Naša analiza podataka DZS-a pokazuje da je lani najviše stanova izgrađeno u Zadru, Splitu, Puli, Makarskoj i Osijeku. Zadar i Split predvode i po rastu broja izgrađenih stanova u godinu dana u apsolutnim brojevima, a u postocima po rastu predvode Ivanec, Šibenik, Otok, Obrovac… U odnosu na broj stanovnika najviše je lani stanova izgrađeno u Ninu, Makarskoj, Novalji, Pagu..  

Najviše stanova izgrađeno je lani uz obalu, gdje su i najbolji migracijski trendovi, uz nekoliko izuzetaka u kontinentalnom dijelu zemlje. Uz POS stanove, naravno, grade se i kuće za odmor, ali potreba nastaje i zbog migracija. U pojedinim gradovima zbog jačanja gospodarske aktivnosti, povećava se broj radnika, pa stoga i nastaju potrebe za novim stanovima.

U 2021. u gradovima je ukupno izgrađeno 8.912  stanova, gotovo 1000 više nego godinu ranije, kada ih je izgrađeno 7.981. U 58 gradova je izgrađeno više stanova, a u osam je broj nepromijenjen u odnosu na godinu prije.

Najveći broj završenih stanova lani je imao Grad Zadar, 879, pa Split sa završenih 510 stanova, Pula 353, Makarska 348, Osijek 217, Velika Gorica 214, Šibenik 182, Kaštela 171, Nin 153 i Poreč 145. Po broju završenih stanova na 1.000 stanovnika predvodi Nin sa završenih 56,56 stanova, Makarska 26,16 stanova, Novalja 23,37, Pag 20,79, Novigrad 18.00, Buje 12,83, Zadar 12,42, Biograd na Moru 11,07, Novi Vinodolski 9,47 i Vodnjan 9,25 stanova.

Po rastu broja završenih stanova u 2021. u odnosu na 2020. predvodi Zadar gdje je izgrađeno 226 stanova više, u Splitu 224, Makarskoj 212, Puli 197, Šibeniku 150, Osijeku 121, Velikoj Gorici 77, Varaždinu 58, Sinju 54 i Bujama 42. U postocima je najveći rast zabilježen u Ivancu, s rastom od čak 1.200 posto, Šibeniku s rastom od blizu 469 posto, Otoku 350 posto, Obrovcu 300 posto, Sinju 284 posto, Bujama 280 posto, Trilju 275 posto, Slatini 233 posto, Benkovcu 207 posto i Komiži 200 posto.

Prema površini izgrađenih stambenih zgrada predvodi opet Zadar, sa nešto više od 100 tisuća četvornih metara, Pula s oko 43,5 tisuća, Split 42,5 tisuće, Makarska 36 tisuća m2, Velika Gorica 29,8 tisuća, Osijek blizu 29 tisuća, Poreč 23,2 tisuće m2, Kaštela 22,4 tisuće, Šibenik gotovo 21,5 tisuća i Čakovec 21 tisuću četvornih metara površine stambenih zgrada. U odnosu na broj stanovnika, najviše stambenih površina izgrađeno je u Ninu, 6,8 tisuća m2 na 1.000 stanovnika, u Makarskoj 2,7 tisuće, Novigradu 2,2 tisuće, Novalji 2,18 tisuća m2, Pagu 2,1 tisuća, Bujama gotovo 2 tisuće, Zadru 1,4 tisuća, Poreču 1,4 tisuća, Vodnjanu 1,2 tisuće i Vodicama 1,2 tisuće četvornih metara površine na 1.000 stanovnika.

Po trendu izgrađenih površina predvodi Pula gdje je u godinu dana izgrađeno 29,3 tisuće m2 više površine stambenih zgrada, u Zadru 27,5 tisuća više, Makarskoj 21,9 tisuća više, Šibeniku 17,5 tisuća, Osijeku 16,2 tisuće više, Velikoj Gorici 10 tisuća više, Varaždinu 8,6 tisuća više, Splitu 7,5 tisuća više, Bujama gotovo 6.000 više površine i Ivancu gotovo 4,4 tisuće m2 više površine stambenih zgrada. U postocima, najbolji je trend bio u Ivancu, gdje je izgrađeno 753 posto više površine stambenih zgrada, Šibeniku 435 posto više, Slatini 411 posto, Trilju 322 posto, Obrovcu 310 posto, Bujama 218 posto, Otoku 214 posto, Puli 204 posto, Petrinji 173 posto i Otočcu 172 posto.

