Vrbovec, Pazin, Kutjevo, Klanjec i Bjelovar izdvojili su lani u odnosu na ostale gradove najviše za obrazovanje, u odnosu na broj stanovnika predvode Pazin, Umag, Kutjevo, Novalja i Čakovec.. Porast izdvojenih sredstava za obrazovanje u odnosu na godinu prije imali su gradovi Zadar, Vrbovec, Split i Kutjevo, gledaju li se apsolutni brojevi, prema relativnom pokazatelju rast su imali Kutjevo, Komiža, Rab, Novalja i Obrovac. U odnosu na 2017. godinu najviše su sredstva povećali gradovi Split, Zadar, Osijek, Vukovar i Slavonski Brod, a u postocima rast je bio u gradovima Kutjevo, Ogulin, Ilok, Knin i Lepoglava. Pokazuje to analiza napravljena na temelju podataka o ulaganju u obrazovanje u konsolidiranim proračunima. 

Iako su jednosmjenska nastava i produženi boravak u većini škola u Hrvatskoj još uvijek nedostižan standard, planovi za novo financijsko EU razdoblje u kojemu će se otvarati natječaji za gradnju i dogradnju škola, te povećana izdvajanja gradova za obrazovanje ohrabruju i daju naznake da će i ovaj – sada nadstandard, uskoro postati uobičajeni standard i praksa u većini škola.

Naša analiza proračunskih izdvajanja gradova u 2020. godini pokazuje, naime, nastavak trenda rasta izdvajanja za obrazovanje. Za razliku od mandata 2013.-2017., u kojemu su gradovi za obrazovanje izdvajali ispod trećine ukupnog proračuna, situacija se u prošlome mandatu značajno popravila pa je gotovo polovica gradova ta izdvajanja podigla na razinu iznad 30 posto, devet gradova na iznad 40 posto, a tri grada čak iznad 50 posto. Brojke za prošlu godinu pokazuju nastavak trenda pa imamo čak četiri grada koja su za obrazovanje izdvojila preko polovice svog proračuna, a iznad 40 posto proračuna u obrazovanje je uložilo njih 20.

Apsolutni rekorder po izdvajanju za obrazovanje prošle je godine bio Grad Vrbovec sa gotovo 60 posto, slijedi Pazin, prvak naše analize za razdoblje 2017-2019., te Kutjevo i Klanjec.

Po stanovniku, najviše je izdvojio Grad Pazin, 6.698,92 kune, Umag 5.167,67, Kutjevo 3.855,81, Novalja 3.779,68 kuna, Čakovec 3.747,88, Poreč 3.713,50 kuna, Vodice 3.525,38, Komiža 3.453,45, Rovinj 3.354,41 kunu i Vrbovec 3.341,55 kuna. Uz Vrbovec, Pazin, Kutjevo i Klanjec, rekorderi proračunskog izdvajanja za obrazovanje su Bjelovar, Koprivnica, Slavonski Brod, Virovitica, Čakovec i Krapina. 

Glavni cilj svih gradova je uvođenje jednosmjenske nastave, pa su stoga u planu gradnje i dogradnje škola, za što će se u novom EU razdoblju otvoriti sredstva. Cilj je i za što više djece omogućiti produženi boravak. Svi gradovi koji su vodeći po ulaganju u obrazovanje sudjeluju u financiranju nabave radnih materijala za učenike, prijevozu učenika, uključene su u projekte besplatne prehrane za najpotrebitije, osiguranju pomoćnika u nastavi…, a izdašne su i u stipendijama.

Gledajući pak trend, u odnosu na godinu ranije sredstva za obrazovanje je najviše povećao Zadar – čak  34,9 milijuna kuna,  Vrbovec – 31,1 milijun više, Split – 30,6 milijuna, Kutjevo – 23,6 milijuna, Vodice – 20 milijuna, Bjelovar – 18,1 milijun, Umag – 15 milijuna kuna, Ogulin – 12,3 milijuna, Koprivnica- 11,8 milijuna i Vinkovci – 11,4 milijuna kuna. U postocima, Kutjevo je imao najveći porast izdvojenih sredstava, za gotovo 5.000 posto, slijedi Komiža s rastom od 620,12 posto, Rab 440,22 posto, Novalja 331,68 posto, Obrovac 277,29 posto, Ogulin 214,58 posto, Otočac 202,42 posto, Klanjec 193,98 posto, Vodice 177,22 posto i Vis 174,08 posto.

Kad rezimiramo čitav prošli mandat, u odnosu na 2017. godinu, najveći rast izdvojenih sredstava za obrazovanje imao je Grad Split, za gotovo 100 milijuna kuna, Zadar za 67,1 milijun kuna, Osijek 60,5 milijuna, Vukovar 57,3 milijuna, Slavonski Brod 38,3 milijuna, Dubrovnik 34,9 milijuna kuna, Vrbovec 34,3 milijuna, Bjelovar 33,2 milijuna, Vinkovci 30,6 milijuna i Umag 24,5 milijuna kuna. U postocima, opet, kao i na godišnjoj razini, predvodi Kutjevo s povećanjem od nešto više od 5 tisuća posto, Ogulin oko 3,6 tisuća posto, Ilok 2,8 tisuća posto, Knin 924,16 posto, Lepoglava 615,07 posto, Komiža 588,96 posto, Ivanec 489,54 posto, Klanjec 466,23 posto, Nin 444,59 posto i Obrovac 365,67 posto.

Pazin: Dvije škole kreću u dogradnju

Prema podacima konsolidiranih proračun Grad Pazin je lani izdvojio najviše za obrazovanje po stanovniku,  6.698,92 kuna ili 52,14 posto.

Grad Pazin prepoznat je kao grad odgoja i obrazovanja te je tako u ustanovama kojima je grad osnivač ili se nalaze na području grada ove jeseni u vrtiće i škole krenulo 2.770 djece i mladih. Na području osnovnog školstva kontinuirano se radi na stvaranju boljih uvjeta Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, inače osnovnoškolske ustanove s najvećim brojem učenika u Hrvatskoj.

U školsku godinu 2021/2022.  krenulo je 1.274 učenika, a broji 229 radnika, od čega je 148 učitelja. Kako bi se stekli uvjeti za bolji rad ustanove izradio se Konačni prijedlog Mreže osnovnih škola na području Središnje Istre s ciljem podjele škole na dvije ustanove. Škola odvija svoju nastavu na području Grada Pazina te na području sedam jedinica lokalne samouprave. To je posebno zahtjevno zbog organizacije samog prijevoza učenika te se dnevno preveze 765 učenika u školu odnosno 60 %, što nas dovodi do brojke od 1.886 kilometara dnevno.

Gradu Pazinu trenutno je cilj da se rad škole odvija u jednoj smijeni. S tim ciljem radi se na dva kapitalna projekta kojim će se omogućiti bolji standard učenicima osnovnih škola. U Pazinu je završena izrada projektne dokumentacije za dogradnju osnovne škole koja će se proširiti dogradnjom na tri etaže u dijelu razredne nastave i nadogradnjom iznad sadašnje školske sportske dvorane za potrebe predmetne nastave i Glazbenog odjela. Ukupna procijenjena vrijednost investicije iznosi 13,4 milijuna kuna.

