Osim Zagreba koji je za svojih 16 vrtića povukao gotovo 100 milijuna kuna, najviše ide u Osijek, Veliku Goricu, Koprivnicu, Dubrovnik, Split i Slavonski Brod u kojem će se EU sredstvima iz NPOO-a graditi/dograditi čak pet vrtića

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je prvu odluku o financiranju gradnje i dogradnje vrtića iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka vrijednu milijardu i 280 milijuna kuna. EU sredstvima u Hrvatskoj će se u narednom razdoblju izgraditi ili dograditi 255 vrtića i otvoriti više od 22,5 tisuće novih vrtićkih mjesta.
Ovom odlukom sredstva su dodijeljena za 128 projekata u općinama i 127 u gradovima. Gradovi, njih 75, na ovaj su način za nove vrtićke kapacitete osigurali gotovo 710 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Najviše vrtića, čak 16, gradit će se u Zagrebu, u Slavonskom Brodu šest, Osijek će ih EU sredstvima iz ovog natječaja izgraditi pet, Vinkovci i Čakovec po tri, a Velika Gorica, Koprivnica, Split, Karlovac, Ivanić-Grad, Požega, Đakovo, Samobor, Ivanec, Bjelovar, Dugo Selo i Kaštela po dva.

Grad Zagreb ostvario je tako čak 96 milijuna kuna za svojih 16 vrtića čija gradnja i dogradnja je vrijedna čak 385 milijuna kuna. Kapaciteti dječjih vrtića time će se povećati za 89 odgojnih skupina, odnosno 1.400 mjesta, čime će se u najvećoj mjeri riješiti problem neupisane djece, uz usklađivanje s Državnim pedagoškim standardom. U narednih godinu-dvije, izgradit će se tako 7 novih vrtića, jedan postojeći će se dograditi, a osam objekata druge namjene rekonstruirat će se i prenamijeniti za potrebe vrtića. Ovih 16 projekata će se realizirati na području gradskih četvrti Sesvete, Gornja i Donja Dubrava, Peščenica-Žitnjak, Novi Zagreb Zapad te Brezovica, dok će preostali projekti osigurati proširenje vrtićkih kapaciteta i u drugim gradskim četvrtima, ističu iz Grada Zagreba.

Drugi najveći iznos ostvario je Grad Osijek – 32 milijuna koji je sredstva dobio za pet svojih projekata. Raspon odobrenih sredstava kreće se od 3,6 pa do 9,5 milijuna kuna. Riječ je o projektima izgradnje triju novih dječjih vrtića – DV Vijenac lipa-Cvjetno, DV Tenja i DV Uske njive, te dogradnje dvaju postojećih vrtića – DV Latica i DV Sjenčica, čija je ukupna vrijednost 52,6 milijuna kuna. Dovršetkom ovih vrtića u Osijeku će se otvoriti još 408 novih vrtićkih mjesta.
Inače, Grad Osijek već je ove godine reorganizacijom postojećih prostora u osječkim vrtićima otvoreno 11 dodatnih vrtićkih skupina, čime je upisano 254 djece više.

Treći najuspješniji grad ovoga poziva je Velika Gorica koja je za gradnju i dogradnju dva vrtića osigurala 27,3 milijuna kuna. Gradit će se dva nova vrtića, u Kurilovcu i Kolarevoj ulici, koji će moći primiti 400 djece. U Velikoj Gorici već se, i prije NPOO sredstava, intenzivno radi na proširenju vrtićkih kapaciteta pa je tako već ove godine, gradnjo jednog novog i proširenjem četiri vrtića, osigurano još 200 novih mjesta.

Slijedi Grad Dubrovnik kojemu je odobreno 27,2 milijuna kuna za gradnju dva nova vrtića.

Četvrta je Koprivnica sa 25 milijuna kuna, koliko im je odobreno za dva nova vrtića. Gradit će se, tako, vrtići na Bajeru za kojega su dobili preko 20 milijuna kuna, što je ujedno i najveći pojedinačni odobreni iznos iz ovog poziva. Uz vrtić na Bejeru, u Koprivnici će se graditi i vrtić prigradskom naselju Herešin za kojega je osigurano 3,9 milijuna kunai u njima stvoriti 300 novih mjesta po, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić, najvišem pedagoškom standardu. U tri godine Koprivnica će tako dobiti tri nova vrtića.

