Mursko Središće, Hvar i Mali Lošinj  izdvojili su najviše proračunskog novca za zdravstvo u odnosu na broj stanovnika u 2020. pokazala je naša analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna gradova u godini koja će u povijesti RH, pa tako i hrvatskog zdravstva, ostati zabilježena kao prva u kojoj se i naša zemlja izravno suočila s pandemijom korona-virusa. Pritom, Mursko Središće se potvrdilo kao apsolutni prvak analize jer je usporedno, za lokalno zdravstvo, u 2020., imalo i najveći prosječni udjel izdvojenih proračunskih sredstava. Grad Ogulin je, pak, zabilježio najveći postotni porast izdvojenih sredstava u promatranoj godini prema izdvajanju za zdravstvo u 2019., a Grad Kastav najveće postotno povećanje u 2020. u odnosu na tri godine prije, odnosno na financijsku potporu zdravstvu u Proračunu 2017… 

Kao i proteklih godina, Gradovi su sudjelovali kako u podupiranju zdravstveno edukativnih i preventivnih programa i projekata udruga, tako i humanitarnih aktivnosti i socijalnih mjera pomoći sugrađanima. U značajnijoj mjeri, naročito u obalnim, primorskim i otočnim, sredinama, udaljenijim i rubnim područjima, osiguravali su prostorne uvjete za kvalitetan rad i stambeno zbrinjavanje liječnika i drugog medicinskog osoblja, financirali dodatne timove Hitne medicinske pomoći ili povremene dolaske specijalista zbog obavljanja različitih pregleda. Dakako, velik broj njih uložio je u 2020. znatna sredstava i za zdravstvene aktivnosti vezane uz pandemiju Covida.  U suradnji s Ministarstvom zdravstva i Civilnom zaštitom, pripremali su se punktovi za testiranje, priručne ambulante, prihvatni centri za izolirane putnike u tranziciji, nabavljali respiratori, organizirala dostava za vrijeme lockdowna, dijelile zaštitne maske osobama u potrebi i treće životne dobi, ali i školarcima…

Porast izdvajanja u tom segmentu života naših gradskih središta pokazuje i statistika. U usporedbi s 2019. više je novca za zdravstvo i posrednu ili neposrednu zdravstvenu skrb, osiguralo 49 gradova, a stavimo li izdvajanja iz Proračuna u 2020., u odnos prema onima u 2017.-  u plusu je bio čak 71 grad.

I bez pandemijskih okolnosti koje su nas zadesile i zaskočile na globalnoj razini, ulaganje u zdravlje trebalo bi biti osnova svakog pojedinca i svakog društva, predstavljati centar i investiranja i razvijanja. Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u Republici Hrvatskoj pravo na zaštitu ima svaki čovjek, a ona obuhvaća sustav društvenih, grupnih i individualnih mjera, usluga i aktivnosti s ciljem očuvanja i unaprjeđenja zdravlja. Kako bi se njegova djelotvornost sve više povećavala, zdravstveni je sustav nužno financirati iz raznih izvora financiranja. Pa i gradskih proračuna, iako to i nije formalno njihova nadležnost i obveza.

Tako, u odnosu na broj stanovnika, u analiziranoj 2020., iza Murskog Središća sa 188.70 kuna, najviše je „per capita“ za zdravstvo izdvojio Grad Hvar, 185.64 kuna, Mali Lošinj 163.13 kuna, Novigrad 154.56 kuna, Korčula 139.86 kuna, pa Ilok 128.96 kuna, Rijeka 127.96 kuna, Pazin 118.52 kuna, Novalja 117.91 kuna i Cres 109.09 kuna. U Top 10, zanimljivo, čak je polovica, pet, otočkih gradova, što nije ni čudno zbog njihove zemljopisne i prometne dislociranosti, a time i zahtjeva nužno većeg izdvajanja u uspostavi i zadržavanju potrebnog zdravstvenog standarda, naročito u turističkim mjesecima. Tek 11 gradova je prosječno po stanovniku u zdravstvo usmjerilo iznad 100 kuna, nitko 200 i više, njih ravno 20 između 50 i 100 kuna,  točno 60 gradova  1-50 kuna…

Po ukupnom postotnom izdvajanju za zdravstvo iz Proračuna u vrhu se hrvatskih gradova, rekli smo, opet, i to vrlo uvjerljivo, našlo Mursko Središće, koje je za tu granu jedino u gradskoj blagajni osiguralo iznad 5 posto, ili konkretno 5.08 posto sredstava, ispred najbližih u poretku laureatu- Orahovice sa 2.96 posto proračunskog udjela, zatim Korčule (2.54 posto) i Hvara (2.18), a pozicije u Top 10 zauzimaju i Ilok, Mali Lošinj, Rijeka, Županja, Slatina i Vukovar. Inače, samo prvih pet gradova izdvojilo je za potrebe zdravstva preko 2 posto udjela iz Proračuna 2020., dok je njih ukupno 17 za tu srhu uložilo tek 1 ili više posto proračunskog novca.