Druga kapitalna investicija u osnovnom školstvu odnosi se na dogradnju Područne škole u mjestu Trviž te izgradnju sportske dvorane. U ovoj je godini povećan broj skupina produženog boravka u odnosu na 2019. godinu. S obzirom na visoku zaposlenost roditelja, povećavaju se potrebe, te je tako otvorena peta grupa produženog boravka, te je sada produženi boravak organiziran za pet grupa i 111 učenika. Ukupno na području osnovne škole je organiziran produženi boravak u 6 područnih škola te je time obuhvaćeno 216 učenika u 11 skupina. U ovoj školskoj godini ponovno je zaposlen logoped, čime se jača ekipiranost stručne službe škole.

Među najznačajnijim projektima u području obrazovanja je projekt INkluzivne škole 5+ kojim se financirao rad  pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, a partneri na projektu su gradovi Labin, Poreč, Rovinj i Umag te 11 osnovnih škola. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna kuna, od čega je osam milijuna osigurano putem Europskog socijalnog fonda. U 2020./2021. školskoj godini financira se rad pomoćnika za 59 učenika s teškoćama u razvoju, a zaposleno je 54 pomoćnika u nastavi i 3 stručno komunikacijska posrednika. U OŠ Vladimira Nazora u Pazinu i ove godine podršku pomoćnika u nastavi ima 11 učenika. Taj je projekt završio 17. kolovoza 2021. godine. Uz ovaj projekt Grad Pazin sufinancira i dvoje pomoćnika u nastavi putem udruge „Hoću Mogu“ preko projekta „Pomoćnici u nastavi za bolje sutra 5“. U školsku godinu 2021/2022. krenulo se s novim projektom naziva „Paz(IN)kluzivna škola“, kojim je zaposleno 18 pomoćnika u nastavi za 18 učenika s teškoćama u razvoju.

Inače, Grad Pazin je ove godine bio jedan od finalista u našem izboru za najbolji grad, u kategoriji velikih gradova – demografija i obrazovanje.

Umag: Sami grade srednju školu, osigurali nastavu u jednoj smjeni 

Grad Umag po stanovniku je za obrazovanje izdvojio 5.167,67 kuna,  u odnosu na preklani sredstva su povećana za 15 milijuna kuna, a skoro 24,5 milijuna kuna više u odnosu na 2017. godinu.

‘Ponosno možemo istaknuti kako je Umag jedan od prvih gradova koji je svim svojim učenicima (preko 1000) osigurao zavidne uvjete. Osnovnoškolsko obrazovanje odvija se u modernim prostornim uvjetima, odnosno u zgradama koje su ili rekonstruirane ili novo izgrađene, i to u jednoj smjeni, kako u samom gradu, tako i u gradskim naseljima.

Svim učenicima osigurani su besplatni udžbenici,  a ovismo o socijalnom statusu obitelji učenika, Grad Umag dodatno financira nabavu radnih bilježnica i školskog pribora. Dakle, ukoliko postoji osnova, tada se financira cjelokupni trošak, od udžbenika, pribora, radnih bilježnica pa do školskih torbi. Osim besplatnih udžbenika, za svu je djecu osiguran i produženi boravak i besplatan prijevoz. Za učenike slabijeg socijalnog statusa osiguran je i besplatni obrok te mjesečne potpore.

Nadalje, iako nije u ingerenciji jedinice lokalne samouprave, za učenike srednje škole osigurali smo sufinanciranje prijevoza (u prosjeku, 410 učenika prima godišnju subvenciju od 2.000,00 kuna za prijevoz) te stalnu financijsku skrb, kao i stipendije za studente do 1.600,00 kuna mjesečno te socijalne potpore za studente slabijeg imovnog stanja.

Grad Umag je posebnu skrb namijenio i osjetljivim sugrađanima te se aktivno financiraju programi ustanova i udruga za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Pokrenute su aktivnosti na poboljšanju rada s djecom s teškoćama u razvoju, nabavljen je neurofeeback uređaj, uspostavljene su metode praćenja i trijaže djece vrtićke dobi u predškolskim ustanovama  te koordinacija dionika u sustavu skrbi. Kako je jedan od preduvjeta za razvoj sustava skrbi upravo osiguranje adekvatnih prostorija za provedbu aktivnosti, Grad Umag je renovirao dio prostorija Osnovne škole Marije i Line te prenamijenio u sobu za provedbu terapije senzorne integracije.

Sustav izdvajanja Grada Umaga za odgoj i obrazovanje jedan od najboljih u državi i Europskoj uniji. U posljednje tri godine za obrazovanje je izdvojeno gotovo 150 milijuna kuna.’ – komentiraju u Gradu.

Što se tiče planova za budućnost, Grad Umag kreće u  izgradnju područne škole u Sv. Mariji na Krasu (2022.) te izgradnju područne škole u Murinama (2023.) uz gradnju još jednog vrtića.

Umag je jedan od srednjih gradova koji se je ove godine našao u našem izboru za najbolji grad u kategoriji obrazovanje i demografija.

Kutjevo: Rast stipendija

Grad Kutjevo u vodećih je deset gradova po izdvojenim sredstvima za obrazovanje u 2020. godini, 3.855,81 kunu po stanovniku Grada, ukupno 51,17 posto proračuna, a vodeći je po rastu izdvojenih sredstava za obrazovanje, na godišnjoj razini gotovo pet tisuća posto, odnosno i više od 5 tisuća u odnosu na 2017. godinu.

Grad je i ove godine osigurao besplatne radne bilježnice i likovne mape za sve polaznike Osnovne škole Zdenka Turkovića u Kutjevu i polaznike svih područnih odjeljenja. Za radne materijale izdvojeno je 149 tisuća kuna u proračunu.

Grad Kutjevo u zadnjih nekoliko godina uspješno surađuje s Osnovnom školom Zdenka Turkovića te financira radne bilježnice, pomaže u prehrani učenika slabijeg imovinskog statusa, u financiranju ekskurzija za one učenike koji si to ne mogu priuštiti, sufinancira radove po područnim školama itd.

Znatno povećanje sredstava posljednjih godina odnosi se na stipendije, a nedavno je raspisan natječaj za studentske stipendije, dodijelit će se njih 10 u iznosu od 700 kuna mjesečno.

Prošle su godine izgradili i novi vrtić vrijedan 11,4 milijuna kuna, za kojeg je osigurano 7,5 milijuna kuna iz EU fondova kroz Program ruralnog razvoja.  Dječji vrtić Grozdić s radom je započeo u rujnu 2020. godine, a  pohađa ga 90 mališana  i svi kapaciteti su već popunjeni.

Čakovec: Uskoro gradnja zgrade Centra za odgoj i obrazovanje djece

Grad Čakovec izdvojio je za obrazovanje u 2020. godini 3.747,88 kuna po stanovniku, odnosno 47,51 posto udjela u proračunu odnosilo se je na obrazovanje.

Od 2017. godine Grad Čakovec se kontinuirano  nalazi ili kao pobjednik ili kao finalist unutar kategorije Obrazovanje i mladi u našem izboru za najbolji grad.

Grad Čakovec iz svog proračuna financira kupovinu drugih obrazovnih materijala za sve učenike koji imaju prebivalište na njegovom području, u 50 postotnom iznosu sufinancira produženi boravak koji je organiziran u svim školama kojima je Grad osnivač, a gdje postoji potreba. Svim učenicima koji dolaze iz materijalno depriviranih obitelji preko EU projekata osigurana je besplatna školska užina, a sva djeca s valjanim rješenjima dobivaju pomagača u nastavi.

