osobe s invaliditetom

Prema podacima Ministarstva financija, Grad Split u 2020. je za stipendije izdvojio 6,6 milijuna kuna, čak 1,2 milijuna kuna više nego godinu ranije. Stipendije prima 464 studenata i 261 učenik. Srednjoškolci primaju po 600 kuna, studenti po 800 kuna, a oni koji se školuju izvan Splita ili RH po 1.000 kuna. Za postdiplomce naknada dijela troškova školarine iznosi 7.000 kuna.

U fokusu zanimanja od interesa za Grad Split ubrajaju se doktor medicine, magistri farmacije, medicinske biokemije i laboratorijske medicine, socijalnog rada, logopedije, edukacijske rehabilitacije, psihologije, magistri fizike i matematike i inženjeri elektrotehnike i računarstva.

Uveli su i stipendije za osobe s invaliditetom. Financijska potpora iznosi 600 kuna mjesečno za učenike srednjih škola s invaliditetom, 800 kuna mjesečno za studente s invaliditetom koji studiraju u Splitu i 1000 kuna mjesečno za studente koji studiraju van Splita, a za tu potporu osigurano je 150.000 kuna u Proračunu Grada Splita.

Rovinj: Uvedene stipendije za studente deficitarnih zanimanja i one slabijeg socijalnog statusa, dodatno se stimulira izvrsnost

Grad Rovinj kontinuirano je u samom vrhu hrvatskih gradova prema izdvajanju za učenike i studente, a što su pokazale mnoge naše analize podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna. Ove je godine za stipendije osigurano preko 1,5 milijuna kuna; studenti godišnje primaju deset, a učenici šest tisuća i dvjesto kuna s tim da oni studenti koji ostvare prosjek ocjena iznad 4,00 i učenici s prosjekom većim od 4,6 ostvaruju pravo na dodatak od 20 posto, čime se potiče izvrsnost. Osim redovnih, stipendije se dodjeljuju i studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja koja su od javnog interesa za Grad Rovinj, a za njih je predviđen iznos od 15 tisuća kuna godišnje, odnosno, i u ovom slučaju 20 posto više ukoliko prosjek ocjena bude veći od 4,00. Stipendije za deficitarna zanimanja uvedene su lani i to za sveučilišni studij matematike i fizike – nastavnički smjer, sveučilišni studij za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, sveučilišni studij medicine i dentalne medicine te sveučilišni studij logopedije.

Kao korak dalje u brizi za mlade i socijalnoj osjetljivosti, Grad Rovinj ove je godine uveo i stipendije namijenjene studentima slabijeg imovinskog stanja čime im se nastoji olakšati uključivanje u proces obrazovanja.  Kao i u ostalim varijantama dodjele stipendije, i u ovoj vrijedi dodatak od 20 posto za one koji ostvare spomenuti prosjek ocjena.

Podsjetimo kako je Rovinj među najbolje rangiranim hrvatskim gradovima po broju visokoobrazovanih stanovnika kao i po broju odgajatelja u vrtićima. Iako je dosad u javnosti bio percipiran manje-više uglavnom kao turistički atraktivan i zanimljiv grad, svijest o ovom istarskom biseru zasigurno se mijenja jer sve relevantne analize, vezane uz gospodarstvo, obrazovanje i demografiju te općenito, kvalitetu života, smještaju ga u sam vrh i po svim ostalim mjerilima budući je već drugu godinu zaredom proglašen najboljim srednjim gradom za život.

„Naša je misija da mlade potičemo na aktivno sudjelovanje u društvu, da ih podržimo u namjeri da upišu i završe željeni studij, da se po završetku vrate i zaposle te da imaju mogućnost usavršavanja odabrane struke. Bilo da se radi o strukovnom ili visokom obrazovanju, želimo stvoriti jednako kvalitetan profesionalni kadar koji će pridonijeti u daljnjem razvitku naše ekonomije i izvan turističkog sektora. Stoga kontinuirano pratimo potrebe tržišta rada i potrebe mladih te gledamo prilagoditi postojeće mjere i potpore upravo tim potrebama i trenutnom stanju kako bi iste mogle biti zaista efikasne i svrsishodne. Upravo smo u tom pogledu prošle godine uveli stipendije za deficitarna zanimanja, a ove godine i socijalne stipendije“ – izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga. 

Cres: Svim učenicima i studentima omogućene stipendije, najavljeno povećanje potpora za deficitarna zanimanja

Cres je, kao i godinu ranije, i u 2020. među deset najboljih po izdvajanju za stipendije po stanovniku. Iznos je redovne stipendije 500 kuna s tim što daroviti učenici i studenti mogu računati i na sto kuna više, a kako je najavio creski gradonačelnik Marin Gregorović, sljedeće godine povećat će se stipendije za deficitarna zanimanja. Specifičnost Grada Cresa je i u tome što svaki student s prebivalištem na otoku kao i srednjoškolci koji se školuju izvan otoka, bez ispunjavanja nekih dodatnih kriterija, stječu pravo na stipendiju. Učenicima i studentima sufinanciraju se i putni troškovi te im se tako osigurava besplatan dolazak i odlazak od kuće, a Cres, kojeg krasi i epitet „prijatelja djece“, prema ulaganju u obrazovanje, demografiju i mlade već treću godinu zaredom odnosi titulu najboljeg među malim gradovima na našem izboru za Najbolji grad.

Podršku djeci i mladima ovaj Grad osigurava brojnim nadstandardima i pogodnostima, od naknade za novorođenčad, preko za svu djecu osiguranog mjesta u vrtiću, financiranja brojnih izvannastavnih aktivnosti i dodatnog školskog pribora pa do već spomenutih stipendija na koje mogu računati svi creski učenici i studenti. Spomenimo i kako je OŠ Frane Petrića tehnički jedna od najbolje opremljenih škola u Hrvatskoj; naime sve učionice raspolažu pametnim pločama, 3D printerima i sličnom naprednom opremom, a od 2017. godine uveden je i produženi boravak za kojeg roditelji snose isključivo troškove prehrane učenika budući da plaće nastavnika i kuhara podmiruje Grad.

„Uvijek rado naglašavam da Grad Cres o svojim mladim naraštajima brine od rođenja do završetka školovanja i te se stavke u proračunu nikad ne smanjuju. Drago mi je da smo i ove godine dodijelili novih 25 stipendija, za 14 studenata i 11 srednjoškolaca te sada svakog mjeseca isplaćujemo 90 stipendija. Svima njima, ali i drugim našim učenicima, želim puno uspjeha u školovanju i na studiju, te im predlažem da se organiziraju i aktiviraju u životu mjesta, da slobodno iznose svoje ideje i prijedloge jer upravo mladi moraju biti pokretači napretka“ – rekao nam je ovom prigodom gradonačelnik Gregorović.