Listu onih koji su u 2020. godini povećali u postotku svoja ulaganja u zdravstvo u odnosu na 2019. predvodi Grad Ogulin, s preko sedam puta izdašnijim iznosom sredstava  (50.000 – 378.818 kuna), odnosno 657.64 posto rasta proračunskih izdvajanja. Uz njega, Grad Prelog jedini je s povećanjem koje prelazi 500, ustvari i 600 posto, i iznosi 652.74 posto porasta. Nešto niži postotak bilježe za njima Mursko Središće (404.82 posto), Dugo Selo (234.41 posto), Čakovec (148.54), i Lipik (132.48), a sedam gradova s preko 100 posto povećanja (117.09 posto) zaključuje Požega… Porast od 100 i više posto „zdravstvenog“ proračunskog udjela prema godinu prije upisalo je 13 gradova, u 24 postotak rasta iznosio je preko 50 posto, 23 grada imala su od 1 do 50 posto povećanje izdvajanja, dok su s negativnim trendom bila – 43 grada.

Kastav je, istovremeno, prednjačio prema rastu izdvajanja za zdravstvo u 2020. u odnosu na 2017. s popriličnih 8517.38 posto (4.028 – 347.108 kuna), daleko ispred Županje (3752.90 posto) i Nove Gradiške koja zaključuje listu tisuću postotnog povećanja (1322.89 posto porasta). U Top 10 su još i Ogulin (847.05 posto), Prelog (745.92 posto), Lipik (599.55 posto), zatim Pakrac, Ploče, Nin i Donja Stubica.  Rast iznad 200 posto imalo je 14 gradova, 22 ih je postiglo povećanje između 100 i 200 posto, pozitivan trend 2017.-2020. evidentirao se u 71 gradu, a ‘minus’ – u 25 hrvatskih gradova…

MURSKO SREDIŠĆE: Pomažu u liječenju korone, Hitnoj službi, djeci s teškoćama…

Grad Mursko Središće, u Međimurskoj županiji, u 2020. izdvojio je za zdravstvo iz Proračuna, u dva segmenta najviše u RH, prema udjelu u ukupnom Proračunu (5.08 posto) ili u novcu 1.190.118 kuna, kao i prosječnom izdvajanju prema broju stanovnika (188.70 kuna). Treći je i prema Trendu porasta proračunskog ulaganja u zdravstvo u 2020. u odnosu na izdvajanja u 2019. (404.82 posto), a 14. u odnosu na izdvajanja u 2017. (200.24 posto povećanja).

Uz ostalo, na području Murskog Središća pripadnici Stožera civilne zaštite Mursko Središće i DVD-a Mursko Središće, Peklenica i Križovec pojačano su u 2020. a to su nastavili i kroz 2021. i 2022.  provodili nadzor i kontrolu provođenja epidemioloških mjera i preporuka.

A Mursko Središće pod vodstvom gradonačelnika Dražena Srpaka je u 2021. i 2022. godini izdvajalo je sredstva iz Proračuna i za medicinske maske za zaštitu od COVID-a, te također kada je u pitanju korona, donaciju Županijskoj bolnici Čakovec za kupnju opreme i uređaja za pomoć liječenju korona-virusa. Nažalost, makar je sama gesta više nego humana, sufinancirali su i pogrebne troškove osoba umrlih od COVID-a. Isto tako sudjelovali su u sufinanciranju laboratorijske usluge vađenja krvi u Domu zdravlja Mursko Središće, financirali reagense za analizator krvi, sudjelovali u sufinanciranju rehabilitacijskih i edukacijskih tretmana djece s poteškoćama u razvoju, a sufinancirao se i rad ispostave Hitne službe Mursko Središće, nabrojali su nam iz Grada.