Preko javnog poziva financiraju se udruge čiji je cilj podizanje kvalitete obrazovanja djece, koji svoje projekte i programe realiziraju uz pomoć škola. K tome, čakovečkim osnovnoškolcima na raspolaganju su brojne izvannastavne aktivnosti, a u Gradskoj upravi posebno ističu činjenicu da je preko 90 posto učenika uključeno u neke sportske aktivnosti. Cilj je gradske vlasti što prije svim školama stvoriti uvjete za održavanje cjelodnevne nastave, ali i osuvremeniti postojeće te izgraditi nove školske zgrade. Prva na redu je izgradnja zgrade Centra za odgoj i obrazovanje djece, jedine ustanove te vrste u Međimurskoj županiji. Osigurana je lokacija, izrađen projekt, a nakon zatvaranja financijske konstrukcije krenut će i radovi, vrlo vjerojatno tijekom sljedeće godine. Među prioritetima je i izgradnja IV. osnovne škole koja će rasteretiti postojeće škole te omogućiti jednostavnije uvođenje jednosmjenske nastave.

Iako nije osnivač srednjih škola, Grad Čakovec s njima odlično surađuje. Financira stipendije za neka od deficitarnih obrtničkih zanimanja, trenutno ih je 10, a njihov broj iz godine u godinu raste. Da intenzivan i ozbiljan pristup obrazovanju donosi rezultate može se zaključiti iz podatka kako je prije dvadesetak godina Čakovec bio sredina s brojem visokoobrazovanih osoba daleko ispod nacionalnog prosjeka dok je danas, umnogome zahvaljujući i stipendiranju, situacija daleko perspektivnija. Studenti se u Čakovcu stipendiraju po tri osnove; prva se odnosi na stipendiranje studija za neka od deficitarnih zanimanja za koje, ukoliko u roku završe fakultet, stipendiju ne trebaju vraćati. Druga se odnosi na ostale studije, ali ni nju studenti ne trebaju vraćati ukoliko im prosjek ocjena bude veći od 4,5 odnosno 4,0 ukoliko su tijekom studiranja sudjelovali na međunarodnim razmjenama. Posljednji model odnosi se na zajedničke stipendije s gospodarstvom, naime, ideja je da Grad daje isti iznos kao i tvrtka koja stipendira studenta, s time da ga ona ima obvezu zaposliti nakon završetka, a ni u ovom slučaju studenti ne moraju vraćati stipendiju. Ukupno se na stipendiranje godišnje troši preko dva milijuna kuna te je posljednjih dvadesetak godina na području Čakovca u studente uloženo oko 30 milijuna kuna.

Prošli tjedan održana je početna konferencija o nastavku projekta „Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnim školama Grada Čakovca – V“ kojim se omogućuje pomoćnik u nastavi svakom djetetu kojem je potreban u čakovečkim osnovnim školama. Projekt vrijedan više od 2 milijuna kuna uključuje I. OŠ, II. OŠ, III. OŠ, Centar za odgoj i obrazovanje, OŠ Ivanovec i OŠ Kuršanec.

„U dosadašnjih sedam godina provođenja projekata, iskristalizirao se broj djece koje imaju potrebe za pomoćnikom, pa je tako ove godine zaposleno 45 pomoćnika u nastavi za 54 učenika s teškoćama, a projektom je obuhvaćena i edukacija novozaposlenih pomoćnika“, rekla je tom prigodom gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i dodala kako titula Grada prijatelja djece ne može biti samo parola već prema tom načelu treba i žele raditi. „Želje su da ovim europskim projektom stvorimo preduvjete za uključivanje učenika s teškoćama u osnovnoškolske ustanove Grada Čakovca, a pritom zaposlimo educirane osobe te osvijestimo i senzibiliziramo širu lokalnu zajednicu o važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovite osnovne škole što je temelj za ostvarenje društva jednakih mogućnosti za sve.

Poreč: Od 2017. izgrađene dvije nove škole

Poreč je po stanovniku lani za obrazovanje izdvojio 3.713,50 kuna.

Poreč je danas jedan od samo nekoliko gradova u cijeloj zemlji koji imaju pozitivne demografske trendove – od 2018. do danas broj učenika porastao sa 1538 na 1635 učenika. Na takva kretanja, Grad je pravovremeno odgovarao investicijama, kako bi se svoj djeci osiguralo kvalitetno obrazovanje.

Grad je od 2017. do danas izgradio dvije nove osnovne škole s dvoranama za sveukupno 700 učenika, zajedno s dvoranama i ostalom potrebnom infrastrukturom. Zahvaljujući tim investicijama, sva porečka djeca polaze nastavu u jednoj, jutarnjoj smjeni, dok popodneva ostaju rezervirana za slobodne aktivnosti.

Dodajmo kako je, prema zadnjim procjenama Državnog zavoda za statistiku, Poreč grad s najvećim porastom broja stanovnika u cijeloj Istarskoj županiji. U Istarskoj županiji živi 2028 ljudi više u odnosu na 2011., za što je uvelike zaslužan Poreč s gotovo tisuću stanovnika više. Samim time, raste broj djece u vrtićima i školama, te ulaganje u njih ostaje prioritet.

Dodajmo da Grad Poreč-Parenzo dodjeljuje najveće stipendije u zemlji i za učenike i za studente, sufinancira kupnju udžbenika i drugih obrazovnih materijala učenicima u potrebi osnovnih i srednjih škola, su/financira produženi boravak u osnovnim školama, su/financira programe osnovnih škola iznad standarda s više od 6 milijuna kuna godišnje, sufinancira prijevoz učenika koji se školuju u srednjim školama na području Poreča i susjednih gradova za oko 180 učenika, potiče učenje talijanskog jezika u porečkim srednjim školama financiranjem plaća profesora, a dodatno osigurava sredstva za plaće asistentima u školama za učenike s teškoćama u razvoju, sufinancira djelatnost Centra za pružanje usluga u zajednici “Zdravi grad Poreč-Parenzo”, od čega programe usmjerene djeci, mladima, obiteljima, starijima i posebno ranjivim skupinama građana s ciljem pružanja psihosocijalne podrške i podrške zdravlju s iznosom od 515.000 kuna, sufinancira rad ustanove Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula za provođenje rane intervencije kod djece s neurorizicima i razvojnim poteškoćama i mobilnog tima u Ispostavi Poreč s iznosom od 481.000 kuna, kao i brojne druge mjere socijalne pomoći i podrške, te dodatne mjere za jednoroditeljske obitelji/samohrane roditelje.

Podsjetimo da je Poreč bio u našem ovogodišnjem finalu u izboru za najbolji grad u kategoriji obrazovanje i demografija.

Vrbovec: U 2022. planiran daljnji rast sredstava za obrazovanje

Grad Vrbovec lani je izdvojio najviše za obrazovanje – 59,30 posto, odnosno 3.341,55 po stanovniku. U odnosu na godinu prije to je povećanje od 31.115.483 kuna.

Grad Vrbovec je za  Program javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu Grada Vrbovca za 2020. godinu izdvojio ukupno 41,6 milijuna kuna, dok za 2021. godinu predvidio je iznos od 45,9 milijuna kuna, a za 2022. godinu planira  iznos od 48,4 milijuna kuna.