Labin: Najbolji srednji grad za obrazovanje uveo inovativni dualni model stipendiranja, a u osnovnim školama započinje s programom financijskog opismenjavanja

S obzirom da je već treću godinu zaredom Labin  proglašen najboljim srednjim gradom za obrazovanje i mlade u Hrvatskoj, a našao se i u finalu kategorije „Kvaliteta života“, nije neko iznenađenje da je u vrhu i na ovoj listi, odnosno, među prvih deset gradova po izdvajanju za učeničke i studentske stipendije per capita. Ističe se Labin i po proračunskim izdvajanjima za obrazovanje, broju visokoobrazovanih stanovnika  i odgojitelja u vrtićima, a i jedan je od tek devet gradova u Hrvatskoj koji nose titulu Grada za mlade.

Tijekom prošle godine, Labin je uveo dualni model stipendiranja koji po prvi put dijeli deficitarna zanimanja na ona koja su tražena u lokalnom gospodarstvu i ona za kojima potrebu ima lokalni javni sektor. Kako je tada pojašnjeno iz labinske Gradske uprave, cilj uvođenja novog modela stipendiranja je omogućiti da financijske poticaje za obrazovanje dobiju upravo oni srednjoškolci i studenti koji se obrazuju za zanimanja koja su najtraženija na lokalnom tržištu rada kako bi se što više usmjerili u programe koji im jamče zapošljavanje i ostanak u vlastitom gradu. Grad Labin u međuvremenu je prilagodio i uvjete za  srednjoškolce i studente koje interesira ovakav vid stipendiranja te više nije nužno pohađanje završnih godina školovanja čime se proširio raspon kandidata za ove atraktivne stipendije koje iznose minimalno 1500 kn mjesečno za studente, odnosno 1100 kn mjesečno za srednjoškolce. Što se redovnih stipendija tiče, učenici mogu računati na 550, a studenti na 750 kuna mjesečne potpore s time da se prepoznaju i shodno tome nagrađuju najuspješniji studenti s prosjekom ocjena iznad 4,5 i učenici s prosjekom ocjena višim od 4,8 čime se redovna stipendija povećava i za 20 posto. To u konačnici znači da za neke studente stipendija iznosi oko 900 kuna mjesečno.

U Labinu je nedavno završen i EU projekt „Usmjeri se! – Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“, kojemu je cilj olakšavanje zapošljavanje te omogućavanje stjecanje novih znanja i efikasnih praksi. Bez obzira na završetak projekta najavljen je nastavak ove prakse kako bi se mladim ljudima pružila motivacija za ostanak, osiguralo zaposlenje te potaknuo demografski rast.

Spomenimo i kako se već četvrtu godinu zaredom u jednom labinskoj osnovnoj školi provodi Građanski odgoj, a u drugoj kreće početkom iduće školske godine za sve zainteresirane učenike viših razreda. Također, nedavno je najavljeno i uvođenje dodatnog programa unutar Građanskog odgoja u osnovnim školama, a riječ je o financijskom opismenjavanju mladih koji su osmislili upravo labinski srednjoškolski profesori, za što su prošle godine nagrađeni na nacionalnoj razini. Široj javnosti taj je program poznat pod nazivom Tonka ekonomka  te je objavljen i priručnik koji je koncipiran tako da prati mladu tinejdžericu tijekom odrastanja te je suočava s različitim odlukama na  životnom putu. Svakako, ovaj projekt lako bi se mogao precrtati u sve ostale odgojno-obrazovne institucije.

Nadalje, Grad Labin financira čak 12 grupa produženog boravka za učenike nižih razreda osnovnih škola, najviše od svih gradova u Istri, a kojeg polazi više od polovice svih učenika nižih razreda. Uz to, socijalnu osjetljivost Grad Labin pokazuje prema najranjivijim pripadnicima društva te provodi i EU projekt RAST kojim se učenicima s teškoćama u razvoju osiguravaju pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici kojih je ukupno u labinske dvije osnovne škole i Centru „Liče Faraguna“ zaposleno 15.

Dodajmo kako je u fazi izrade i novi petogodišnji Lokalni program za mlade, odnosno, prikupljaju se podaci putem online upitnika kojeg ispunjavaju mladi Labinjani između 15 i 29 godina, a kojima je program i namijenjen. Namjera je na taj način prikupiti jasnije i realnije uvide u potrebe, probleme, ali i potencijale mladih građana dok su ciljevi samog Programa definiranje smjernica za njihovo aktivno sudjelovanje u osiguravanju svih uvjeta koji im na lokalnoj razini zadovoljavaju potrebe na području obrazovanja, zapošljavanja stanovanja, brige o zdravlju, konzumiranja kulturnih i sportskih sadržaja, zabave, razonode i hobija.

„Prihvatili mi to ili ne, sustav u kojem naša djeca odrastaju veoma je inertan i spor za naše najmlađe i slabo ih priprema za život; sve se toliko brzo mijenja da jedan ovakav odgojno-obrazovni sustav to ne može pratiti. Reforme na državnom nivou hvalevrijedne su, no ako mi sami na lokalnoj razini ne možemo ponuditi dodanu vrijednost, tada znači da ne osluškujemo dovoljno dobro. U Labinu se trudimo slušati, čuti, shvatiti i ponuditi taj dodatni „škalin“ (op.a. stepenicu), koji će mladima biti svojevrsna odskočna daska u njihovo buduće djelovanje i življenje. Sve ovo što radimo, a između ostalih aktivnosti istaknuo bih projekt karijernog usmjeravanja, kojeg smo prije dvije godine uveli među prvima u Hrvatskoj po uzoru na austrijski petofazni model usmjeravanja osnovnoškolaca, ili pak sasvim inovativni model dualnog stipendiranja koji nam je još uvijek u tijeku – sve to ide u prilog tome da itekako radimo na tome da našoj djeci omogućimo maksimalno iskorištavanje svih mogućnosti. Razvili smo sustav u kojem „pratimo“ svako dijete od njegovih osnovnoškolskih dana pa do mature ili diplome, ovisno o tome koliko se nalazi u našem sustavu stipendiranja, i to naravno u partnerstvu s našim školama. Smatram da mlade treba pratiti na njihovom putu, poslušati sve ono što nam direktno ili neizravno kažu i, poput krojača koji kroji odijelo po mjeri, stvarati mjere namijenjene upravo toj ciljanoj skupini. Otvarati im mogućnosti, djeci i mladima, da s pravim izborom obrazovanja ostanu i zaposle se u svom gradu; da tu naša djeca odgajaju svoju djecu. Vjerujem da možemo samo rasti jer stvorili smo kvalitetan kružok svih bitnih dionika – gradske uprave, gospodarstvenika, školstva i mladih, koji postojeći model mogu samo nadograđivati“ – nadahnuto je rekao gradonačelnik Valter Glavičić.

Novska: Potpore osiguravaju svim učenicima i studentima sa svojeg područja, najavljuju i uvođenje zdravstvenih stipendija

Malo nam koja analiza, a da se tiče mladih, prođe bez Novske, redovito pozicionirane negdje pri vrhu popisa. Tako je i ovog puta među pet najbolje rangiranih gradova prema udjelu izdvajanja za stipendije iz gradskog proračuna. Preciznije, ovaj grad srednje veličine za spomenutu je namjenu u 2020. godini osigurao iznos od 1,01 milijuna kuna što je 1,74 posto njegovog budžeta.