Podsjetimo, kako su za potrebe tri ordinacije obiteljske medicine u Murskom Središću, u Gradu rebalansom proračuna osigurali u 2019. sredstva za nabavku hematološkog analizatora i uređaja za mjerenje CRP-a s potrebnim reagensima. Pacijenti su time mogli besplatno dobiti uslugu i nalaze osnovnih hematoloških pretraga bez cjelodnevnog odlaska u laboratorij u Čakovcu, a što je naročito bitno i – za brze intervencije u eventualnim hitnim slučajevima. Naime, i trošak materijala i reagensa financirao se kontinuirano iz gradskog proračuna.

U rujnu iste godine gradonačelnik Murskog Središća i načelnici susjednih općina Selnica, Vratišinec i Sveti Martin na Muri potpisali su Sporazum za  svakodnevno provođenje laboratorijskih pretraga – vađenja krvi u Zdravstvenoj ambulanti u Murskom Središću, Grad je sklopio i ugovor o djelu s ovlaštenom i certificiranom medicinskom sestrom, a zdravstvena usluga je bila besplatna.

MALI LOŠINJ: Stambeno zbrinjavaju liječnike koji dolaze izvan otoka i grade novi Dom zdravlja

Grad Mali Lošinj, u Primorsko-goranskoj županiji, našao se visoko u Top 5, treći u poretku, po izdvajanju za zdravstvo, zdravstvenu skrb i potrebe zdravstva, „per capita“ (163.13 kuna) z Proračuna u 2020., a izvrsno mjesto u Top 10, kao šesti, u našoj analizi, zaslužio je prema udjelu u ukupnom Proračunu, u istoj godini (1.91 posto, ili uz izdvojenih 1.323.987 kuna)…

Prosječno, za osiguranje kvalitetnog zdravstvenog programa godišnje u Malom Lošinju, pa tako i 2022. izdvajaju oko 1,2 milijuna kuna. Tako se financiraju svi liječnici – specijalisti koji na Lošinj dolaze jednom do dva puta mjesečno (okulist, otorinolaringolog, ortoped, a planirana su sredstva i za dolaske psihijatra). Sufinanciraju se troškovi raznih zdravstvenih ustanova poput zubotehničkog laboratorija, Zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Zavoda za hitnu medicinu, pedijatrijske ambulante, Centra za hemodijalizu, troškova stacionara, turističkih ambulanti, te rad medicinskih sestara na otocima Susku i Unijama, kao i rad djelatnika na hitnoj službi- referiraju nam iz Grada. Nekoliko puta godišnje nabavlja se i medicinska oprema i aparati. Stambeno zbrinjavaju liječnike koji dolaze izvan otoka (dijelom na način da im dodjeljuju stanove na korištenje, dijelom na način da im sufinanciraju ili čak u potpunosti financiraju smještaj), a dodatno dodatkom na plaću subvencioniraju dio liječničkog kadra.

Tu je i niz potpora zdravstvenim aktivnostima. Primjerice, upravo započinju besplatni tečajevi za trudnice i njihove partnere koje organiziraju Grad Mali Lošinj i Dom zdravlja PGŽ. Tečaj se odvija kroz dva tjedna u maloj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice u 17 sati. U dogovoru sa patronažnim sestrama, svoju edukaciju započet će prvih 10 budućih mama s partnerima, a u planu je u 2022. godini organizirati još dva takva tečaja s ciljem pripreme budućih roditelja za trudnoću, porod i sve ono što dolazi iza toga. Svi zainteresirani za iduće tečajeve mogu se prijaviti patronažnim sestrama.

-Novi Dom zdravlja omogućit će našim stanovnicima kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i manje troškove, stoga smo pokrenuli izmjene prostorno planske dokumentacije kako bi se iznašle alternativne lokacije za izgradnju budućeg, novog Doma zdravlja, u suradnji s Primorsko goranskom županijom- ističu i najavljuju gradonačelnica Ana Kučić i ekipa iz Grada Malog Lošinja.

ORAHOVICA: Postaju centar za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti!

Grad Orahovica, u Virovitičko-podravskoj županiji, našao se na sjajnom drugom mjestu naše analize prema postotnom udjelu izdvajanja za zdravstvo iz Proračuna u 2020. (2.96 posto), a na visokom 12. mjestu prema prosječnom izdvajanju po glavi stanovnika (94.36 kuna „per capita“). Također je Orahovica u Top 20, na 17. poziciji, prema porastu izdvajanja za zdravstvo u 2020. prema izdvajanju za potrebe zdravstva u 2017. (164.92 posto povećanja).

