Kad se gleda u postotcima, najimpresivniji je, pak, rast u Gradu Otoku u kojemu je u ovoj školskoj godini u vrtiće krenulo 600% više djece nego lani – u brojkama ipak tek 24. Troznamenkasti postotni rast bilježe još četiri grada, a najveći Grad Supetar u kojemu je u vrtiće po prvi put upisano 74 djece, 138% više nego lani

Nakon rezultata istraživanja o broju upisanih prvašića u ovoj školskoj godini, analizirali smo i podatke koje su nam u istom istraživanju provedenom krajem prošle godine gradovi dostavili o broju djece upisane u vrtiće. U istraživanje su se uključila 104 grada, od kojih gotovo polovica – njih 48, bilježi pozitivne brojke, odnosno rast broja djece koja su ove godine po prvi put krenula u vrtiće.

Najveće povećanje broja vrtićanaca, gledajući u apsolutnim brojkama, bilježi Grad Bjelovar u kojemu je u ovoj školskoj godini u vrtiće krenulo 385 djece, čak 122 više nego prošle godine. Bjelovar je, ujedno, jedini grad koji bilježi troznamenkasto povećanje broja vrtićanaca. Na drugom je mjestu Zadar sa 61 upisanim vrtićancem više nego lani, Ogulin ih ima 49, Karlovac 47 a Supetar 43. U top 10 su još Biograd na moru, Đakovo Velika Gorica, Novska i Zaprešić.

Gledajući, pak, u postotcima, najimpresivniji je rast u Otoku  u kojemu je broj vrtićanaca povećan za 600 posto, sa prošlogodišnja četiri na 28 u ovoj školskoj godini. Uz Otok, još četiri grada bilježe porast veći od 100 posto, a najveći je u Supetru – 138,71 posto.

Gledajući, pak, u odnosu na školsku godinu 2017./18., u plusu je nešto manje gradova, njih 39, a najveći porast bilježi Grad Opatija u kojoj je broj vrtićanaca porastao za preko 60 posto.

Kad je, pak, u pitanju broj djece koja su ove godine prvi put krenula u vrtić, najviše ih je ove godine (uz naravno Zagreb koji je izvan svih kategorija) u Splitu – 1-283, Rijeci – 956, Zadru – 631, Velikoj Gorici – 471, Puli – 437, Kaštelima – 436, Bjelovaru – 385, Dubrovniku – 377, Šibeniku – 340 i Karlovcu – 337.

(M.P.D.)

Hrebak: U vrtiće smo uložili više od 35 milijuna kuna, gradimo jedan od najboljih vrtićkih sustava u zemlji

Komentirajući podatke po kojima je Grad Bjelovar rekorder po rastu broja upisane djece u vrtićima, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak kaže kako su porast vrtićaraca te stvaranje lista čekanja, kojih do prošle godine u Bjelovaru nije bilo, dokaz da se Bjelovar sve više razvija i da je grad poželjan za život mladih obitelji. Kako bi to tako i ostalo, Grad se puno ulaže na različitim poljima, od samoga predškolskoga odgoja do gospodarstva, kako bi osigurao obiteljima što bolji standard. Ističe kako su u posljednje dvije godine značajno povećali izdvajanja za vrtiće, a samo u proračunu za 2020. sredstva su sa prošlogodišnjih 26,1 milijun kuna povećana na 34,3 milijuna.

‘Zadnje dvije godine uložili smo u sustav vrtića dodatnih više od 35 milijuna kuna. Od projekta “Vrtići po želji roditelja” vrijednog 14 milijuna kuna, gradnju novog vrtića u Gudovcu vrijednog 8 milijuna kuna, obnove vrtića u Radničkom naselju vrijednog milijun kuna, obnove vrtića na Matoševom trgu i ulici A. Stepinca vrijedne više od 7 milijuna kuna. Izgradnju dvije senzorne sobe za djecu s problemima u razvoju vrijedne oko milijun kuna, pa sve do milijunskih izdvajanja grada za sufinanciranje boravka djece u vrtiću kojim smo zajedno s koalicijskim partnerima smanjili cijenu roditeljima sa dosadašnjih 750 na 500 kuna po djetetu i tako boravak u vrtićima učinili roditeljima dostupniji nego što je to bi do sada kada je ovisio o tome mogu li si roditelji priuštiti da njihovo dijete boravi u vrtiću.

Cilj je u budućnosti izgradnja još jednog vrtića u naselju sjever za koji je već izrađena projektna dokumentacija. Time bismo uz dodatna ulaganja u podizanje kvalitete imali jedan od najboljih vrtićkih sustava u državi’, ističe gradonačelnik .

Domitrović: Imamo još neupisane djece, gradimo novi vrtić

Grad Ogulin treći je po najvećem porastu broja upisanih vrtićanaca u ovoj školskoj godini, a gradonačelnik Dalibor Domitrović ističe kako je to posljedica dovršetka projekta proširenja objekta dječjeg vrtića kojim mu se povećao kapacitet.