Jedan je to od rijetkih gradova koji svim svojim učenicima i studentima osigurava stipendije. Naime, pravo na stipendiju imaju svi studenti i učenici koji navode prebivalište na području Grada Novske, ako su u odnosu na proteklu studentsku, odnosno, školsku godinu upisali višu obrazovnu godinu.

Zbog toga će i ove  školske godine Novska izdvojiti 520 tisuća kuna kao potporu i ulaganje u obrazovanje 181 učenika srednjoškolca  od kojih 155 ostvaruju pojedinačnu stipendiju u visini od 320 kuna. Za 26 učenika iz naselja koji putuju od mjesta stanovanja do mjesta školovanja za prijevoz je pojedinačno osigurano 145 do 160 kuna. Studentska stipendija iznosi  560 kuna mjesečno, međutim, visina studentske stipendije za one koji dolaze iz obitelji s troje ili više djece u aktualnoj akademskoj godini iznosi 800 kuna mjesečno.

Pišući o Novskoj, neizbježno je spomenuti kako je sve češće na radaru učenicima i studentima, naročito onima informatičkog usmjerenja te im iz vrlo opravdanog razloga postaje sve „napetije“ odredište. Naime, ovaj grad koji broji nešto više od 13,5 tisuća stanovnika postao je središte regionalne gaming industrije, a sve je vidljiviji i na svjetskoj gamerskoj sceni. Osim što je novljanski Poduzetnički inkubator PISMO, projekt Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije iliti SIMORA-e, već nekoliko godina iznimno uspješno rasadište mladih gamera, a koji su za program koji tamo pohađaju plaćeni te praktički odmah po završetku i zaposleni, prije dvije godine za tamošnje je srednjoškolce uveden i novi obrazovni smjer. Tako iz raznih krajeva Hrvatske mladi hrle ne bi li se obrazovali za tehničara video igara, a kako je zbog iznimnog interesa gotovo sav raspoloživi smještaj u Novskoj bio razgrabljen i nedostupan, krenulo se u rješavanje  tog problema te je prije nekoliko tjedana otvoren  i novi Učenički dom pri čemu su za buduće gaming tehničare smještaj i prehrana  besplatni.

Projekt koji je uvršten i na nacionalnu listu strateških projekata RH izgradnja je Kampusa za gaming industriju u Novskoj. Kampus će  sadržavati Fakultet, studentski i učenički dom, Poduzetnički inkubator za eSport arenu s 4000 mjesta te Akcelerator gaming industrije. Imajući na umu galopirajući rast, utjecaj i profitabilnost gamerske industrije, kao i činjenicu da su obrazovani stručnjaci u tom svijetu najtraženija roba, u Novskoj je dovoljno ambicioznim mladim osobama, bez ikakve sumnje, zagarantirana uspješna budućnost.

“Za razvoj grada vrlo je važno ulaganje u obrazovanje, jer  obrazovani ljudi jamac su razvoja svake sredine. Upravo je to razlog zašto već godinama ulažemo znatna sredstva u obrazovanje, kako dodjelom stipendija svim učenicima koji se obrazuju izvan mjesta prebivališta, tako i svim našim studentima koji redovno studiraju i upisuju višu godinu studija. Također, iako smo  manji grad i nemamo obvezu financiranja škola, ulažemo znatna proračunska sredstva u škole na području Grada Novske. Sredstva se osiguravaju za investicijske radove, nabavu opreme te za posebne programe koje škola provodi, sve u cilju poboljšanja nastavnih uvjeta, kao i izvanškolskih aktivnosti. Uz zadržavanje svih dosadašnjih potpora u obrazovanju, namjera nam je u skoro vrijeme predložiti i financiranje zdravstvenih stipendija koje bi dodjeljivao i ugovarao Dom zdravlja Kutina za potrebe novljanske ispostave. Zdravstvenim stipendijama želimo osigurati  dovoljan broj liječnika i drugih deficitarnih zdravstvenih kadrova na našem području” – obrazložio je gradonačelnik Marin Piletić.

Đakovo: Jedan od najpametnijih srednjih gradova rekorder po povećanju sredstava za stipendije, prošle godine uveo i potpore za učenike umjetničkih škola

Grad Đakovo prošle je godine završio u finalu našeg izbora za najpametniji srednji grad, a plasirao se, između ostalog i visokim izdvajanjima za obrazovanje. Apsolutni rekorder po povećanju sredstava za stipendije u 2019. godini, kada je iznos povećao za nevjerojatnih četiri tisuće posto, Grad Đakovo među deset je prvih gradova i po udjelu izdvajanja iz proračuna u 2020. godini, kada je za stipendije iz svog budžeta dao 1,44 posto odnosno 1,3 milijuna kuna.

Osim redovitih i studenata deficitarnih zanimanja koji primaju tisuću kuna mjesečne stipendije, naknade se osiguravaju i učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja te im potpora iznosi 500 kuna, a od ove školske godine na svoj „džeparac“ mogu računati i učenici umjetničkih škola. Srednjoškolcima se, osim stipendijama, pomaže i jednokratnom naknadom od 500 kuna namijenjenoj nabavci udžbenika, radnih bilježnica i druge potrebne školske opreme.

Ulaganje u obrazovanje i mlade dio je đakovačke snažne pronatalitetne politike, a stipendije su tek jedna od brojnih mjera koje se provode ne bi li se pokrenuli pozitivni trendovi. Tako su se, primjerice, naknade za bebe triput povećavale;  u 2018. godini naknade za prvo i drugo dijete povećane su za 500 kuna, odnosno na 1.500 kuna, treće i svako sljedeće za 1.000 kuna, odnosno na 2.000 kuna. U 2019. godini  naknada za prvo i drugo novorođeno dijete opet je povećana  za 500 kuna, odnosno na 2.000 kuna, za treće sa 1.000 na 5.000 kuna, a za četvrto i svako iduće donesena je odluka da naknada bude 10.000 kuna. Od prošle godine, pak, za treće i svako sljedeće dijete roditelji dobivaju dvostruku naknadu u odnosu na 2019. godinu – za treće 10.000 kuna, a za svako sljedeće 20.000 kuna.

Dodajmo kako, uz naknade za bebe, Grad Đakovo proteklih godina ulaže u podizanje vrtićkih standarda pa uz novi vrtić u Piškorevcima, za kojega su osigurali 3,7 milijuna kuna iz EU fondova, ove godine pripremaju za gradnju još dva nova vrtića, a među vodećima su i po iznosu kojega su osigurali za sufinanciranje školskog pribora i materijale svojim školarcima – preko dva milijuna kuna.

Valpovo: Stipendije primaju nadareni učenici i studenti te oni s nepovoljnim materijalnim statusom

Kako pokazuju podaci Ministarstva financija, prema udjelu izdvajanja za stipendije u proračunu, Grad Valpovo među deset je najbolje rangiranih hrvatskih gradova. U 2020. godini izdvojio je 591,9 tisuća kuna odnosno 1,15 posto svog budžeta.

U Valpovu se stipendije dodjeljuju nadarenim učenicima i onima s nepovoljnim socijalnim statusom, a iznos je u oba slučaja 400 kuna mjesečno. Studentske stipendije, koje se dodjeljuju redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija i to unutar tri kategorije (za studente prve godine studija, nadarene studente i za studente po socijalnom statusu),  iznose 700 kuna mjesečno.