U 2020. godini sufinancirali su rad hitne medicinske službe, kao i specijalističko konzilijarnu zdravstvenu zaštitu –  dolazak urologa i internista, ali i rad pedijatrice u Orahovici. U 2021. i 2022. nastavili su sa sufinanciranjem hitne medicinske službe, pedijatra, kao i sufinanciranjem urologa i internista, a ove godine sufinanciraju i dolazak ortopeda u Orahovicu, dva puta mjesečno, napominju nam uz Grada. Plan je, kažu, tijekom 2022. za potrebe zdravstva, na njihovom području, uložiti još više sredstava.

-Od zdravlja nema ništa važnije, a upravo područje našeg grada pruža brojne mogućnosti zdravog života i mjesta gdje se ljudi mogu posvetiti svom zdravlju i oporavku.  Pri kraju su nam radovi na izgradnji Centra za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, čime će naš grad postati slavonski centar kardiovaskularne rehabilitacije, a također, završetkom kompleksa Jezero građani naše županije, ali i cijele Slavonije i Hrvatske, imat će izvrstan prostor podno samog Papuka za opuštanje i zdrav život – kaže nam gradonačelnik Saša Rister, uvjeren da će i po završetku ovih kapitalnih projekta Grad Orahovica i nadalje, svake iduće godine sve više, izdvajati za zdravstvo i da Orahovica zaista može postati grad koji u svakom pogledu diše zdravim životom.

CRES: Dodatnim sufinanciranjima građanima osiguravaju usluge nadstandarda

I Grad Cres, u Primorsko-goranskoj županiji, zauzima u 2020. prestižnu poziciju u Top 10 hrvatskih gradova prema prosječnom izdvajanju za zdravstvo po stanovniku  (109.09 kuna).  To dobrim poznavateljima otočnih prilika zasigurno i ne predstavlja nikakvo iznenađenje, jer Grad Cres se nikad nije zadovoljio standardima koje za manje sredine propisuje država već je, dodatnim sufinanciranjima, uvijek nastojao svojim građanima osigurati dodatne usluge nadstandarda, pa tako i na području zdravstva. A osigurati odgovarajuću zdravstvenu skrb na otocima uvijek je poseban izazov budući da su nažalost rijetki liječnici i liječnice koji su spremni zamijeniti uvjete koji im se pružaju u većim kopnenim gradovima s onima u malim, otočnim sredinama.

U 2020. godini sufinancirali su hitnu medicinsku službu kroz financiranje rada trećeg liječničkog tima obiteljske medicine u Cresu u visini od 56.064,34 kuna. Iste je godine organiziran i rad liječnika u Martinšćici, a ti troškovi su iznosili 59.613,00 kuna. Uz to, Grad Cres pokrivao je i troškove dolaska ginekologice i pedijatrice u Cres, zatim logopedski tretman djece u sklopu programa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, sufinancirao je i najam stana za liječnika trećeg liječničkog tima u ambulanti Cres i logopeda koji je zaposlen u Dječjem vrtiću Girice, te je i za navedene aktivnosti zdravstvene skrbi ukupno u Proračunu osigurano 130.986,13 kuna.

Ministarstvo zdravstva RH početkom 2020. odobrilo je Gradu Cresu projekt „Čuvajmo zdravlje otočana“, koji se provodio u partnerstvu s Gradom Malim Lošinjem, ukupno vrijedan 499.997,44 kuna. U sklopu projekta organizirano je niz zanimljivih predavanja, poučnih radionica, javno-zdravstvenih akcija i edukacija za stanovnike Cresa i Malog Lošinja. Projekt je nastavljen i u 2021. godini, kao i financiranje dolazaka raznih liječnika-specijalista u Cres, trećeg liječničkog tima obiteljske medicine, različitih projekata u suradnji s Nastavnim zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, osobito savjetovališnog rada za unapređenje mentalnog zdravlja. Za sve aktivnosti na području zdravstva, napominju nam, prošle je godine osigurano gotovo milijun kuna.