Prema podacima DZS-a o migracijama, u Zadar je lani 189 osoba više doselilo, nego odselilo, od čega se preko 100 osoba odnosi na strance ili povratnike iz inozemstva. Takav trend već dulje prevladava u Gradu, pa nije niti čudna potreba za gradnjom stanova, a lani ih je izgrađeno najviše u odnosu na ostale gradove, 879.  Grad je vodeći i po rastu broja izgrađenih stanova u godinu dana, 226 te po površini izgrađenih stambenih zgrada s preko 100.000 m2. Prema informacijama od ove godine, riječ je stanovima čija cijena na pojedinim lokacijama doseže i cijenu od 3.000 do čak 7.000 eura za četvorni metar. No, ima i pristupačnijih stanova, a neki od njih su oni POS-ovi. Lani je započela gradnja POS-ovih stanova, odnosno dvije zgrade sa stotinu stanova na sedam etaža. No, prema nedavnim najavama iz Grada, spreman je i novi program poticanja stambenog zbrinjavanja mladih obitelji u Zadru. Riječ je o poticanju gradnje obiteljskih kuća na području MO Crno. Pogodnosti programa osnivanja prava građenja sastoje se u mogućnosti gradnje obiteljske kuće na zemljištu u vlasništvu Grada Zadra, uz mjesečnu otplatu cijene zemljišta (cijene prava građenja) na dulje vremensko razdoblje, uz mogućnost otkupa zemljišta.

-I ovo je dio naših politika usmjerenih prema mladim obiteljima. Dok čekamo useljenje u nove POS stanove na Crvenim kućama, planiramo i novu sličnu zgradu na Smiljevcu. Istovremeno krećemo i s ovim projektom poticanja gradnje obiteljskih kuća, a u pripremi je i poticajni najam gradskih stanova za mlade obitelji. O tome ćemo više govoriti u idućem razdoblju – najavio je gradonačelnik Dukić.

Povoljniju cijenu stanova čekaju i mlade obitelji u Splitu, koji je lani bio drugi grad po broju izgrađenih stanova, ukupno 510, odnosno 197 više nego godinu prije, no također po cijenama od nekoliko tisuća eura po četvornom metru. Jer i ovdje vrijedi pravilo ponude i potražnje. Usto, i taj je Grad imao lani više povratnika ili stranaca iz inozemstva, nego odseljenih. Zato i mlade obitelji često nalaze rješenje seljenjem u obližnje gradove ili općine. Čeka se i moguće rješenje kroz nove POS stanove.

S rastom od 1.200 posto Ivanec je bio vodeći grad po broju završenih stanova u 2021. godini, kao i sa 753 posto po rastu površine stambenih zgrada, odnosno u top deset po rastu od 4.382 četvornih metara površine novih zgrada.

Kako su nam odgovorili u Gradu, temeljem novih poduzetničkih ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta, a što rezultira gospodarskim razvojem i pojačanim doseljavanjem u Ivanec, potražnja za stanovima i kućama je ogromna. Stanova nema dovoljno, a cijene stambenih kvadrata su porasle i približile se prosječnim cijenama u Varaždinu. U samom Ivancu u tijeku je ili je završila gradnja nekoliko stambenih i poslovno-stambenih objekata, grade se i kuće u nizu, a još nekoliko uglednih lokalnih poduzetnika najavilo je gradnju novih objekata na više lokacija. Sve kuće ponuđene na prodaju, koje se nalaze na iole boljim pozicijama, rasprodane su. Zbog velikog uvoza radne snage iz dalekoazijskih zemalja za rad u velikim ivanečkim tvrtkama, i sami poslodavci su za potrebe njena smještaja otkupili kuće i u njima uredili stanove, međutim, potražnja za stambenim prostorom i nekretninama i dalje raste.

Postupkom tzv. urbane komasacije, pri čemu Grad u suradnji s privatnim vlasnicima otvara nove građevinske parcele. Jednu takvu, novu stambeno-poslovnu zonu otvorili smo na nekad zapuštenoj i površini pokraj državne ceste u Ivancu. Sada na njoj gradnja naprosto „bukti“, a na nekadašnjoj pustoj ledini niknule su privatne urbane vile i veliki trgovački i uslužni centri. Zbog velike potražnje, sada po sličnom modelu ubrzano aktiviramo još dvije građevinske zone u Ivancu. Interes je iznad svih očekivanja, građani zovu i pitaju mogu li unaprijed dobiti uvid u planove njihovih uređenja.’  – dodaju u Gradu.                     