Brigu o mladima Grad Valpovo, između ostalog, pokazuje i kroz dodjelu jednokratnih novčanih potpora učenicima osnovnih škola. Jednokratna novčana potpora daje se u iznosu od 300 kuna po učeniku te se dodjeljuje u svrhu nabavke udžbenika, školskog pribora i sličnih potrepština. Pravo na tu potporu imaju svi učenici od prvog do osmog razreda Osnovne škole “Matije Petra Katančića” iz Valpova i OŠ “Ladimirevci” uključujujući i područne škole.

Uz spomenute demografske mjere, aktivna je i ona kojom se olakšava roditeljima djece koja ostvaruju pravo, ali se nisu uspjela upisati u jaslice ili vrtić zbog popunjenosti kapaciteta te im se osigurava naknada od 700 kuna mjesečno. Gradska uprava najavila i aktivan rad na dodatnom proširenju vrtićkih kapaciteta što također predstavlja samo nastavak već pokrenute i zahuktale demografske politike koja uključuje i sufinanciranje boravka djece u valpovačkim, ali i vrtićima drugih jedinica lokalne samouprave, naknade za novorođenčad, naknade za osnovnoškolce koje podrazumijevaju 300 kuna po učeniku za nabavku školskih potrepština, prijevoz za učenike i studente i sl..

Sveti Ivan Zelina: Izdvajanja za stipendije povećali za 277 posto, sufinanciraju se i troškovi prijevoza te nagrađuje izvrsnost

Promatramo li trend povećanja izdvajanja sredstava za stipendije u 2020. godini, Grad Sveti Ivan Zelina na prvom je mjestu s povećanjem od 277,07 posto. To konkretno znači da je s izdvajanjem od 33,8 tisuća kuna u 2019. „skočio“ na 127,4 tisuće u 2020. godini.

Ove godine redovnim studentima će se dodijeliti 18 stipendija i to na temelju socio-ekonomskog statusa te kriterija izvrsnosti. Mjesečni iznos stipendije iznosi 750 kuna, a podrška  mladima i ulaganje u njihovo obrazovanje jedan su od prioriteta zelinske gradske uprave. Osim stipendija, Grad ove godina sufinancira i troškove prijevoza redovnim studentima u iznosu od 300 kuna. Također, osigurani su i udžbenici za učenike prvog, drugog i trećeg razreda Srednje škole Dragutina Stražimir. Grad potiče i nagrađuje izvrsnost te sufinancira dnevni boravak za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

„Grad Sveti Ivan Zelina pokrenuo je inicijativu i sufinancirao 50% iznosa izrade dokumentacije za izgradnju radionica praktične nastave srednjoškolaca. Cilj  je osigurati odlične prostorne i materijalne uvjete za učenike strukovnih zanimanja, a time im omogućiti što kvalitetniju izobrazbu i spremnost za tržište rada. Što se tiče predškolskog odgoja, osigurana su sredstva od 1,46 milijuna kuna za projekt produženog boravka u Dječjem vrtiću Proljeće čime će se unaprijediti usluga za djecu u sustavu ranog predškolskog odgoja i obrazovanja“ – dodao je gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Inače, svoju omladinu Sveti Ivan Zelina razveselit će i novim sportskim parkom budući da grade pumptrack stazu za bicikliste i rolere te igrališta za mali nogomet, rukomet, badminton i hokej, a riječ je o projektu čija vrijednost prelazi dva milijuna kuna.

Na inicijativu Grada, otvorena je glazbena škola u Svetom Ivanu Zelini.  Područni odjel sesvetske Glazbene škole Zlatka Grgoševića drugu školsku godinu pruža osnovno glazbeno obrazovanje za klavir, gitaru, violinu, tambure i harmoniku. U sklopu Projekta Inpuls Udruge gradova RH, Grad Sveti Ivan Zelina 2017. godine dobio je nagradu u kategoriji Grad građana te zaradio titulu Grad po mjeri djeteta.

U kontekstu brige za djecu i mlade valja podsjetiti i kako je Zelina prošle godine ponovno povećala naknade za bebe, a što je drugo povećanje naknada u mandatu aktualnog gradonačelnika pa je tako lani umjesto 136 tisuća kuna, koliko se isplatilo 2017. godine, isplaćeno 600 tisuća kuna. S namjerom da  roditeljima novorođenčadi što više olakša proceduru podnošenja zahtjeva za naknade za bebe, Sveti Ivan Zelina među prvima se, još u kolovozu prošle godine, uključio u sustav e-Novorođenče.

Koprivnica: Najpametniji veliki grad  za obrazovanje izdvaja gotovo pola proračuna, samo za stipendije ove godine tri milijuna kuna

Koprivnica je koncem prošle godine na našem izboru za Najbolji grad u kategoriji Smart city proglašena najpametnijim velikim hrvatskim gradom te obranila ranije stečenu titulu, osvojenu, između ostalog i činjenicom da za obrazovanje izdvaja gotovo polovicu svog proračuna. Što se stipendije tiče, među najbolje je rangiranim gradovima prema izdvajanju sredstava po stanovniku.

U Koprivnici, koja je, dakle, jedan od rekordera po izdvojenim sredstvima za stipendije kao i po broju stipendista, za ovu svrhu je planiran iznos od tri milijuna kuna. Pravo na naknade ostvaruju svi redovni studenti kojih je trenutno 421. Studentska stipendija iznosi 550 kuna za studiranje u Hrvatskoj te 1100 kuna za studiranje u inozemstvu, a od 2019. godine stipendije se dodjeljuju i studentima deficitarnih zanimanja i to u iznosu od 800 kuna mjesečno.

Grad Koprivnica, na čelu s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, kontinuirano svojoj omladini nastoji osigurati sve bolje uvjete školovanje zbog čega se provode brojni projekti. Od 2019. godine izgrađena je nova škola, sportska dvorana, puno se ulagalo i u energetske obnove, a cilj je postići jednosmjensku nastavu. Škole i gradski vrtić opremljeni su i novim vozilima,  u svim osnovnim školama i Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „podravsko sunce“ provode se projekti podrške pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju kao i STEM programi, a za sve svoje osnovce Grad osigurava besplatne obične i radne bilježnice. Izvrsnost učenika, ali i nastavnika te mentora nagrađuje se posebnim nagradama koje se dodjeljuju na kraju svake školske godine.

Dodajmo i kako su tri koprivničke osnovne škole postale centri izvrsnosti; Osnovna škola Đuro Ester  centar za tehničke znanosti budući da je odabrala matematiku i IT kao predmete koji će se razvijati kroz projekt, Osnovna škola Braća Radić za društvene znanosti što uključuje geografiju i povijest, a Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski  centar izvrsnosti za prirodne znanosti te je fokus stavljen na biologiju i kemiju. Naime, Grad Koprivnica nositelj je projekta „Cross border development of centers of excelence in primary schools“ akronima „Knowledge Well“ koji je sufinanciran iz INTERREG V-A prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Zahvaljujući projektu uspostavljeno je pet adekvatno opremljenih i kompetentnih centara izvrsnosti u partnerskom prekograničnom području Mađarska-Hrvatska od kojih su tri ovi spomenuti, smješteni u Koprivnici.