-I u tekućoj godini proračunom su predviđena sredstva za treći liječnički tim, turističku ambulantu, sufinanciranje hitne službe, dolaske specijalista, savjetovališta i najam stana za stručni kadar. Iako iz godine u godinu sufinanciramo nadstandarde, inzistirat ćemo da država snosi troškove za usluge primarne zdravstvene zaštite na koje imamo pravo kao i svaki drugi građanin Republike Hrvatske jer nema kvalitete života bez adekvatne zdravstvene skrbi- tvrdi gradonačelnik, Marin Gregorović.

VUKOVAR: Nezanemariva zdravstvena i socijalno humanitarna zaštita

Grad Vukovar, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, našao se na 10. mjestu prema udjelu (1.18 posto) izdvajanja za zdravstvo u Proračunu za 2020. U Top 20, na 14. poziciji, bio je i prema prosječnom izdvajanju za potrebe zdravstva „per capita“ (89.02 kn), a među pozitivnim gradovima je i kod porasta izdvajanja za zdravstvo u odnosu na 2019. (14.02 posto) i 2017. (50.74 posto povećanja).

-U 2020. godini provedeno je više vrijednih zdravstvenih aktivnosti. Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar financirano je za redovnu djelatnost s iznosom od 351.000 kn, a za službu traženja s iznosom od 124.000 kuna. Tu je i financiranje zdravstveno-socijalnih usluga kod pružatelja usluga za djecu s poteškoćama u razvoju – s Udrugom Leptirići sklopljen je ugovor o realizaciji projekta „Program zdravstvene i socijalne skrbi djece s teškoćama“ u iznosu od 115.000 kuna kroz koji je tijekom godine pružena kontinuirana financijska pomoć za udrugu koja skrbi o 180 mališana.

Uz pojačane aktivnosti vezane uz koronu, provodile su se i mjere deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije, zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, pa je izvršeno dvadesetak tretmana komaraca, kao i proljetna i jesenska deratizacija glodavaca. Grad Vukovar, spomenimo tu, izdvaja dodatna sredstva i za tretiranje gnijezda osa i stršljenova na javnim površinama te pojedinačnu deratizaciju lokacija koja se vrše po pozivu građana. Uz ugovoreni stručni nadzor Zavoda za javno zdravstvo VSŽ za navedene usluge je utrošeno oko 1.500.000 kuna. Zbrinjavanje uginulih životinja s javnih površina, hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica, aktivnosti su koje se provode kontinuirano kroz godinu s ciljem sprječavanja širenja bolesti i zaraze, a za zbrinjavanje uginulih životinja izdvojeno je 60.000 kn, za zbrinjavanje pasa lutalica 360.000 kuna.

Nezanemariva je i zdravstveno-socijalna humanitarna zaštita. Kako bi osnažili kapacitete udruga za rad sa sve složenijim i brojnijim potrebama, ali i potakli razvitak i opći napredak, Grad Vukovar pruža kontinuiranu podršku razvoju udruga civilnog društva putem javnih natječaja za dodjelu financijskih potpora projektima ili programima kojima se želi potaknuti povezivanje različitih dionika i inovativnost u rješavanju izazova današnjice, te su kroz Javni natječaj Zdravstvena i socijalno humanitarna zaštita sufinancirani projekti 14 udruga s ukupnim iznosom od 195.000 kuna.

Uz nabrojano, sudjelovali su u sufinanciranju Zaklade fra Mladen Hrkać za smještaj osoba koje se liječe u Zagrebu i članova njihovih obitelji. Financijski su podupirali i osigurali rad Savjetovališta za dojenje Doma zdravlja Vukovar. Kroz provedbu Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grad Vukovar s gradonačelnikom Ivanom Penavom u značajnim iznosima financira pristupačnost  građevina, stambenih prostora i javno cestovnog prometa. Financira i gradski prijevoz osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, a financijski i kroz partnerstva pomaže razne javnozdravstvene akcije poput Dana ružičaste vrpce, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Mjeseca borbe protiv raka prostate, Međunarodnog dana borbe protiv raka…

-U 2021. i 2022. nastavili su se svi navedeni programi, izuzev financiranja Doma zdravlja za potporu radu Savjetovališta za dojenje – kažu nam iz Grada koji provodi i projekt (P)ozdravi život, u partnerstvu s udrugom Liga protiv raka Vukovar kojim će se promovirati zdravlje i prevencija bolesti. Projekt je financiran iz EU izvora u iznosu od 348.966,38 kuna. Financiraju i provedbu socijalnih usluga kod pružatelja usluga za odrasle s poteškoćama u razvoju, s Udrugom Golubica sklopljen je ugovor o realizaciji projekta „Golubica – Klub za poludnevni boravak osoba s intelektualnim oštećenjem“ kojim će se tijekom godine pružiti kontinuirana financijska pomoć za udrugu koja skrbi o 20 osoba.