Izdvajanje za predškolski odgoj  u 2020 godini bilo 521,1 tisuća kuna, predviđeno u 2021. godini u iznosu od  gotovo 11,7 milijuna kuna, a planirano izdvajanje za 2022. godinu iznosi 13,1 milijun kuna.  Na području Grada Vrbovca ima gradski vrtić koji uz sebe ima još tri dislocirane lokacije te 2 privatna vrtića. Sufinancira se i smještaj djece u vrtićima susjednih gradova ako roditeljima to više odgovara, Uglavnom smješteno je oko 350 djece u ustanove predškolskog uzrasta.

Na području Grada Vrbovca djeluju dvije matične škole i devet područnih škola. Izdvajanje za  osnovno školsko obrazovanje i odgoj za obje škole u 2020 godini bilo  je 31 milijun kuna, ove godine predviđen je iznos od 32,7 milijuna, a sljedeće godine planiran je iznos od 33,4 milijuna kuna.

 U školskoj 2021/2022. godini osnovno obrazovanje stječe ukupno 1397  učenika  sa  98 razredna odjela i 12 zgrada.

Financiranje širih javnih potreba u školstvu i obrazovanju u 2020 iznosilo je milijun kuna, za 2021 predviđen je iznos od 1,5 milijuna kuna a predviđeni iznos za 2022 godinu je 1,8 milijuna kuna za slijedeće projekte i programe – Sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola i studenata sa 100 kuna po učeniku ili studentu. Također Grad će u suradnji sa Zagrebačkom županijom sufinancirati prijevoz  redovitih učenika srednjih škola u druga mjesta školovanja, a koji nemaju linijskog  prijevoza.  Za 2020 godinu iznos je bio 531,3 tisuće kuna, a za 2021 godinu predviđeni iznos je  365 tisuća, dok je planiran za 2022. godinu u iznosu od 225 tisuća kuna.

Za sufinanciranje nabave udžbenika, školskih pomagala i radnih bilježnica za učenike  osnovnih škola lani je izdvojeno 445 tisuća kuna, ove godine predviđeno je 521,3 tisuće, a plan u sljedećoj godini je 850 tisuća kuna, od čega 550 za učenike i 300 tisuća za srednjoškolce.

Škola plivanja organizira se krajem nastavne godine za učenike 4. razreda osnovnih  škola Grada Vrbovca te se osiguravaju sredstva za troškove prijevoza i boravka učenika  te predškolske djece u školi plivanja. Za 2020. i 2021.  godinu izdvojeno je 150 tisuća kuna, a sljedeće je godine planirano povećanje tih sredstava na 175.000 kuna.

Tradicionalno povodom Dana Grada, Gradonačelnik prima i daruje učenike, mentore i  ravnatelje osnovnih i srednje škole koji su bili na Državnom natjecanju i promovirali  Grad Vrbovec.   Za 2020 godinu iznos je bio 35.000 kuna, a za 2021 godinu predviđeni iznos je 38.000, dok je plan za 2022. godinu iznos od 40.000 kuna.

Stipendija se dodjeljuje za nastavnu godinu,  odnosno deset mjeseci, i to za 20 učenika s iznosom od 300 kuna po učenika, 40 studenata s iznosom od 600 kuna po studentu te 1.000 kuna za deficitarna zanimanja od ove akademske godine. Lani je izdvojeno 300 tisuća kuna, isto koliko je predviđeno ove godine, a sljedeće 330.000 kuna.

Grad u suradnji s Crvenim križem Vrbovec i osnovnim školama na području grada Vrbovca planira otvoriti produženi boravak u adekvatnom prostoru i sa stručnim osobljem, pomoć roditeljima, ali i djeci u zbrinjavanju i odgojno obrazovnom procesu.  Za 2020 godinu iznos je bio 80.000kuna, a za 2021 godinu predviđeni iznos je  120.000, koliko je planirano i u 2022.

 Kroz  projekt „Korak uz korak“ omogućeni su asistenti u nastavi za djecu s poteškoćama, sufinanciran je sredstvima ESF-a,  lani je bilo izdvojeno 411,3 tisuće kuna, ove 546,45 tisuća, a sljedeće je planiran iznos od  568.662 kune.

 Kroz program Školska shema sve tri godine odobren je odnosno planiran iznos od 95.000 kuna.

 Grad Vrbovec će financirati besplatni dnevni obrok socijalno ugroženih učenika   osnovnih škola s područja grada Vrbovca sukladno Odluci Gradskog vijeća o pravima   iz socijalne skrbi Grada Vrbovca.  Za 2020 godinu iznos je bio 29,2 tisuće kuna, a za 2021 godinu predviđeni iznos je 40.000, isto kao u 2022.

Grad Vrbovec financira besplatni dnevni obrok  ugroženih učenika  osnovnih škola s područja grada Vrbovca putem projekta Zaklada Hrvatska za djecu    iz socijalne skrbi Grada Vrbovca.  Za 2020 godinu iznos je bio 220.412 kuna, a za 2021 godinu predviđeni iznos je 177.958 kuna, isto kao i za sljedeću godinu.

‘Grad Vrbovec kontinuirano povećano ulaže u razvoj obrazovanja i obrazovne projekte na svojem području što je vidljivo iz izdvajanja  kroz programe javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu Grada Vrbovca tako je za 2020. godinu Grad Vrbovec izdvojio ukupno 41.625.529,00 kuna, dok za 2021. godinu predvidio je iznos od 45.905.334,00 kuna, a za 2022. godinu planira  iznos od 48.415.102,00 kuna.’ – kaže gradonačelnik Denis Kralj.

Klanjec: Izgradili vrtić, uveli produženi boravak i jednosmjensku nastavu

Grad Klanjec je lani izdvojio za obrazovanje 50,44 posto, što je u odnosu na godinu prije 193,98 posto povećanje, a u odnosu na 2017. 466,23 posto.

‘Najveći iskorak u prethodnom razdoblju bilo je otvaranje produženog boravka u našoj osnovnoj školi, a što je omogućio Grad Klanjec zahvaljujući 100% iznosu financiranja iz gradskog proračuna radi novozaposlenog učitelja u produženom boravku za učenike 1. i 2. razreda. Tako smo uz jednosmjensku nastavu u našoj matičnoj i područnoj školi, riješili još jedan veliki problem roditelja, osobito onih koji rade izvan grada.

Sufinanciraju se troškovi školske kuhinje za djecu iz obitelji s troje i više djece, nezaposlenih roditelja, samohranih roditelja te učenika s posebnim potrebama. Tim se učenicima sufinanciraju i troškovi školskih izleta te škole plivanja. Sufinancira se prijevoz učenika te nabava radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole.
Kontinuirano se pokušava ulagati u nova tehnološka rješenja te su za matičnu školu u Klanjcu i područnu školu u Lučelnici nabavljene pametne ploče, a ove je godine nabavljen jedan interaktivni ekran. Grad Klanjec osigurava nagrade za darovite učenike te učenike koji postižu izvrsne rezultate na natjecanjima iz raznih područja. Grad Klanjec osigurava i novčane pomoći za učenike srednjih škola i to za one lošijeg socijalnog statusa, ali i one koji postižu odlične rezultate.
Od većih budućih ulaganja možemo izdvojiti izgradnju i opremanje dječjeg igrališta u sklopu Područne škole Lučelnica za koje je izrađena projektna dokumentacija te se uskoro očekuje i početak radova.’ – rekao nam je gradonačelnik Zlatko Brlek.

Koprivnica: Postavit će se fotonaponske elektrane na tri osnovne škole. 