Križevci: Grad s ostvarenim najvećim napretkom u kvaliteti života građana  sredstva za stipendije povećao za sto posto, iznos pojedinačnih potpora među višima u Hrvatskoj

Grad Križevci lani je odnio titulu za Najveći napredak u kvaliteti života svojih građana, što je nova kategorija unutar našeg izbora za Najbolji grad kojeg organiziramo u suradnji s Jutarnjim listom te agencijama Ipsos i Apsolon. Kažu brojke kako su Križevci među pet najbolje rangiranih gradova po izdvajanjima za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, a što se stipendija tiče, podaci Ministarstva financija pokazuju kako je Grad Križevci povećao sredstva za sto posto te je u 2020. za ove potrebe izdvojeno 346,5 tisuća kuna.

Pravo na stipendiju u Križevcima imaju studenti deficitarnih zanimanja, ovisno o bodovima, a oni tijekom 12 mjeseci primaju stipendiju u iznosu od 1.500 kuna što je jedan od najviših iznosa stipendija u Hrvatskoj.

Križevački forte je i energetska neovisnost zbog čega je postao grad primjer dobre prakse iz kojeg uče i neki u europskom okruženju. Između brojnih zelenih projekata, proveli su i energetsku obnovu Osnovne škole „Vladimir Nazor“ i Dječjeg vrtića Križevci čime je značajno unaprijeđen standard tih ustanova. U Križevcima, koji od 2018. godine nose titulu Grada – prijatelja djece, provodi se i projekt besplatne školske prehrane te projekt pomoćnika u nastavi, izgrađena je moderna školska dvorana sa šest terena i 600 sjedećih mjesta, a planira se i izgradnja nove osnovne škole s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave i produženog boravka. Pored toga, povećali su i iznos sufinanciranja smještaja djece u dječje vrtiće na području grada.

Križevci su za svoje najmlađe i mlade sugrađane poduzeli brojne i vrlo konkretne mjere te su kroz posljednje četiri godini u projekte i programe uložili preko 60 milijuna kuna. Pored već spomenutih energetskih obnova i izgradnja, Grad ulaže i u obnovu i postavljanje novih dječjih igrališta, kako u centru tako i u 59 križevačkih naselja, a osobito se vodi računa o prometnoj sigurnosti djece te se postavlja odgovarajuća i dodatna signalizacija. Osigurano je i da se čuje „glas djece“ te je osnovano  Dječje gradsko vijeće. Da su djeca i mladi u Križevcima prilično aktivni svjedoči i činjenica kako je Dječje gradsko vijeće Grada Križevaca već dobilo nekoliko priznanja za svoje projekte i inicijative dok su mladi iz Savjeta mladih Grada Križevaca nedavno sklopili tripartitni Sporazum o suradnji i partnerstvu sa Savjetom mladih Grada Rijeke i Grada Opatije, prvi takav u Hrvatskoj.

„Stupanjem na dužnost gradonačelnika jasno sam istaknuo kako će najvažnije poglavlje mojeg djelovanja biti upravo ulaganja u djecu i mlade. U ovih pet godina osigurali smo da naša djeca i mladi imaju puno bolje uvjete za rast i razvoj i jasnu podršku Grada i Gradske uprave. Nelson Mandela jednom je rekao kako nema jasnijeg prikaza duše jednog društva od načina na koji tretira svoju djecu. Ova izjava je naša nit vodilja jer ako naša djeca imaju odlične uvjete za rast i razvoj tada je budućnost naše zajednice sigurna, a sve ovo što danas radimo opravdano“ – istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.

Osijek: Stipendiraju se daroviti učenici i studenti te oni iz deficitarnih i STEM zanimanja, najboljim srednjoškolcima besplatan vozački ispit

Grad Osijek među vodećih je deset gradova u zemlji po izdvajanjima za obrazovanje, a kako je pokazala naša analiza, izdvajanje sredstava za stipendije u 2020. povećao je za nešto više od 72 posto. Nedavno proglašena najzelenijim gradom u Hrvatskoj, slavonska metropola djeci i mladima sve više može ponuditi.

Krajem prošle godine dodijeljene su stipendije za 32 učenika srednjih škola i 52 studenta s područja grada Osijeka, za što je iz proračuna izdvojeno 816 tisuća kuna. Stipendiraju se daroviti te učenici i studenti u deficitarnim i STEM zanimanjima. Učeničke stipendije iznose šest tisuća kuna godišnje i isplaćuju se tijekom školske godine, od rujna do lipnja, u iznosu od 600 kuna mjesečno. Deset takvih stipendija za ovu školsku godinu dodijeljeno je učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja, a 22 stipendije darovitima. Kod studentskih stipendija riječ je o novčanoj potpori od 12 tisuća kuna koja se studentima isplaćuje tijekom akademske godine, od listopada do srpnja, u iznosu od 1.200 kuna mjesečno. Ove je godine dodijeljeno 13 takvih stipendija onima koji se školuju za deficitarna zanimanja, 13 darovitim studentima te 26 stipendija onima koji su upisani na studijske programe iz STEM područja znanosti.

S namjerom poticanja solidarnosti, Grad Osijek osnovao je i Zakladu „Srce grada Osijeka“ kako bi se pomoglo potrebitim obiteljima s naglaskom na djecu. Svrha Zaklade ostvaruje se kroz dodjele stipendija studentima te je do sad dodijeljeno 120 potpora. Ove godine za rad Zaklade odnosno dodjelu potpora iz gradskog proračuna planirana su sredstva u iznosu od 400 tisuća kuna. Osim zakladnih potpora, planirano je izdvojiti još 30 tisuća kuna za pomoć studentima iz obitelji slabijeg materijalnog statusa, a koji nisu ostvarili pravo na stipendiju.

Grad Osijek također potiče i nagrađuje izvrsnost pa je iznosom od tisuću kuna nagradio i najuspješnije maturante. Od ove godine nadogradit će se mjera nagrađivanja izvrsnosti pa će  50 najboljih srednjoškolaca stipendirati s besplatnim vozačkim ispitom, za što je u proračunu osigurano 375 tisuća kuna.

„Grad Osijek itekako vodi računa o školskoj djeci i studentima. Uz stipendije učenicima i studentima istaknuo bih i projekt kojeg provodimo zajedno s Osječko-baranjskom županijom- Besplatan školski obrok za sve. Kako bi svi osječki osnovnoškolci imali besplatan školski obrok u proračunu smo osigurali više od tri milijuna kuna. U svim osječkim osnovnim školama uveden je i produženi boravak kojeg financiramo s 8,4 milijuna kuna. Sve je to ulaganje u budućnost Osijeka koji je doista grad po mjeri mladih obitelji“ – naglasio je gradonačelnik Ivan Radić.