Grad Ivanec ima snažan program namijenjen poticanju rješavanja stambenog pitanja mladih. Da je program dobro izbalansiran, potvrđuje i podatak da gradske stambene poticaje trenutačno koristi čak 105 mladih obitelji. Na raspolaganju im je nekoliko poticajnih mjera, koje mogu koristiti pojedinačno ili sve zajedno. To su: oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa prilikom (do)gradnje ili rekonstrukcije kuće u iznosu od 100% te oslobađanje plaćanja komunalne naknade prvih 5 godina korištenja nekretnine. Također, Grad s 10% sufinancira ratu kredita svim obiteljima koje stambeno pitanje rješavaju kreditom kod komercijalnih banaka. Ova mjera traje 5 godina, a Grad subvenciju produljuje za godinu dana ako je u obitelji maloljetno dijete, odnosno za 2 godine za svako novorođeno dijete u obitelji. Od 2020. do sada organizirano je sedam „krugova“ dodjele gradskih potpora mladim obiteljima i ovaj program ostaje trajno otvoren za sve zainteresirane korisnike i sredstva za nj neće se ograničavati.

Pula: Uskoro 60-tak stanova kroz POS

Pula je sa 353 izgrađena stana u 2021. godini u vodećih deset gradova, isto kao i po trendu rasta izgrađenih stanova, 197 više u godinu dana. Sa 43.587 m2 površine izgrađenih stambenih zgrada je druga, a s 29.288 m2 više površine u godinu dana izgrađenih zgrada prva. U top deset je i po rastu površine novih zgrada, gleda li se relativni pokazatelj, za 204,83 posto.

Kako su nam odgovorili u Gradu, u svezi rješavanja stambenog pitanja mladih Grad je donio  Odluku o kriterijima i postupku sufinanciranja kamate stambenih kredita za nekretnine na području Grada Pula – Pola   kojom se  u cilju demografske obnove, smanjenja iseljavanja te povećanja broja stanovnika na području Grada, uređuju kriteriji i postupak sufinanciranja kamate stambenih kredita za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji s područja Grada Pula-Pola.

Odlukom je predviđeno sufinanciranje u visini od 50% kamate za odobrene stambene kredite, a maksimalno do 18.000 kuna, odnosno u maksimalnom iznosu do 1.500 kuna mjesečno po odobrenom zahtjevu, za maksimalno pet godina otplate kredita, a za kredit, odnosno dio kredita  koji ne prelazi 120.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke.

Grad Pula-Pola mjeru sufinanciranja kamate stambenih kredita  za mlade obitelji  provodi   tri godine, a pokazatelj da je ista učinkovita je zainteresiranost mladih obitelji koja se iskazuje  u povećanju broja  zahtjeva za sufinanciranje iz godine u godinu.

Nadalje, na sjednici Gradskog vijeća održanoj 1. lipnja 2022. godine donijeta je Odluka o uključivanju Grada  u Program izgradnje stanova po Programu društveno poticajne stanogradnje, a u rujnu je objavljen  Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova. Na javni poziv pristiglo je 382 zahtjeva od kojih je 318 ušlo u privremenu listu reda prvenstva. Po gruboj procjeni moglo bi se izgraditi cca 60-tak stanova. Prema dosadašnjim iskustvima APN-a, može se očekivati da bi dovršetak izgradnje, potpisivanje ugovora i predaja stanova mogla biti za cca dvije do dvije i po godine.

Varaždin: Vodeći po kvaliteti života, mladi doseljavaju i traže stambeno rješenje

Sa 58 više izgrađenih stanova u 2021. u odnosu na 2020. godinu u top deset gradova našao se je i Varaždin, isto kao i po rastu izgrađene površine, za 8.589 m2.

Potražnja za stanovima u Varaždinu je velika, a najbolji pokazatelj je lista prijava na Natječaj Grada Varaždina za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova građenih po Programu društveno poticane stanogradnje od travnja ove godine. Na listu se prijavilo preko 100 osoba.

Krajem prošloga mjeseca vlasnicima novih 56 POS stanova  gradonačelnik  Varaždina dr. sc. Neven Bosilj uručio je ključeve na prigodnoj svečanosti.