OGULIN: Pokazuju socijalnu osjetljivost i dosljednost za zdrav život sugrađana

Grad Ogulin, u Karlovačkoj županiji, najbolji je među hrvatskim gradovima u 2020. bio prema porastu izdvajanja za zdravstvo u odnosu na 2019. (657.64 posto), a mjesto u Top 10 zauzeo je i kao visoko plasiran 4. prema porastu izdvajanja u odnosu na 2017. (847.05 posto povećanja).

U 2017. godini Grad Ogulin je kroz ukupno 40.000 kuna kapitalnih donacija doznačio Domu zdravlja iznos od 20.000 kuna, isto toliko i za nabavku ultrazvučne sonde Općoj bolnici i bolnici branitelja domovinskog rata.  I 2018. Grad je kroz kapitalne pomoći doznačio sredstva u ukupnom iznosu od 40.000 kuna; iznos od 16.596,27 kuna doznačen je Domu zdravlja Ogulin, iznos od 23.403,73 kune Općoj bolnici i bolnici branitelja domovinskog rata Ogulin.

Tijekom 2019. godine Grad Ogulin je kroz kapitalne pomoći osigurao zdravstvu 25 posto više sredstava, pa je u ukupnom iznosu od 50.000 kuna, 30.000 kuna doznačeno Domu zdravlja za sanaciju krovišta na ordinaciji obiteljske i dentalne medicine u Drežnici, a iznos od 20.000 kuna Općoj bolnici i bolnici branitelja domovinskog rata za sufinanciranje izmjene prozora na zgradi bolnice, informirali su nas iz Grada. U pandemijskoj 2020. Grad Ogulin je kroz kapitalne i tekuće pomoći izdvojio zdravstvu ukupno čak 378.817,50 kuna. Najveći iznos, 128.992,50 kuna, doznačen je Općoj bolnici i bolnici branitelja domovinskog rata Ogulin za nabavu ginekološkog ultrazvučnog uređaja. Nadalje, 24.825 kuna izdvojili su Domu zdravlja Ogulin za nabavu opreme za dentalnu tehniku (bezuljni kompresor sa sušačem i dr.), 200.000 kuna Karlovačkoj županiji za sufinanciranje nabave zaštitne medicinske opreme i uređaja u borbi protiv korona-virusa, a 25.000 kuna Domu zdravlja Ogulin, kao tekuća pomoć za nabavu zaštitne opreme u protupandemijskim mjerama.

U 2021. Grad Ogulin je kroz tekuće pomoći doznačio Domu zdravlja iznos od 26.061,75 kuna za nabavu medicinske opreme, u Proračunu za 2022. godinu Grad je za zdravstvo osigurao ukupno 130.000 kuna: za kapitalne pomoći- 100.000 kuna, za tekuće pomoći-  30.000 kuna.

-Iako su Dom zdravlja Ogulin i Opća bolnica i bolnica branitelja domovinskog rata Ogulin županijske ustanove što znači kako ne postoji zakonska obaveza Grada Ogulina u pogledu njihovog financiranja, nastojimo, tijekom cijelog svog prošlog, ali i sadašnjeg mandata pokazati svoju socijalnu osjetljivost, brigu i dosljednost kroz izdvajanja sredstava iz gradskog proračuna za lokalno zdravstvo i zdravlje naših stanovnika. U 2020. godini ta su izdvajanja povećana uslijed pojave pandemije koronavirusa gdje smo osigurali dodatna financijska sredstva za nabavu zaštitne opreme za zdravstvene ustanove na području grada kako bi njima, a posebno njihovim djelatnicima, olakšali rad u teškim uvjetima, ali na taj način pružili i našu podršku. I u ovoj godini nastavljamo sa financijskom pomoći te je u Proračunu 2022. Grad Ogulin osigurao prijeko potrebna sredstva – naglašava Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina.

KASTAV: Imaju paletu besplatnih ili subvencioniranih preventivnih programa

Grad Kastav, u Primorsko-goranskoj županiji, imao je u 2020., prema podacima Ministarstva financija, najveći porast izdvajanja za zdravstvo u odnosu na izdvajanja u 2017. (8517.38 posto), a pozitivan Trend zabilježili su u usporedbi s izdvajanjem u 2019., odnosno 2.87 posto porasta.