Grad sudjeluje i u nizu EU projekata kojima se pomaže najpotrebitijim učenicima te se ove školske godine u projekt „Škole jednakih mogućnosti“ uključio do sada najveći broj škola, njih 19. Ovim projektom je putem Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iz Fonda europske pomoći osigurano gotovo milijun kuna za djecu iz obitelji koje su uglavnom korisnici prava na dječji doplatak. Drugi veliki projekt koji se odnosi na besplatne obroke je projekt proveden u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Riječ je o „Školskoj shemi voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda“. U tom projektu sudjeluju sve osnovne škole s područja Grada Osijeka, odnosno 21 škola za što je ove godine odobren iznos od 512 tisuća kuna. Također, za djecu s potrebama u osnovnim školama osigurana su sredstva za pomoćnika u nastavi, u projektu „OSigurajmo im jednakost 5 „ vrijednom 4,6 milijuna kuna.

Do kraja ove školske godine, spomenimo i to,  bit će energetski obnovljena 55 godina stara zgrada Osnovne škole Franje Krežme što će godišnje na energentima uštedjeti oko 270 tisuća kuna. Dosad su već obnovljene četiri škole i tri dječja vrtića,  njih još 10 spremno čeka na novi javni poziv, a  ukupna vrijednost svih ovih projekata iznosi oko 80 milijuna kuna.

Dubrovnik: Za ovu godinu stipendijama namijenjeno više sredstava nego prošle godine, prioritet stavljen na zanimanja u zdravstvu

Grad Dubrovnik tijekom 2020. godine povećao je izdvajanja za obrazovanje u odnosu na ranije razdoblje, a što se stipendija tiče ona su bila veća za 76,80 posto u odnosu na 2019. godinu.

U 2020. godini Grad Dubrovnik stipendirao je ukupno 137 učenika i studenata te je odlukom gradonačelnika dodijeljeno još 18 jednokratnih novčanih pomoći za školovanje. Krajem prošle godine dodijeljeno je ukupno 72 stipendije u pet kategorija. Obraćajući se tom prigodom stipendistima, gradonačelnik Mato Franković napomenuo je kako je cilj ove gradske uprave osigurati uvjete s namjerom da se mladi ljudi zadrže u svom rodnom gradu i stečenim znanjima i vještinama kroz različita polja doprinose povećanju kvalitete života.

„Unatoč teškoj financijskoj situaciji uzrokovanoj korona krizom pronalazili smo rješenja i zadržali stabilnost poslovanja, a sredstva namijenjena stipendijama nikada nisu bila upitna“ – poručio je.

Od ukupnog broja za tekuću akademsku i školsku godinu, 29 stipendija dodijeljeno je nadarenim studentima i to 11 iz područja prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, biomedicine i zdravstva, 15 stipendija iz područja društvenih i humanističkih znanosti te tri stipendije iz umjetničkog područja. Učenicima i studentima u deficitarnim zanimanjima dodijeljeno je 10, a onima iz obitelji slabijeg imovnog stanja 16 stipendija. Četiri potpore uručene su studentima s invaliditetom, a 13 učenicima i studentima koji su ili sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata.

S obzirom na izražene potrebe sustava zdravstvene skrbi u vremenu pandemije, prioritet u stipendiranju posljednje dvije godine stavljen je na zanimanja u zdravstvu. Tako se samo u školskim godinama 20./21. i 21./22. dodijelilo 15 stipendija za zanimanje doktor medicine i devet stipendija za zanimanje medicinska sestra, a zbog nedostatka interesa za pojedina deficitarna zanimanja, proširile su se liste u drugim područjima, primjerice lista za dodjelu stipendija učenicima iz obitelji slabijeg imovnog stanja.

Lani je za stipendije izdvojeno 2.225.000,00 kuna, dok je u proračunu za ovu godinu predviđeno nešto više, odnosno, 2.250.000,00 kuna. Grad Dubrovnik još je u akademskoj 2019./2020. znatno povećao jednokratne iznose učeničkih i studentskih stipendija za studiranje u Dubrovniku  i van grada čime su povećana i ukupna izdvajanja i to dvostruko – otprilike s milijun kuna na više od dva milijuna kuna godišnje.

Iznosi učeničkih stipendija kreću se od 500 kuna za učenike koji se školuju u Dubrovniku do tisuću kuna koliko se mjesečno isplaćuje učenicima s mjestom obrazovanja izvan Dubrovnika. Što se studenata tiče, za one koji studiraju u svom gradu potpora iznosi 800 kuna mjesečno, a ukoliko studijske programe polaze drugdje, primaju 1500 kuna mjesečno.

Što se ostalih mjera s područja obrazovanja tiče, spomenimo kako Grad Dubrovnik financira i produženi boravak, pomoćnike u nastavi, školski sport, stručne razvojne službe, obrazovne materijale učenicima osnovnih škola, troškove pripreme za državnu maturu. Nadalje, sufinancira se i nabava udžbenika učenicima srednjih škola u iznosu do tisuću kuna te se investira u objekte i opremu osnovnih škola.

Najvažnije ovogodišnje kapitalno ulaganje u oblasti školstva adaptacija je zgrade u Ulici Ilije Sarake za potrebe OŠ Marina Getaldića, a radovi napreduju prema utvrđenoj dinamici. Za potrebe razredne nastave, odnosno, od 1. do 3. razreda u novom objektu smještenom u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana organizira se šest učionica čime se osigurava smještaj do 105 učenika i potrebni popratni prostori. U sklopu istog projekta predviđena je i adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar kako bi se prostor prilagodio učenicima viših razreda. Ovo vrijedno ulaganje u kapacitete školskog odgoja i obrazovanja financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung. Za projekt dogradnje i nadogradnje OŠ Mokošica u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole, dok je izrađen i idejni projekt za nadogradnju OŠ Ivana Gundulića, čime će se dobiti šest novih učionica od kojih jedna za djelomičnu integraciju učenika s poteškoćama u razvoju.  Ishođena je i pravomoćna građevinska dozvola za rekonstrukciju OŠ Antuna Masle s dogradnjom školske sportske dvorane.

Ove godine nastavit će se i s projektom energetske obnove zgrada dubrovačkih osnovnih škola OŠ Mokošica i OŠ Marina Držića dok je u okviru projekta DUSOLARI planirana ugradnja fotonaponskih elektrana na objekte osnovnih škola Montovjerna, Lapad, Antuna Madle i Ivana Gundulića.

Metković: Jedan od gradova s najvećim napretkom u kvaliteti života građana dijeli i stipendije koje su među najvišima u zemlji

Grad Metković jedan je od pet gradova koji su ostvarili najveći napredak u kvaliteti života svojih građana zbog čega su krajem prošle godine završili u finalu našeg izbora za Najbolji grad, a visok plasman  zaslužili su i zbog  povećanja naknada za stipendije za čak 724,64 posto ili, konkretno, u 2017. godini za studente su isplatili 55,2 tisuće kuna dok je iznos za ovu godinu 400 tisuća kuna.

Prije četiri godine, Metković je dijelio tek osam stipendija po 400 kuna mjesečno, a danas ih dodjeljuje 34 u iznosu od 1,200 kuna na mjesec što je jedan od najvećih iznosa u RH. Grad svojim studentima sufinancira  i dvije autobusne povratne karte do mjesta studiranja i obrnuto, za što je izdvojeno 100 tisuća kuna.