‘Do proširenja kapacitet vrtića u njemu je bilo 105 mjesta, sada ima 154 mjesta. Međutim, još uvijek postoji potreba za vrtićkim mjestima. U mnogim obiteljima većinom majke ne mogu prihvatiti posao iz razloga što im nema tko čuvati djecu, a u vrtiću mjesta nema. Neupisane djece, za koju su roditelji predali prijavu i dokumente ali su ostala „ispod crte“, trenutno ima točno 60, međutim procjenjujemo da je stvarni interes i puno veći jer mnogi roditelji se nisu niti trudili prijavljivati djecu za vrtić obzirom da znaju kako su im šanse za prijem male. Iz tog razloga smo pokrenuli projekt izgradnje novog dječjeg vrtića kojim bi osigurali dodatnih 157 mjesta u vrtiću. Time bi se s ova dva objekta kapacitet povećao na 311 vrtićkih mjesta, što bi na neko vrijeme zadovoljilo potrebe grada Ogulina.

 Izgradnja novog vrtića ne samo da je demografska, već i gospodarska mjera, jer će se njome omogućiti mnogim majkama da prihvate zaposlenje, budući da trenutno na području grada Ogulina, zbog investicija koje provode privatne tvrtke, nedostaje radne snage’, kaže Domitrović.

Mandić: U vrtiće uložili 100 milijuna kuna

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić ističe kako djeca i mladi imaju posebnu važnost u strategiji Grada Karlovca, pa ih rast broja vrtićke djece izuzetno veseli jer je on jedan od pokazatelja da demografske mjere koje provodi Grad Karlovac daju pozitivne rezultate.

‘Unazad 7 godina Grad Karlovac u obnovu dječjih vrtića uložio je preko 100 milijuna kuna sredstava. Prošle godine potpuno je obnovljen Dječji vrtić Grabrik kojem je pripala titula drugog po redu najljepšeg vrtića u Hrvatskoj. U tijeku je gradnja vrtića i jaslica Mahično, vrtića koji se nalazi na ruralnom području grada, što je još jedna dodana vrijednost demografskim mjerama koje provodimo. Grad Karlovac ne brine samo o materijalnim standardima odgojnih objekata već kroz programe nastojimo zadržati visoku razinu pedagoškog standarda za naše najmlađe. Djeca dječjih vrtića kroz niz aktivnosti uključena su u društvena zbivanja i život grada. Jednako tako smanjene su i cijene vrtića za obitelji s troje i više djece, a sam upis djece u vrtiće je pojednostavljen uvođenjem e-upisa.

 Karlovačkim mališanima nastojimo pružiti što kvalitetnije i sigurnije odrastanje vodeći brigu o njihovom okruženju. Naš cilj, za koji vjerujemo da ćemo ga postići, jest da djeca čija su oba roditelja zaposlena ili nisu zaposlena imaju svoje mjesto u vrtiću i upravo ova ulaganja i idu u tom smjeru. Svjesni smo da nam društvo nameće te potrebe i upravo na taj način doprinosimo demografskom razvoju’, ističe gradonačelnik.

Marković: Ulaganje u djecu okosnica mandata

‘Grad Supetar, iako je grad na otoku zadnjih godina  bilježi pozitivne demografske trendove zahvaljujući intenzivnom razvoju Grada, porastu zapošljavanja, velikom broju obrtnika i sl. Sve je to naravno imalo i veliki utjecaj na porast broja djece radi čega sam izuzetno sretna pogotovo sto je okosnica moga mandata bila ulaganje u djecu i mlade’, ističe gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je odmah na početku mandata uvela novi program – Sritna dica Sritan grad i brojne nove odluke koje stimuliraju ostanak i doseljenja obitelji u Grad Supetar, a među kojima su i jedne od najviših naknada za bebe u zemlji.

‘Puno ulažemo u djecu i mlade, tako da smo u 2019. Godini započeli  smo projekte ulaganja u predškolu odgoj u iznosu od 12 milijuna kuna. Otvorili smo nove jaslice – dvije sasvim nove grupe jer je za mene bilo neprihvatljivo da se sva djeca ne upišu  u jaslice ili vrtić. Ponosna sam što smo jedan od rijetkih gradova koja je upisao svu djecu.  Osim novih jasličkim grupa ulažemo trenutno u rekonstrukciju temeljne zgrade vrtića sto nam je jedan od većih  projekta vrijednosti preko 9 milijuna kuna’, kaže gradonačelnica.

Mandarić: Poboljšana kvaliteta smještaja, veći interes roditelja

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić kaže kako Grad Đakovo u posljednje dvije godine intenzivno ulaže u Dječji vrtić Đakovo, jedan objekt energetski je obnovljen, drugi je proširen pa su povećani kapaciteti, što je sve pridonijelo poboljšanju kvalitete usluge i rada vrtića, a samim tim se i povećao interes roditelja za upis djece u navedeni objekt.