Uglavnom, Grad Kastav daje veliku pažnju prevenciji zdravlja pa sufinancira razne preventivne preglede, od ginekoloških, kardioloških do pregleda abdomena ultrazvukom za umirovljenike, a nekoliko puta godišnje organiziraju se i besplatni dermatološki pregledi madeža koje su građani jako dobro prihvatili. U proteklom mandatu započelo se uz iskazanu namjeru da postane tradicionalna s manifestacijom Dani zdravlja, također s ciljem da se potakne svijest o važnosti zdravstvene prevencije još od mladenačke dobi. Organizirana su razna predavanja i besplatni pregledi za građane svih generacija, a kako najavljuju, s ovim programima nastavljaju čim to u cijelosti dopusti epidemiološka situacija. Aktivnost koju je pandemija privremeno zaustavila su i besplatni tečajevi za trudnice, u suradnji s liječnicima i medicinskim osobljem KBC-a Rijeka, koje će svakako nastaviti, najavljuju iz Grada. U suradnji s Osnovnom školom „Milan Brozović“ Kastav, sufinanciraju se i predavanja o zdravoj prehrani za učenike starijih razreda.

Grad Kastav već godinama financira zdravstvene programe koje provode djelatnici Doma zdravlja Primorsko-goranske županije poput Programa palijativne zdravstvene zaštite, Programa posebnog dežurstva, Programa dodatne zdravstvene njege u kući, Programa savjetovališta za prehranu dojenčadi i Programa nadstandarda cijepljenja. Kastavska Udruga umirovljenika i starijih osoba organizira gerontodomaćice koje pomažu teško pokretnim osobama, a program financira Grad Kastav.

-Grad znatna sredstva ulaže u prevenciju bolesti i promociju zdravlja. Tu krećemo još od najranije dobi gdje nastojimo djecu usmjeriti prema sportu i boravku na zraku. U našem vrtiću razvijamo kineziološki program, učenici u školi slušaju o važnosti zdrave prehrane, razvijamo sportsku infrastrukturu u gradu, kao i za građane paletu besplatnih ili subvencioniranih preventivnih programa. Ponosni smo da već godinama financiramo rad Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj, u sklopu kojeg građani mogu dobiti besplatnu psihološku pomoć i razumljivo u ovim zahtjevnim vremenima zabilježen je porast broja korisnika. Savjetovalište radi jednom tjedno, a korisnici imaju i broj telefona na kojeg mogu dobiti savjet stručnjaka. Usluge savjetovanja pružaju psihijatar i psihologinja – ističe gradonačelnik Matej Mostarac.

ČAKOVEC: Naglasak na ljudskost i stvaranje uvjeta za kvalitetan rad medicinara

Grad Čakovec, u Međimurskoj županiji, zauzeo je u 2020. poziciju u Top 10, peti u poretku, kada se radi o porastu izdvajanja za zdravstvo u odnosu na godinu prije, 2019. (plus 148.54 posto), a nalazi se u Top 20 u rubrici porasta prema izdvajanju za zdravstvo u 2017. (151.77 posto povećanja).

Pozitivan rast nipošto ne namjeravaju zaustaviti, pa su nakon 371.609 kuna u 2021. u  Gradu Čakovcu u Proračunu za 2022. godinu predvidjeli za zdravstvo – 400.000 kuna. Od toga pola iznosa raspoređuje se udrugama i ustanovama koje djeluju u zdravstvu putem Javnog poziva, a ostatak je namijenjen kupnji opreme za javne zdravstvene ustanove koje djeluju na čakovečkom području. Također, otprilike 50.000 kuna dodjeljuje se ustanovama i udrugama koje djeluju u zdravstvu preko drugih stavki Proračuna (Grad prijatelj djece, potpora udrugama invalida…). Grad Čakovec je, podsjećaju nas, i uzoran partner ustanovama u zdravstvu na EU projektima (u 2021. – Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije s oko 200.000 kuna).