U Metkoviću se dodjeljuju stipendije i unutar zasebne kategorije studentima s invaliditetom, pri čemu broj stipendija odgovara broju prijavljenih studenata. Među rijetkim je gradovima koji uistinu potiču i konkretno podupiru izvrsnost te dodjeljuje novčane nagrade najboljim učenicima za posebna postignuća pa u te svrhe izdvaja 30 tisuća kuna godišnje. Povećan je i broj korisnika prava na sufinanciranje prijevoza učenika.

Osim što je Grad Metković dodijelio znatna sredstva za opremanje školskih ustanova te time i povećanja standarda u obrazovanju, uveli su i različite olakšice učenicima osnovnih i srednjih škola. U 2018./2019. učenicima od 2. do 4. razreda osnovnih škola financirali su nabavku školskih udžbenika, a od prošle školske godine sufinanciraju nabavu školskoga pribora i dodatnog materijala u iznosu od 300 kn po djetetu, za što su osigurali 400 tisuća kuna.

Kako najavljuju u Gradskoj upravi, uz nastavak već postojećih aktivnosti, u narednom razdoblju planiraju uvesti i stipendije za deficitarna srednjoškolska zanimanja te financiranje članarina za učenike Osnovne glazbene škole, a koji su slabijeg socio-ekonomskog statusa. U suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom pokrenuli su i inicijativu za izgradnju Srednje glazbene škole u Metkoviću.

Pored navedenog, u Gradu Metkoviću trude se  osigurati i kvalitetan program u obrazovanju najmlađih. U tom pogledu, postali su jedan od vodećih gradova u zemlji po visini povučenih EU sredstava za unaprjeđenje rada vrtića. Uveli su niz novih programa, zaposlili 22 djelatnika i nabavili opremu u vrijednosti oko milijun kuna.

Pula: Ove godine 200 tisuća kuna više za stipendije, dobili ih svi studenti koji zadovoljavaju uvjete

Grad Pula među deset je najbolje rangiranih gradova prema trendu povećanja sredstava za stipendije u 2020. godini te je s 553 tisuće kuna, koliko je izdvojio u 2019. iznos povećao na 980 tisuća kuna, a što je rast od 77 posto.

Od ove akademske godine Grad Pula uveo je promjene te dodatno  unaprijedio uvjete stipendiranja pa su uz deficitarna zvanja uključene i druge kategorije. Naime, prema dosadašnjem Pravilniku za dodjelu stipendija, koji je sada izmijenjen i dopunjen, studenti s položenim svim ispitima iz prethodne godine studija boduju se s dodatna tri boda. Dodatna dva boda predviđena su za studente koji su u prethodnoj akademskoj ili školskoj godini najmanje 30 sati volontirali u ustanovama i udrugama civilnog društva u gradu Puli, a koje su prepoznate kao organizacije koje rade za opće dobro. Isto tako, dodatni bodovi dodjeljuju se za uspjehe na natjecanjima državnog i međudržavnog značaja iz područja znanja, sporta i umjetnosti.

Nadalje, novina je i da od ove akademske godine studenti koji dostave potvrdu Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom ostvaruju tri dodatna boda. Isto tako, studenti koji dostave potvrdu Sveučilišta da su sudjelovali u prethodnoj akademskoj godini kao voditelji europskih projekata i studenti koju su sudjelovali u prethodnoj akademskoj godini u programu mobilnosti u trajanju od najmanje jednog semestra dobivaju dodatna dva boda.

U proračunu za akademsku godinu 2021./2022. osigurano je 1,2 milijuna kuna što znači 200.000,00 kn više nego prijašnjih godina. Na natječaj se ove akademske godine prijavilo 278 studenata od kojih 241 student ispunjava uvjete te im je Odlukom o dodjeli stipendija Grada Pule dodijeljena stipendija u iznosu od  600 kuna mjesečno. Ove godine stipendije su nešto manje nego ranije kada su iznosile 800 kuna, ali su dodijeljene svim studentima koji su zadovoljili uvjete sukladno Pravilniku.

U pripremi za slijedeću akademsku godinu je novi Pravilnik za dodjelu stipendija Grada Pule koji će se primjerom dobre prakse izraditi u suradnji sa studentima i Savjetom mladih Grada. Isto tako, u pripremi je od iduće godine i uvođenje e-prijava na Natječaj za dodjelu stipendija Grada Pule.

„Zadovoljan sam jer smo u proračunu za ovu, financijski neizvjesnu i još uvijek pandemijom opterećenu, godinu uspjeli povećati ukupan iznos za stipendije za 200 tisuća kuna. Svi, koji su zadovoljili uvjete, dobili su stipendiju. Time smo, kao nova gradska uprava, kod dodjele studentskih stipendija uveli model pravednosti i jednakosti“ – ovim povodom rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Knin: Učeničke i studentske potpore povećali su za više od 460 posto, a ove godine uveli su i posebne „liječničke“ stipendije

Na listi najbolje rangiranih gradova prema izdvajanju za stipendije Knin se našao prema trendu povećanja sredstava od 2017. do 2020. godine. Naime, s 55.200 tisuća kuna, koliko je za potpore učenicima i studentima izdvojeno 2017. godine, „skočilo se“ na  313 tisuća u 2020. godini što je 257,8 tisuća kuna  odnosno, 467,03 posto više. Inače, govorimo li ukupno o obrazovanju, u spomenutom razdoblju ulaganje je povećano preko tisuću posto. Učenicima i studentima sufinancira se prijevoz, asistenti u nastavi, radni materijal..

U ovoj akademskoj godini grad Knin raspisao je natječaj za 20 novih korisnika stipendija od kojih 10 za učenike srednjih škola i 10 za redovne studente.  Pritom se učenicima  dodjeljuje 500, a studentima 1000 kuna mjesečno; iznos stipendija povećan je prije dvije godine za 200 kuna, a kriteriji na temelju kojih se stipendije odobravaju su uspjeh u školovanju odnosno studiranju, socio-ekonomske prilike i deficitarnost zanimanja. Upravo je ovo potonje od posebnog interesa za Knin. Štoviše, Grad Knin, na čelu s gradonačelnikom Marijom Ćaćićem,  ove je godine, prvi put uopće, raspisao natječaj za dodjelu „liječničkih“ stipendija, odnosno, stipendija za pet liječnika/liječnica, specijalizanata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama na kninskom području. Pritom pravo sudjelovanja imaju zdravstveni radnici sa završenim integriranim preddiplomskim i diplomskim studijem zdravstvenog usmjerenja (doktor medicine), a kojima je odobren samostalan rad, zaposleni su na neodređeno vrijeme u Općoj i veteranskoj bolnici „Hrvatski ponos“, Domu zdravlja Knin ili Zavodu za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije – ispostava Knin te su državljani Republike Hrvatske. Financijska sredstva za isplatu stipendija osiguravaju se u gradskom proračunu u mjesečnom iznosu od dvije tisuće kuna, a stipendije se isplaćuju jednom mjesečno za prethodni mjesec dok traje program specijalizacije. Osim stipendija, mladim liječnicima i ostalom deficitarnom kadru Grad će nastojati osigurati i stanove te ih i na taj način zbrinuti.