Peti je Split sa 22,5 milijuna kuna, a gradit će dva vrtića. Za gradnju novog vrtića Kila odobreno im je 11,5 milijuna kuna, a za Dječji vrtić PUjanke 10,9 milijuna kuna. Svaki od ovih vrtića moći će primiti po 128 djece, 48 jasličke i 80 vrtićke dobi, što je ukupno 256 novih mjesta u splitskim gradskim vrtićima.
Grad Sisak za svoja je tri projekta osigurao 22,03 milijuna kuna – za svaki po 7,3 milijuna.

Grad Slavonski Brod peti je po ostvarenom iznosu, ali prvi po broju novih vrtića. Odobreno im je, naime, 21,45 milijuna kuna za čak šest novih vrtića! Naime, novi dječji vrtići bit će izgrađeni na Jelasu, na Koloniji te na Livadi, a nadograđivat će se postojeći Dječji Vrtić „Hlapić“ te opremiti dodatni prostori u Sportskom Dječjem vrtiću „Palunko“ dok će zgrada DVD-a Slavonski Brod biti uređena za potrebe dječjeg vrtića. Dovršetkom projekata, rok je 30 mjeseci, bit će osigurano više od 340 mjesta za boravak brodskih mališana u gradskim dječjim vrtićima. Grad Slavonski Brod, podsjetimo, trenutno broji 12 dječjih vrtića podijeljenih u dvije ustanove. Samo u posljednjih 10 godina izgrađeno je 5 novih dječjih vrtića te su obnovljeni svi postojeći.

Grad Zadar osigurao je, nadalje, 20,6 milijuna kuna za dva projekta.

Među gradovima s najvećim ostvarenim iznosom je i Grad Vinkovci – osigurali su 19,8 milijuna kuna za tri vrtića u kojima će osigurati mjesto za još 270 djece. Izgradnjom novoga područnog vrtića „Mali princ“, za kojega im je odobreno 13,7 milijuna kuna, osigurat će se dodatni kapaciteti za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za 176 novih mjesta za 140 vrtićke i 36 jasličke djece. Dogradnjom i opremanjem vrtića „Naša Radost“, za koje su osigurali 3,7 milijuna kuna, osigurat će se dodatna 52 mjesta za 40 vrtićke i 12 jasličke djece, a dogradnjom i opremanjem vrtića „Stribor“ dodatnih 40 mjesta za djecu vrtićke dobi.

Nakon Koprivnice, drugi najveći pojedinačni iznos ide u Otočac – samo za jedan vrtić osigurali su 19,1 milijun kuna.

Grad Karlovac osigurao je, pak, 18,4 milijuna kuna za dva vrtića – za vrtić Luščić dobili su 14,4 milijuna kuna, a za vrtić Rečica 4,1 milijun kuna. Inače, Grad Karlovac od 2012. je obnovio sve vrtićke objekte, izgradili su novi vrtić u Mahičnu i prenamijenili područnu školu u Zadobarju u vrtić. Izgradnjom još dva nova vrtića nastavljaju prema svom cilju – da sva djeca, bez obzira jesu li im roditelji zaposleni, imaju svoje mjesto u vrtiću.

Ivanić-Gradu je odobreno 17,5 milijuna kuna za dva vrtića – gradnju nove zgrade DV Ivanić-Grad i dogradnju zgrade DV Sunce u Graberju Ivanićkom u kojima će otvoriti mjesto za još 196 djece.

Grad Pula osigurao je, nadalje, 16,8 milijuna kuna za izgradnju novog dječjeg vrtića na Valmadama i dogradnju Dječjeg vrtića Centar u kojima će se otvoriti mjesto za još 194 djece.
Grad Sveti Ivan Zelina za svoj je novi vrtić dobio 15 milijuna kuna, a Krapina 13,6 milijuna kuna.

Slijedi Požega sa osiguranih 13,46 milijuna kuna za dva nova vrtića, pa Đakovo sa 12,8 milijuna kuna za također dva vrtića.

Gotovo 13 milijuna kuna ide u Đakovo za gradnju dva nova vrtića.