-Inače, u 2021. godini posebno bi izdvojili programe udruga čije je djelovanje usmjereno prema zdravstvu. Tu su u prvom redu ključni programi rane intervencije kod djece, programi rehabilitacije djece s teškoćama, podrška radu udruga koje se bave liječenjem i prevencijom raznih oblika ovisnosti, potpora majčinstvu, a sufinanciramo i preventivne programe u zdravstvu (oralno zdravlje, prevencija malignih bolesti, psihičko zdravlje) i sl. S obzirom na epidemiju COVID-19, u protekloj godini smo za potrebe zbrinjavanja pacijenata Županijskoj bolnici Čakovec kupili i donirali dva uređaja za liječenje terapijom visokog protoka kisika sa svom pripadajućom opremom. Doniramo i opremu te potrošni materijal Pedijatrijskom odjelu ŽB Čakovec, a od ove smo godine omogućili i ustupili Udruzi za sindrom Down Međimurske županije adekvatne prostore za rad. U Domu kulture u Novom Selu Rok gdje djeluje 39 roditelja i 32 djece, pritom su stvoreni uvjeti ne samo za postojeće, već i za nove terapeutske programe – upoznaju nas iz Grada Čakovca.  Napominju i da u djelokrug rada jedinica lokalne samouprave ne ulazi briga o zdravstvenom sustavu i  organiziranju zdravstvene zaštite, međutim poručuju i kako na tom polju nastoje biti na raspolaganju koliko je to u mogućnosti Grada.

-Mišljenja sam da u izvanrednim situacijama, poput ove u kojoj smo posljednjih godina, moramo ujediniti sve resurse kako bismo pomogli zdravstvenom sustavu te spasili ono što je najvrijednije – ljudske živote, a Grad Čakovec će i dalje u okviru svojih mogućnosti pomagati rad i opremanje naše jedine bolnice te ostalih ustanova u zdravstvu koje djeluju na ovom području. Želim se u ime stanovnika Čakovca i svoje osobno, zahvaliti svim zaposlenicima u zdravstvenom sustavu Međimurja i šire, na svemu što čine u liječenju COVID-19 bolesnika. Jednom kada sve ovo ostane iza nas, sigurno će se pokazati da su brojni životi spašeni predanošću, stručnošću te humanošću naših liječnika i medicinskih sestara te svih zaposlenika zdravstvenog sustava. Zaista možemo biti ponosni na našu bolnicu i sve generacije njenih djelatnika, liječnika i medicinskih sestara te nemedicinskog osoblja koji su cijelo stoljeće stvarali i stvorili suvremeni medicinski centar koji nam je svima na ponos. Svjesni da je svaka donacija, izgradnja i projekt investicija u zidove, naglasak ovim kao i svim drugim aktivnostima u zdravstvu stavljamo na ljudskost, i na stvaranje uvjeta za naše medicinsko i nemedicinsko osoblje koje neprestano brine o našem zdravlju- kaže nam Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca.

DONJA STUBICA: Kontinuirano povećavaju sredstva za zdravlje stanovnika

Donja Stubica, u Krapinsko-zagorskoj županiji, za gotovo 100 tisuća kuna povećao je izdvajanja za zdravstvo u 2020. u odnosu na 2017. (315.03 posto, 29.269-121.475 kuna), čime je zaslužila poziciju u Top 10 hrvatskih gradova. U Top 20, na 19. mjestu, su i prema porastu ulaganja koja su Nikola Gospočić i ekipa proveli u zdravstvu 2020., u odnosu na 2019. (84.81 posto povećanja).

Visoki porast izdvajanja za zdravstvo rezultat je provođenja čitavog niza mjera, posebno epidemiološkog spektra u doba korona-virusa. Tako su sudjelovali u nabavi dezinfekcijskih sredstava i opreme koja se dijelila putem Crvenog križa građanima u potrebi, kao i redovitoj opskrbi dezinficijensima i opremom Gradske knjižnice, ali i gradskog Dječjeg vrtića Bubamara.  Uz to, sufinancirali su rad biokemijskog laboratorija u Domu zdravlja, kao osiguranja dodatnog standarda za građane, zatim i provođenje deratizacije jednom godišnje obavezno, ovisno o potrebi i 2 puta. Tu je i financiranje ispitivanja kvalitete vode koju građani koriste iz lokalnih vodovoda, budući da na području Grada Donje Stubice djeluju 4 takva, te je potrebno redovito pratiti kvalitetu vode koja se koristi. Planirana izdvajanja za zdravstvo u 2022. sveukupno iznose 200.350 kuna,  a naravno da će se i povećati ukoliko bude potrebe, poručili su iz Grada. (Pero Livajić)