Kako su nedavno napomenuli iz Grada, temelj njihove politike odnos je prema mladima i podupiranje njihovog ostanku u Kninu. Pridonoseći toj ideji, izgrađen je i najsuvremeniji dječji vrtić, obnovljeni svi područni vrtićki odjeli, izgrađena dva nova igrališta i obnovljena dva postojeća.  Organiziraju se besplatni sadržaji poput klizališta, igrališta na napuhavanje, projekcije filmova, kino predstava, radionica, itd…  Spomenimo  i to da Grad Knin već tri godine zaredom svojim đacima pokriva troškove nabave radnih bilježnica, likovnih mapa i ostalog potrebnog školskog materijala za što se ove školske godine u proračunu osiguralo pola milijuna kuna.

Vinkovci: Jednaki uvjeti za sve učenike i studente

Među gradovima s najvećim povećanjem izdvajanja za stipendije je i  Grad Vinkovci koji je u 2020. izdvojio gotovo 400 tisuća kuna više nego godinu ranije.

Svi oni koji su udovoljavali uvjetima i koji su bili vrijedni i marljivi dobili su stipendije Grada. Želja nam je stvoriti jednake uvjete i  jednake mogućnosti školovanja svakom djetetu i svakoj mladoj osobi. Ali ujedno imamo i zadaću omogućiti im i osigurati zaposlenje i ostanak u našem gradu po završetku školovanja, kako bi  svojim znanjem pridonijeli razvitku i napretku grada. Mladi su naša budućnost, to su ljudi koji bi sutra trebali nositi Vinkovce, donositi dobre ideje, raditi na promociji, na unaprjeđenju našega grada i smatram da je ovo jedna sigurna investicija koja će nam se svima sigurno u budućnosti isplatiti- kazao je gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić.

Uz studentske stipendije od po 700 kuna od prošle su godine uveli i učeničke stipendije.

Izvrsnost pak učenika osnovnih i srednjih škola kao i njihovih mentora posebno se nagrađuje i novčanim nagradama za postignuta prva tri mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima, kao i sudjelovanje na istima.

Otok: Povisili iznose stipendija, financiraju smještaj u učeničkim domovima, subvencioniraju obrazovni materijal

 Grad Otok također je jedan od najbolje rangiranih gradova prema trendu povećanja izdvojenih sredstava za stipendije u četverogodišnjem razdoblju, odnosno, od 2017.-2020. godine. Od 86,2 tisuće kuna, koliko je za potpore studentima izdvojio 2017. iznos je 2020. godine povisio na 410,4 tisuće kuna. Drugim riječima,  dao je 324,1  tisuću kuna više ili 375,9 posto više.

Ove godine potpisani su ugovori s 42 studenta stipendista iz Otoka i Komletinaca. Njima će Grad jednokratno pojedinačno isplatiti po pet tisuća kuna budući da je lani iznos stipendije povišen za tisuću kuna. Uz to, Grad Oto nastavlja i s još jednom mjerom kojom olakšava život svojim srednjoškolcima i njihovim roditeljima, a riječ je o financiranju smještaja u učeničkim domovima. S provođenjem se započelo 2019. godine kada je mogućnost iskoristilo 19 učenika te je za nju izdvojeno više od 44 tisuće kuna.

Što se tiče dodatnih potpora mladima, gradonačelnik Josip Šarić donio je Odluku o subvencioniranju drugih obrazovnih materijala učenicima OŠ „Josip Lovretić“ pa tako pravo na jednokratnu subvenciju nabavke radnih bilježnica, zbirki zadataka i ostalih materijala ove godine mogu ostvariti oni učenici čiji su roditelji ili skrbnici podnijeli uredan i pravovremen zahtjev za subvencioniranje. Iznos subvencija pritom se kreće od 115 do 649 kuna, ovisno o razredu.

Gradu Otoku su, osim školaraca i studenata u fokusu i oni najmlađi te je prošle godine otvoren novi vrtić koji se zbog povećanog interesa već širi za još jednu skupinu. Za izgradnju te investicije vrijedne 7,6 milijuna kuna osigurana su bespovratna sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Inače, podaci Državnog zavoda za statistiku smještaju Otok  među gradove s najvećim porastom broja vrtićke djece. (Vedrana Humski)

PRIMJERI DOBRE PRAKSE

Gospić – jedini grad u kojem gradonačelnik od svoje plaće stipendira studente

Kad govorimo o gradovima i stipendijama, nikako se ne smije izostaviti primjer Grada Gospića čiji gradonačelnik Karlo Starčević, jedini u Hrvatskoj, od svoje plaće stipendira studente. Starčević se, naime, odmah po stupanju na dužnost, odrekao gradonačelničke plaće, službenog automobila, mobitela, dnevnica i ostalih dužnosničkih beneficija, te je osnovao Fundaciju iz koje se, novcem od njegove gradonačelničke plaće – oko 9.200 kuna mjesečno, financiraju stipendije za 12 najboljih redovnih studenata iz Grada Gospića.

Razradili su poseban model i kriterije bodovanja kako bi i ovim stipendijama poticali izvrsnost, pa studenti, ovisno o ocjenama, dobivaju mjesečno od 500 do 1.200 kuna stipendije.

Uz to, Starčević je nakon punih 15 godina u kojima Grad Gospić studentima nije isplaćivao ni lipe, ponovo uveo gradske stipendije. U Proračunu su za ovu stavku osigurali 168 tisuća kuna s kojima stipendiraju 32 učenika i studenta, u kategorijama izvrsnosti, deficitarnih zanimanja te ekonomskog statusa. Stipendija za učenike srednjih škola iznosi 400,00 kuna mjesečno, a za studente 600,00 kuna mjesečno.

Belišće: Stipendije dobivaju svi, visina ovisi o uspjehu

Grad Belišće najviše od svih gradova u Osječko-baranjskoj županiji izdvaja za stipendije kada se gleda per capita – u 2020. iz proračuna su izdvojili 716.600 kuna, što je preko 66 kuna po stanovniku. Gledamo li, pak, proračunski udio, drugi su grad u županiji, nakon Đakova. Ono po čemu se Belišće izdvaja kao primjer dobre prakse jest to što su, uz to što su što su u četiri godine utrostručili izdvajanja za stipendije te ih osigurali za sve svoje redovne studente, među rijetkima koji su uveli poseban sustav kojim i kroz stipendije potiču izvrsnost – visina stipendije ovisi o akademskom uspjehu.

U Belišću se stipendije kreću se od 500 pa do 1.200 kuna mjesečno, s tim da 25 najboljih studenata dobiva po 1.200 kuna, studenti s prosjekom iznad 3,5 po 800 kuna, a svi ostali, s prosjekom nižim od 3,5 primaju po 500 kuna.

Dubrovnik i Jastrebarsko stipendiraju i vukovarske studente

Uz to što stipendira preko 80 svojih studenata, te je jedan od tek 15 gradova koji za stipendije izdvajaju preko milijun kuna u proračunu, Grad Dubrovnik godišnje stipendira i 10 studenata iz Vukovara. Studente na natječaju bira Grad Vukovar,  a Grad Dubrovnik isplaćuje im po 800 kuna mjesečno kroz 10 mjeseci godišnje.

Vukovarske studente, njih dvoje, stipendira i Grad Jastrebarsko.