Grad Koprivnica je lani izdvojio 49,27 posto za obrazovanje u proračunu, u odnosu na godinu prije to je povećanje od  11.875.107 kuna.

Tijekom 2019./2020.  godine provedeni su mnogobrojni projekti i programi u svrhu poboljšanja odgojno-obrazovnih djelatnosti na području grada Koprivnice u iznosu nešto više od 115.000.000 kuna.

Riječ je o programima i projektima čija je svrha prije svega poboljšanje uvjeta predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolskog obrazovanja, a odnose se na poboljšanje materijalnih uvjeta boravka u ustanovama, plaća zaposlenika pa sve do ulaganja u programe.

Od značajnijih infrastrukturnih projekata važno je istaknuti izgradnju nove osnovne škole na Podolicama, zatim novog objekta Dječjeg vrtića „Tratinčica“ u Starigradu, sportske dvorane u sklopu Osnovne škole „Đuro Ester“ Koprivnica. Također provedene su energetske obnove na Osnovnoj školi „Braća Radić“ i Osnovnoj školi „Antun Nemčić Gostovinski te centralne zgrade Dječjeg vrtića „Tratinčica“. Napravljena je i rekonstrukcija jednog objekta Dječjeg vrtića „Tratinčica“.

Kroz sanaciju i rekonstrukciju blagovaona, kuhinja, prostora za rad i parkirališnih mjesta poboljšani su radni uvjeti u Osnovnoj školi „Braća Radić“ Koprivnica, Područnoj školi „Starigrad“, Osnovnoj školi „Đuro Ester“, Područnoj školi „Vinica“ i Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“.

Nizom mjera poboljšani su uvjeti za rad zaposlenika Dječjeg vrtića „Tratinčica“, a jedna od njih je i povećanje plaća.

Škole i gradski vrtić opremljeni su i novim vozilima.

U svim osnovnim školama i Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „podravsko sunce“ provode se projekti podrške pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Također provodi se i STEM programi.

Grad Koprivnica svake godine za sve svoje osnovce osigurava besplatne bilježnice, a proteklih dvije godine učenici imaju i besplatne radne bilježnice.

Izvrsnost učenika ali i nastavnika te mentora nagrađuje se posebnim nagradama na kraju školske godine te u povodu Svjetskog dana učitelja.

Svi koprivnički redovni studenti ostvaruju pravo na stipendiju, a trenutno ih stipendiju prima oko 450.

Uz gradnju još jednog objekta Dječjeg vrtića Tratinčica koji bi se trebao graditi u prigradskom naselju Herešin,  planirano je postavljanje fotonaponske elektrane na tri osnovne škole. Grad nastavlja s osmišljavanjem dodatnih programa STEM područja koji se provode u školama.

Najvažniji cilj je jednosmjenska nastava pa će se daljnja planiranja raditi na način da se osigura ovakav model pohađanja nastave

Slavonski Brod: Škole energetski obnovljene, osigurana besplatna prehrana za najpotrebitije, pomoćnici u nastavi…

Grad Slavonski Brod izdvojio je 49,20 posto za obrazovanje u 2020. godini. U odnosu na 2017. godinu to je 38.323.020 više novaca.

Grad Slavonski Brod već duži niz godina provodi brojne projekte s ciljem unaprjeđenja ranog i predškolskog te osnovnoškolskog obrazovanja. Samo u 2020. godini, Grad je nastavio s energetskom obnovom osnovnih škola te su zahvaljujući tome četiri velike osnovne škole u potpunosti energetski obnovljene. U 2020. godini otvorena su i dva nova dječja vrtića – Dječji vrtić Gita i Sportski dječji vrtić „Palunko“ koji se nalazi unutar Sportske dvorane „Vijuš“ i u kojem se provodi redovan program predškolskog odgoja s pojačanim sportskim programom kojega ostvaruje u suradnji s Ustanovom za gospodarenje sportskim objektima.

Osim izgradnje novih dječjih vrtića te energetske obnove osnovnih škola, nastavila su se i ulaganja u nadogradnju osnovnih škola kako bi se stvorili uvjeti za uvođenje jednosmjenske nastave. Naime, takvom nastavom značajno se poboljšava kvaliteta nastavnoga procesa, koja uključuje učinkovitiju provedbu nastave u školama prilikom usvajanja novih znanja, vještina i sposobnosti, kvalitetniju provedbu slobodnog vremena, duži boravak s obitelji, veću uključenost roditelja u nastavni proces, slobodan školski prostor u poslijepodnevnim i večernjim satima za raznovrstan i kreativan rad učenika kroz brojne izvannastavne i sportske aktivnosti. Isto tako, jednosmjenska nastava osigurava bolju učinkovitost rada učitelja i učenika jer je veća koncentracija i motiviranost u radu, a učenici su discipliniraniji i aktivniji te stvaraju kontinuitet radnih navika. Uz nadogradnju osnovnih škola, tijekom prošle godine izvodili su se i radovi na školskim kotlovnicama kako bi se unaprijedio sustav grijanja, a samim time i uvjeti boravka učenika u školskim prostorima. Osim navedenog, u najvećoj osnovnoj školi u Slavonskom Brodu, Osnovnoj školi „Bogoslav Šulek“, započela je izgradnja nove školske dvorane koja je dovršena i otvorena u ožujku ove godine.

Osim infrastrukturnih ulaganja, Grad Slavonski Brod u potpunosti financira radne materijale za sve učenike osnovnih škola te materijale za likovni za sve učenike prvih razreda. Program produženog boravka provodi se u svim osnovnim školama kojima je Grad osnivač te se sufinancira boravak i prehrana učenika uključenih u program produženog boravka. Učenicima pripadnicima romske nacionalne manjine kroz projekt Win-win osiguran je besplatan program produženog boravka te predškole u svrhu poboljšanja njihovih obrazovnih postignuća i uspješnije socijalizacije. Učenicima s teškoćama u razvoju osigurani su i pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski suradnici, a pomoćnici su također osigurani i za vrtićku djecu s teškoćama u razvoju. Uz pomoć europskih sredstava, kroz projekt „Lunchbox“ osigurana je besplatna prehrana za 1018 djece slabijeg imovinskog statusa, a Grad također subvencionira javni gradski prijevoz učenicima i studentima s prebivalištem na području Slavonskog Broda. Prošle su godine, između ostaloga, povećani iznosi stipendije na 1200 kuna (po 10 obroka godišnje) za studente koji studiraju izvan grada te na 600 kuna za studente koji studiraju unutar Slavonskog Broda.

Osim školskih i predškolskih ustanova u vlasništvu Grada Slavonskog Broda, Grad pomaže i u radu te djelovanju Dječjeg vrtića Cekin i Poliklinike Zlatni cekin na način da financira boravak djece s poteškoćama u razvoju u navedenom dječjem vrtiću te prijevoz djece koji odlaze u polikliniku na liječenje i rehabilitaciju.

‘Grad Slavonski Brod, stoga, kontinuirano ulaže u stvaranje boljih uvjeta odgoja i obrazovanja u gradskim dječjim vrtićima i osnovnim školama jer je ulaganje u djecu ujedno i ulaganje u budućnost, a ovakvi rezultati samo su poticaj te nagrada za sve što radimo.’ – kažu u Gradu.

Virovitica: Plan je obnova zgrade OŠ Vladimir Nazor te nove Glazbene škole

Grad Virovitica izdvojio je lani iz proračuna za obrazovanje 48,89 posto.