Tom prigodom je i rekao da je ‘Završetkom ove zgrade završila  Prva faza POS – Novakova sa ukupno 168 stanova,   u dvije zgrade po 28 stanova i dvije zgrade sa 56 stanova. Grad Varaždin je osigurao zemljište i infrastrukturu, te je bio investitor na uređenju okoliša za sve 4 zgrade. Da bismo započeli s drugom fazom izgradnje bilo nam je potrebno  riješiti pravne zavrzlame i sporove oko zemljišta i to smo uspjeli potpisivanje potpisivanjem nagodbe s TH Investom. Potpisom te nagodbe dobili smo zemljište iza ove zgrade od oko 18 tisuća kvadratnih metara.  Gradski stanovi će za daljnju izgradnju imati 6000 m2 zemljišta, a Grad Varaždin 12 000 m2 je dobio za komunalnu infrastrukturu. Tu predviđamo izgradnju  igrališta, parka i vrtića.’

Inače, Varaždin je i ove godine obranio titulu najboljeg velikog grada za život.

Čakovec: Posljednjih godina izgrađeno preko 1.000 stanova

Lani je u Čakovcu izgrađeno 21.084 m2 površine stambenih zgrada, što ga je svrstalo u vodećih deset gradova.

Od ove godine Grad Čakovec mladima nudi subvencije, točnije poticaje za njihov ostanak u Čakovcu. Po prvi puta sredstva su osigurana iz Proračuna, u iznosu od pola milijuna kuna, za kupnju starih ili napuštenih kuća koje su i neki dan dodijeljene za 11 mladih obitelji. Najmanji iznos poticaja je 30, a najveći 50 tisuća kuna.

Podaci o migraciji i našoj nedavnoj analizi, pokazuju da je Grad jedan od onih gdje više ljudi doseljava, nego odseljava, a upravo je i to razlog veće potražnje za stanovima. 

Posljednji  nekoliko godina u Čakovcu je izgrađeno oko 1000 stanova te dano preko 300 dozvola za gradnju i adaptaciju obiteljskih kuća. Povećanu produkciju stanova generira dakako i velika potražnja. Kako su ti objekti naseljeni, pozitivne brojke kada je useljavanje u naš grad u pitanju su očekivane. Čakovec je grad koji ima industrijsku bazu, u kojem se u kontinuitetu pokreću nove gospodarske grane i koji je oduvijek imao potrebu za radnom snagom. Čakovec i Međimurje su i inače krajevi iz kojeg su domaći radnici dnevno i tjedno migrirali u susjedne Sloveniju i Austriju, pa pretpostavljamo da se rastom primanja u domovini određeni broj njih odlučio i vratiti. Iako još čekamo točne podatke koji su prikupljeni popisom stanovništva 2021. godine, kako bi ih usporedili s onima koje imamo iz PU međimurske, primijetili smo da nam prihodi od poreza na dohodak koji plaćaju oni koji imaju prebivalište i boravište na području Čakovca rastu i to po većoj stopi nego što raste prosječna plaća.

‘Nit vodilja nam je stvaranje sredine u kojoj postoje svi preduvjeti za kvalitetan život. U to ubrajamo obrazovnu infrastrukturu i sadržaje, visoki komunalni standard, razvijeno gospodarstvo s kvalitetnim radnim mjestima, lako dostupne javne usluge, grad u kojem mladi rastu, školuju se i ostaju, a novi sugrađani traže svoj dom.  Politika Grada, posebno od početka mog mandata, je stvaranje uvjeta koji će građanima omogućiti najviši komunalni standard, djeci i mladima moderno i kvalitetno obrazovanje, poduzetnicima preduvjete za uspješno poslovanje i razvoj, a svima, posebno radno aktivnima, te mogućnost za obavljanje poslova za koje su se školovali te razvoj njihovih karijera. Ono što nas izdvaja je i činjenica da strateški objedinjujemo sve proračunske transfere namijenjene poticanju rađanja većeg broja djece te doseljavanja i sprječavanja iseljavanja mladih u posebnom dijelu Proračuna, naziva Demografske mjere. Svake godine uvodimo i uvodit ćemo neke novosti kojima želimo mladim obiteljima pomoći u podizanju obitelji, obrazovanju djece, a od ove godine i rješavanju stambenog pitanja mladima novom mjerom.“ – poruka je gradonačelnice Ljerke Cvidini. 

Podsjetimo da je Čakovec i ove godine bio, peti puta zaredom, u finalu našeg izbora za najbolji veliki grad na području obrazovanja, demografije i mladih. (L. Kiseljak)