Dva vrtića EU sredstvima iz NPOO-a će izgraditi i Grad Samobor kojemu je odobreno 11 milijuna kuna.

Nešto više od 11 milijuna kuna ide za novi vrtić u Biogradu na Moru.

Slatina i Poreč su, nadalje, osigurali po 10,9 milijuna kuna za svoje nove vrtiće, a Grad Čakovec 10,5 milijuna kuna za dogradnju i opremanje vrtića Cvrčak i Cipelica, te gradnju još jednog novog vrtića. Iznad 10 milijuna kuna je još Grad Ivanec sa 10,38 milijuna kuna za svoja dva projekta.

Grad Đurđevac osigurao je 9,8 milijuna kuna s kojima će dograditi svoj vrtić Maslačak. Uz postojeću zgradu će izgraditi još jednu sa osam skupina za predškolce, s pripadajućim garderobama, sanitarijama i natkrivenim terasama, priručnom kuhinjom i blagavaonicom.

Svetoj Nedelji odobreno je, pak, 9,72 milijuna kuna za dva vrtića, Krku 9,5, a Rijeka 9,3 milijuna kuna za dva projekta. Novska je osigurala 8,64 milijuna kuna za gradnju novog vrtića sa šest skupina.

Bjelovar je dobio zeleno svjetlo i 8,56 milijuna kuna za dva vrtića, a dva vrtića gradit će se i u Dugom Selu kojemu je odobreno 8 milijuna kuna.

Grad Varaždinske toplice dobio je 8,6 milijuna kuna, a Našice 8,2 milijuna kuna.

Grad Čakovec za dva projekta je dobio 7,8, a Pleternica 7,7 milijuna kuna.

Slijede Pazin sa 6,9 milijuna kuna za gradnju i opremanje vrtića Veli Jože u bivšoj vojarni. Grad Oroslavje osigurao je 6,84 milijuna kuna, a Zabok 6,8 milijuna kuna za novi vrtić u Špičkovini. Grad Gospić dobio je 6,1 milijun kuna, Solin za svoj je vrtić osigurao 5,5 milijuna kuna, a Pregrada i Nova Gradiška po 5,47.
Grad Vrbovec za dva projekta je ostvario gotovo pet milijuna kuna.

Novi Marof osigurao je 4,9 milijuna kuna za dogradnju svog vrtića, a Varaždinu je odobreno 4,89 za gradnju i opremanje vrtića Hrašćica. Izgradit će četiri nova dnevna boravka – dva jaslička i dva vrtićka, a mjesto će dobiti 64 djece.

Isti iznos, 4,89 milijuna kuna, ostvarili su i Glina, Kaštela, Ploče, Makarska, Rovinj i Mursko Središće. Grad Županja je, pak, u suradnji sa Općinom Bošnjaci ostvario 4,1 milijun kuna za gradnju vrtića u Bošnjacima koji će biti ispostava DV Maslačak Županja. Grad Zlatar će sa odobrenih 3,9 milijuna kuna dograditi svoj vrtić Zlatarsko zlato i osigurati prostor za još tri skupine, a isti iznos ide u Delnice, Ludbreg, Lipik i Slunj. Donji Miholjac dobio je 2,7 milijuna kuna, Čazma i Rab po 2,6.

Grad Vukovar za dva svoja vrtića je dobio 2,4 milijuna kuna. Grad Križevci dobio je 2,4 milijuna kuna za gradnju područnog vrtića u naselju Karane u kojemu će biti smješteno 40 djece, Kutjevo, Ozalj, Popovača, Šibenik i Vodnjan dobili su isti iznos, a Novigradu je odobreno 1,9 milijuna. Vrgorac, Omiš, Opatija i Belišće osigurali su, pak, po 1,7 milijun kuna. Najljepši vrtić u Hrvatskoj, belišćanski DV Maslačak dobit će, tako, dva nova dnevna boravka za dvije vrtićke skupine. Grad Senj za dva projekta je ostvario 1,6 milijun kuna. Sa odobrenih 1,2 milijuna kuna Grad Grubišno Polje će, pak, dograditi svoj vrtić Tratinčica. Isti iznos ide i u Ilok. Korčula je ostvarila 864 tisuće kuna, a Drniš 720 tisuća. (m.p.d.)