Grad Virovitica sufinancira rad Dječjeg vrtića Cvrčak, godišnje preko 8 milijuna kuna, omogućava besplatne radne materijale za učenike osnovnih škola kojima je osnivač. Lani je izdvojeno 300 tisuća kuna, a od 2016. godine je za besplatne udžbenike i radne materijale Grad izdvojio gotovo 4 milijuna kuna. Provodi već i šestu fazu EU projekta besplatne školske prehranu za djecu u riziku od siromaštva, sufinancira prijevoz učenika, za što se godišnje izdvaja 1,6 milijuna kuna, sufinancira produženi boravak u školama sa 60 posto. Grad u sustavu stipendista trenutno ima 42 studenta. Mjesečni iznos stipendije je 800 kuna i stipendisti je primaju svih 12 mjeseci u godini. U posljednjih 10 godina za studentske stipendije smo izdvojili preko 2,7 milijuna kuna. Sufinancira se i sa 100 tisuća kuna godišnje rad Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici te studij Drvne tehnologije sa 250 tisuća kuna.

U svrhu proširenja kapaciteta Dječjeg vrtića Cvrčak, a kako bi se zadovoljio kompletan obuhvat djece s područja grada, prošle je godine otvoren novi dislocirani vrtić u Svetom Đurđu u okviru DV Cvrčak, a u koji je upisano 32 djece. Od ove pedagoške godine s radom je počela i zgrada 1 Dječjeg vrtića (stara zgrada COOR-a, koju je Grad adaptirao i prenamijenio za potrebe vrtića) te se time dodatno proširio kapacitet za 53 mjesta.

– Od kapitalnih ulaganja koja su u planu, treba izdvojiti novu Glazbenu školu Jan Vlašimsky s koncertnom dvoranom, za koju Grad Virovitica ima građevinsku dozvolu i čija je vrijednost 25 milijuna kuna. Planiramo graditi i novi Dječji vrtić na području bivše vojarne kapaciteta 206 djece, vrijedan 23 milijuna kuna. Na prostoru bivše vojarne u planu je i III. osnovna škola, čija je vrijednost 25 milijuna kuna, a izgradnjom koje će se u Virovitici uvesti jednosmjenska nastava. Nakon što smo energetski obnovili zgradu Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, Područnu školu u Milanovcu te Dječji vrtić Cvrčak, planiramo obnoviti i zgradu Osnovne škole Vladimir Nazor, a vrijednost je oko 6 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Navedeni kapitalni projekti prijavljivat će se na pozive iz Nacionalnog plana oporavka 2021-2026, ITU mehanizma te pozive iz novog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021-2027.

Zadar: Produženi boravak za sve učenike 1. i 2. razreda

Grad Zadar je lani bio vodeći po rastu sredstava za obrazovanje, 34.909.952 više, odnosno 67.124.903 više u odnosu na 2017. godinu.

Od izvanstandardnih programa Grad financira nabavu drugih obrazovnih materijala. Tako je u  2019. i 2020. godini financirao odabrane radne bilježnice od 1. do 8. razreda i geografski atlas za učenike 5. razreda  za sve učenike osnovnih škola grada Zadra, u cjelokupnom iznosu.

Program financiranja nabave drugih obrazovnih materijala za sve učenike osnovnih škola grada Zadra na isti način provodi se i u 2021. godini za školsku 2021./2022. godinu, a za što je u proračunu Grada Zadra osigurano 2.450.000 kuna.

U školskoj 2021./2022. godini omogućen je produženi boravak za učenike prvih i drugih razreda, a uz potporu Grada Zadra to nude sve škole s područja Grada (9 osnovnih škola kojima je Grad Zadar osnivač i 2 škole drugih osnivača) te se financira sveukupno 30 odgojno-obrazovnih skupina produženog boravka.

Škola PUNa mogućnosti 5 provodi se i ove školske godine, kroz projekt Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Ukupna vrijednost projekta je 4.530.180 kuna dok bi ukupan iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava iznosio 3.850.653,00 kuna. Projekt će se provoditi do 31. srpnja 2022. godine.

Povećanjem financijske omotnice, u školskoj godini 2021./2022., EU sredstvima će se financirati 100 pomoćnika u nastavi za 102 učenika, lutrijskim sredstvima državnog proračuna posredstvom Udruge pomoćnika u nastavi Zadar će se financirati 5 pomoćnika u nastavi za 5 učenika, dok će se proračunskim sredstvima Grada Zadra financirati 2 pomoćnika u nastavi za 2 učenika.

U svibnju je otvoren  poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za dostavu projektnih prijedloga za Projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021./2022.), kao nastavak projekta prehrane iz prethodnih godina. Osnovne škole kojima je osnivač Grad Zadar provele su anketu među roditeljima učenika te su prikupili dokumentaciju za 969 učenika koji bi bili uključeni u projekt Mreža prehrane učenika u osnovnim školama Grada Zadra 21/22. U srpnju je odobren projektni prijedlog Grada Zadra. Vrijednost projekta za školsku godinu 2021./2022. je 973,9 tisuća kuna. Projekt će se provoditi do lipnja 2022. godine.

U kolovozu je pak objavljen Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u novoj Školskoj shemi 2021./2022, a Grad Zadar petu godinu zaredom iskazuje interes za sudjelovanje. Školska shema u školskoj godini 2021./2022. se inače provodi se na području cijele RH. U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano u nastavne dane tijekom školske godine.

Početkom školske 2016./2017. godine osnovne škole Grada Zadra su iskazale potrebe za dodatnom pomoći stručnog suradnika – logopeda za 238 djece koja imaju Rješenje o primjerenom obliku odgoja i obrazovanja te im je potrebna logopedska dijagnostika, tretman i praćenje zbog oštećenja jezično-govorno-glasovne komunikacije i specifičnih teškoća u učenju.  S tom namjerom je Grad Zadar, kao osnivač osnovnoškolskih ustanova na svom području od drugog polugodišta školske 2016./2017. godine uveo program potpore stručnim službama osnovnih škola Grada Zadra zapošljavanjem jednog logopeda. Budući se program potpore pokazao kao velika pomoć stručnim službama osnovnih škola Grada Zadra, s potporom se nastavilo i u ovoj školskoj godini.

Program učenja njemačkog jezika od prvog razreda u OŠ Šime Budinića je započeo početkom školske 2011./2012. godine kao pilot-projekt. Prema provedenoj anketi gotovo 70% učenika prvih razreda iskazalo je interes za ovaj program, a iskazivanje interesa nastavilo se i u narednim školskim godinama. A od drugog polugodišta školske 2014./2015. godine u OŠ Stanovi započela je realizacija programa učenja talijanskog jezika od prvog razreda. U školskoj 2021./2022. godini program se nastavlja zbog iskazanog interesa učenika, a na ovaj način ostvaren je kontinuitet učenja njemačkog i talijanskog jezika, kao drugih stranih jezika, za čitavo vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja.

Centar izvrsnosti za matematiku počeo je s radom školske 2012./2013. godine kao dodatni poticaj dijelu zvanja koja spadaju u STEM područja. Grad Zadar je zajedno s Matematičkim društvom Zadar, za učenike osnovnih škola kojima je osnivač, pokrenuo pilot projekt osnivanja Centra izvrsnosti za matematiku. Centar godišnje okuplja oko 35 učenika koji pokazuju nadarenost i interes za matematiku, te sudjeluju u školskim natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Školske 2015./2016. godine Grad je zajedno s Udrugom mladih matematičara i fizičara Zadar, za učenike osnovnih škola kojima je osnivač, pokrenuo pilot projekt Centra izvrsnosti za fiziku. Centar godišnje okuplja oko 55 učenika koji pokazuju nadarenost i interes za fiziku, te  također sudjeluju u školskim natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Od školske 2016./2017. godine Grad Zadar je u suradnji s Društvom informatičara Zadar pokrenuo i Centar izvrsnosti za informatiku. Centar godišnje okuplja  oko 60 zainteresiranih učenika. Primarni cilj Centra izvrsnosti za informatiku je pružiti priliku talentiranim učenicima da se suoče s izazovima koje ne susreću u uobičajenom školskom okruženju i da u izabranom području informatike mogu napredovati i steći nova znanja. Svi programi održavaju se i ove školske godine.

European Talent Support Network (ETSN), tj. Europska mreža za podršku darovitih 2020. godine prihvatila je prijavu Grada Zadra za proglašenjem Centara izvrsnosti Europskom točkom za darovite – European Talent Point (ETP). U  2021. godini osnovan je i novi centar, Centar za rano uočavanje i rad s darovitima „DaR“. Radi se o pilot projektu čije bi aktivnosti započele tijekom 2022. godine, a koji će započeti formiranjem mobilnog stručnog tima koji će provesti testiranje svih učenika prvih razreda osnovnih škola Grada Zadra te potom osmisliti daljnji rad s darovitima.

Vinkovci: Projekti dogradnje u cilju jednosmjenske nastave

Grad Vinkovci povećao je sredstva za obrazovanje u godinu dana za 11.431.224 kune, odnosno 30.643.095 kuna u odnosu na 2017. godinu.

I ove godine Grad je osigurao naknadu od 1.000 kuna za sve prve razrede osnovnih škola i prve razrede srednjih škola te vaučere za osnovnoškolce u iznosu 500 kuna.

Grad Vinkovci je iz gradskog proračuna osnovnoškolcima i srednjoškolcima dodijelio 2.454 novčane potpore u raznim oblicima, ukupno 1,3 milijuna kuna.

Jedna od mjera pomoći Grada Vinkovaca roditeljima i školarcima su i učeničke stipendije koje, uz prosjek ocjena od najmanje 4,5 kao osnovni uvjet, Grad isplaćuje kroz 10 jednakih rata od po 300 kuna.

Uz učeničke stipendije, srednjoškolcima je osiguran i besplatan gradski prijevoz za trajanja nastave te pomoć roditeljima učenicima prvih razreda. Na račune roditelja i skrbnika tako su uplaćene naknade u visini od 1.000 kuna, za što je Grad ove godine osigurao 350.000 kuna..

U dijelu školstva, uz pomoć roditeljima i učenicima, Grad Vinkovci, između ostaloga, kao osnivač osnovnih škola priprema i realizira i niz projekata vezanih uz školske objekte. “Ulaganja u školske objekte su kontinuirana, a riječ je o različitim projektima.

‘Tako, između ostaloga, u sljedećoj godini planiramo ugradnju dizala u OŠ Antuna Gustava Matoša. U toj je školi, naime, uređeno je potkrovlje za održavanje nastave za djecu s posebnim potrebama, a kako bi se omogućio lakši pristup potkrovlju predviđena je ugradnja dizala. Riječ je o projektu vrijednom oko 500 tisuća kuna koji će nam sa 100 tisuća kuna sufinancirati Ministarstvo branitelja. U sljedećoj godini u planu su i radovi u OŠ Vladimira Nazora, koja je energetski obnovljena, međutim, u taj projekt nije ušlo i unutarnje uređenje dvorane koja će dogodine dobiti novi pod i potrebnu opremu. Intenzivne su i aktivnosti na projektima dogradnje čijom će realizacijom u svim školama biti omogućena jednosmjenska nastava, koja se sada održava jedino u obnovljenoj i dograđenoj OŠ Nikole Tesle u Mirkovcima. Tako je gotov i čeka na natječaj u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, projekt za centralnu kuhinju u OŠ Antuna Gustava Matoša i blagovaonice u ostalim školama, čime će u okviru jednosmjenske nastave u svim školama biti osigurani kuhani obroci za učenike. A Nacionalni plan oporavka i otpornosti trebao bi biti rješenje i za OŠ Bartola Kašića u Novom Selu za koju je pripremljena sva dokumentacija.’ – kažu nam u Gradskoj upravi.

Osijek: Ove godine čak 1,3 milijuna kuna za stipendije

Grad Osijek je povećao izdvajanja za obrazovanje od 2017. godine za 60.505.498 kuna.

Ove se je godine u projekt „Škole jednakih mogućnosti“ uključilo do sada najveći broj škola, njih 19. ‘Ovim projektom smo putem Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iz Fonda europske pomoći osigurali gotovo milijun kuna za djecu iz obitelji koje su uglavnom korisnici prava na dječji doplatak. Na taj način izravno smo u proračunu Grada Osijeka uštedjeli milijun kuna koje ćemo moći raspodijeliti na neke druge važne projekte.’- istaknuo je gradonačelnik Radić prilikom predstavljanja projekta.

Drugi veliki projekt koji se odnosi na besplatne obroke je projekt proveden u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Riječ je o „Školskoj shemi voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda“. U tom projektu sudjeluju sve osnovne škole s područja Grada Osijeka odnosno 21 škola. Cilj ovog projekta je promicanje zdrave prehrane odnosno povećan unos voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda. Za tu namjenu Agencija je Gradu Osijeku za ovu školsku godinu za 21 školu odobrila iznos od 512 tisuća kuna.

Dakle, kroz ova dva projekta „Škole jednakih mogućnosti “ i u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobili smo iz dva vanjska izvora za ovu namjenu sada 1,5 milijuna kuna. Primjerice u 2021. godini smo za besplatne obroke osigurali preko 3 milijuna kuna u gradskom proračunu, što će se sada nakon ovoga iznosa i smanjiti. Pored toga smo podigli kvalitetu prehrane u školama i obuhvatili najveći broj osnovnih škola do sada sa ovim projektima na području Grada Osijeka.“-zaključio je osječki gradonačelnik, te najavio da će se Grad uključiti i u projekt „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka“.

Stipendiraju učenike i studente, u Top 10 su i po najvišim iznosima stipendija za koje se u 2021. izdvojilo – 1.316.000 kuna, a osnovali su i posebnu zakladu ‘Srce grada Osijeka’ čija je svrha pomoć djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Ukupna vrijednost pojedinačne stipendije iznosi 18.000 kuna. Uz to, besplatan prijevoz imaju i učenici i studenti iz obitelji lošijeg materijalnog statusa.

Također, stipendiraju izvrsnost, pa je tako nedavno nagrađeno 109 najuspješnijih maturanata  jednokratnom naknadom s po 1.000 kuna. Isto tako su za djecu s potrebama u osnovnim školama, našli sredstva za osiguranje pomoćnika u nastavi, u projektu vrijednom 4,6 milijuna kuna.

Vukovar: Stvaraju se uvjeti za produženi boravak učenika u 3. i 4. razredu

Za 57.287.889 kuna sredstva za obrazovanje povećao je Grad Vukovar.

Grad Vukovar kvalitetnom suradnjom s osnovnim školama i ravnateljima, od preuzimanja osnivačkih prava ulaže veliki trud i značajna sredstva u svrhu podizanja pedagoškog standarda u svim osnovnim školama na području grada Vukovara, a sve kako bi najmlađi Vukovarci imali najbolje uvjete pohađanja nastave u svojim školama.

Grad Vukovar osnovnoškolcima s područja Grada  tradicionalno na početku svake školske godine osigurava besplatnu preobuku te bilježnice s motivima Vukovara, a ove školske godine uvedene su i neke novosti, pa je svaki učenik dobio kompletan tzv. „drugi obrazovni materijal“ koji se sastoji od radnih bilježnica i likovne mape za učenike od 1. do 4. razreda te za učenike od 5. do 8. razreda i zemljopisne atlase te kutije za Tehničku kulturu.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava često ističe kako je Grad Vukovar od 1. siječnja 2019. godine, kada je postao osnivač osnovnim školama na području grada za cilj postavio podizanje pedagoškog standarda u osnovnim školama, što sustavno čini kroz kvalitetna materijalna ali i kadrovska rješenja. „Nastojimo raznim aktivnostima povezati što više udruga i gradskih ustanova kako bi školski sustav obrazovanja u gradu bio što kvalitetniji“.

Inače, ove godine upisano je šest prvašića više nego preklani.

Za vukovarske učenike ove je godine izdvajamo 2.080.000 kuna, što uključuje 200.000 kuna za cvičke i startas tenisice tvrtke Borovo , 200.000 kuna za bilježnice s motivima grada Vukovara kojima se kod djece razvija ljubav prema gradu te drugi obrazovni materijal koji su se od ove godine prvi puta osigurali svim osnovnoškolcima, a za što je izdvojeno 800.000 kuna. Prvašićima je i osiguran  kompletan likovni pribor. Srednjoškolcima Grad Vukovar sufinancira gradske autobusne karte s 800.000 kuna godišnje te za učenike koji putuju u školu u druge gradove Vukovarsko-srijemske te Osječko-baranjske županije s 80.000 kuna sufinancira međumjesni prijevoz.

Svim osnovnoškolcima osiguran je produženi boravak u 1. i 2. razredu, a stvaraju se i uvjeti za produženi boravak u 3. i 4. razredu što će u budućnosti biti realizirano.

Za produženi boravak i asistente u nastavi su osigurana sredstva. Ove školske godine osigurano je 30 asistenata za 38 učenika. Iz Europskog socijalnog fonda osigurana su sredstva u iznosu od 846.706,77 kuna za besplatnu školsku užinu za ukupno 819 djece u 6 osnovnih škola s područja grada Vukovara.

Riječ je o EU projektu „Bez brige za užinu III“ koji je Grad Vukovar u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovar – VURA uspješno prijavio na javni poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Grad Vukovar je za stipendije učenika i studenata osigurao 1,6 milijuna kuna.

Dubrovnik: Plan je dogradnja Osnovne škole Mokošica i izgradnje OŠ u Komolcu 

Iznos od 34.905.803 kuna u odnosu na 2017. godinu povećao je izdvajanja za obrazovanje Grad Dubrovnik.

Osnovne škole Grada Dubrovnika u tekućoj pedagoškoj godini pohađa 3601 učenik što je 29 djece više nego u protekloj godini. Godinama su osnovne škole na području Grada Dubrovnika bilježile pad broja učenika. U 2001. godini, kada je Grad Dubrovnik preuzeo financiranje decentraliziranih funkcija osnovnog školstva, u osnovnim školama Grada Dubrovnika bilo je više od 3900 učenika, u 2014. godini taj se broj spustio na 3198 učenika, a od 2015. godine Grad Dubrovnik bilježi kontinuirani porast broja učenika u osnovnim školama.

Grad Dubrovnik je i ove školske godine osigurao besplatne obrazovne materijale poput radnih bilježnica, tehničkih kutija i likovnih mapa te na ovaj način i u uvjetima otežanog poslovanja financijski olakšava roditeljima pripremu za početak nove školske godine. Pravo na obrazovne materijale ostvaruju učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika, te nabavku u iznosu od 1,49 milijuna kuna financira Grad Dubrovnik iz proračunskih sredstava.

Grad Dubrovnik za svoje učenike osigurava niz pogodnosti te tako financira uslugu produženog boravka za 1. i 2. razrede osnovnih škola, a ovu  uslugu koristi gotovo 500 učenika.

Projekt Asistent u nastavi provodio se u svim osnovnim školama Grada Dubrovnika. Na poslovima asistenta u nastavi zaposleno je 36 pomoćnika za 40 djece s teškoćama u razvoju.

Realiziran je i projekt sufinanciranja stručno razvojnih službi, koji obuhvaća sufinanciranje plaća stručnih suradnika u osnovnim školama, kao što su socijalni pedagog i edukator-rehabilitator. U suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u osnovnim školama Grada Dubrovnika realizirani su projekti Sheme školskog voća i Školskog mednog dana.

Grad Dubrovnik nastavio je i s programom sufinanciranja nabave udžbenika učenicama srednjih škola u iznosu do 1.000 kuna.

Tijekom 2020. godine Grad Dubrovnik je stipendirao ukupno 137 učenika i studenata te je odlukom gradonačelnika dodijeljeno još 18 jednokratnih novčanih pomoći za školovanje. Upravo je u tijeku i novi natječaj.

U proteklom razdoblju Grad Dubrovnik imao je značajna ulaganja u školstvo te je prošle 2020. godine u Dubrovniku otvorena nova Osnovna škole Montovjerna, prva nova škola nakon 35 godina. Investicija je bila vrijedna 75 milijuna kuna.

Prije mjesec dana počeli su radovi na još jednoj novoj školi, novoj zgradi Osnovne škole Marina Getaldića u Dubrovniku, koja danas djeluje na dvije adrese, pa niži razredi nastavu pohađaju u zgradi Centar u povijesnoj jezgri, a viši razredi u zgradi Gimnazije na Pločama. Preuređenjem i adaptacijom zgrade u Ulici Ilije Sarake, ova dubrovačka osnovna škola dobit će još jedan prostor u povijesnoj jezgri i moći organizirati nastavu u jednoj smjeni. Investicija je vrijedna 14 milijuna kuna.

Gotovo 20 milijuna kuna uloženo je u energetsku obnovu nekoliko dubrovačkih osnovnih škola, što je omogućilo uštedu energije u školama u iznosu od preko 50 posto. Ujedno je uređena nova sportska dvorana u Osnovnoj školi Lapad, a iz Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu financiran je projekt izmjene prozora u dijelu školske zgrade OŠ Mokošica  i projekt uređenja dodatnih prostorija u PŠ Šipanska Luka.

Grad Dubrovnik nastavlja ulaganja u kvalitetnu odgojno – obrazovnu infrastrukturu te se u nadolazećem četverogodišnjem razdoblju planiraju nove investicije poput dogradnje Osnovne škole Mokošica, izgradnje osnovne škole u Komolcu te adaptacije i obnove postojećih osnovnih škola i vrtića.

Za 924,16 posto povećana su izdvajanja za obrazovanje u Gradu Kninu.

Već treću godinu Grad Knin pokriva troškove nabave radnih bilježnica, likovnih mapa i ostalog radnog materijala. Ove godine u proračunu je za to osigurano 500 tisuća kuna, što je isti iznos kao i lani. (L.K.)