‘Povećanjem kapaciteta upisano je u posljednje dvije godine 54 nove djece, a povećanjem broja skupina otvorena su i nova radna mjesta unutar vrtića, odnosno i broj zaposlenika se povećavao sukladno povećaju broja djece. Osim toga, proširene su kategorije roditelja za besplatno korištenje redovitih programa u vrtiću te kategorije roditelja kojima se smanjuje udio sudjelovanja u cijeni programa temeljem Odluke Grada Đakova o utvrđivanju mjerila sudjelovanja roditelja-korisnika usluga u cijeni programa dječjeg vrtića i jaslica u Dječjem vrtiću Đakovo. U ponudi vrtića su i različite vrste programa te je u planu uvođenje i novih, sve prema interesu i potrebama postojećih  i budućih korisnika. Neprestano se radi na poboljšanju kvalitete rada unutar vrtića kroz opremanje prostora, obogaćivanje didaktičkog materijala, proširivanje programa, aktivnosti, obogaćivanje jelovnika, uvođenje voćnih obroka… U vrtiću je  novi stručni tim koji obuhvaća pedagoga, psihologa i višu zdravstvenu voditeljicu te se time proširila djelatnost vrtića. Ulaže se u edukacije zaposlenika što je također jedna od mjera koju Grad potiče kako bi se poboljšala usluga u vrtiću. Plan je ove godine otvoriti još jedan objekt na području Grada Đakova u prigradskom naselju Piškorevci te se očekuje i dalje pozitivan trend upisa djece u gradske  vrtiće’, ističe Mandarić.

Uz sve navedeno Grad Đakovo sa 500 kuna po djetetu za cjelodnevni boravak i 425 kuna za poludnevni boravak sufinancira djecu sa svoga područja u vrtićima koji nisu u vlasništvu Grada odnosno privatnim vrtićima. Isto tako sa istim iznosom po djetetu Grad sufinancira obrt dadilja te djecu koja stanuju na području Grada Đakova ali borave u nekom od vrtića koji nisu na tom području.

Barišić: Roditeljima isti uvjeti za gradske i privatne vrtiće

Velika Gorica također jedan je od 10 gradova s najvećim porastom broja vrtićanaca, a posljednjih 10 godina konstantno povećavaju kapacitete u sustavu predškolskog odgoja kako u vrtićima kojima je osnivač Grad tako i u vrtićima privatnih osnivača. U posljednjih pet godina izgradili su, tako, dva potpuno nova vrtića, te je jedan vrtić nadograđen i proširen, te je tako osim povećanja kapaciteta unaprijeđena i kvaliteta skrbi za predškolsku djecu. Jedan od novih velikogoričkih vrtića – Lojtrica, u našem je nedavnom izboru najljepših vrtića osvojio treće mjesto po broju lajkova korisnika Facebooka.

‘Povećanje broja vrtićkih mjesta u ovoj pedagoškoj godini rezultat je podrške novom privatnom vrtiću koji je otvorio mogućnost upisa za oko 100 djece. Sufinancira se rad privatnih vrtića u Velikoj Gorici na način da roditelji imaju iste uvjete plaćanja kao i u gradskim vrtićima. Pažljivim strateškim pristupom ciljevi su nam usmjereni povećanju obuhvata djece i osiguranjem dostupnosti dječjih vrtića što omogućava upis u dječje vrtiće svoj djeci čiji roditelji to žele i trebaju. Uskoro kreće i izgradnja područnih vrtića u okolnim naseljima.

Sustav predškolskog odgoja je izuzetno važan za mlade obitelji, zato se u Velikoj Gorici posebna pažnja posvećuje ovoj djelatnosti što je i vidljivo kroz financijska izdvajanja – VG je grad ugodan za život pa su to prepoznale i mlade obitelji koje sve više ostaju u Gorici ili pak doseljavaju u Goricu zbog prednosti koje takav grad pruža – stanogradnja je u porastu, grad pruža sve usluge za djecu – od odlično organiziranog i dostupnog predškolskog sustava, škola – osnovnih te srednjih i usluga slobodnog vremena za djecu (od sportskih do kulturnih)’, kaže gradonačelnik Dražen Barišić.

Piletić: Otvorili novi vrtić, nema više lista čekanja

 Grad Novska je među 10 gradova s najvećim porastom broja vrtićanaca kada gledamo u brojkama – ove ih je školske godine upisano 100, 35 više nego lani. Upravo  na početku ove školske godine u Novskoj je s radom krenuo novi dječji vrtić, Stribor, koji je – moramo ovdje napomenuti, bio među najlajkanijim vrtićima u našem velikom izboru najlješpih vrtića u Hrvatskoj.

‘ S pet novih odgojnih skupina, svaki najmanji Novljanin je upisan u gradske vrtiće i time smo ostvarili svoj cilj – ukinuti liste čekanja za upis u vrtić. Novi vrtić i nova mjesta u vrtiću svakako su najbolja moguća demografska mjera, no osim toga Grad potiče mlade obitelji s izdašnim iznosima za novorođene bebe (2500 kn za 1., 5000 kn za 2. te 10000 kn za svako sljedeće dijete u obitelji), osigurava poklon paket za majku i dijete u prvim tjednima života u iznosu 1500 kn. Uz niz drugih mjera Grada i Sisačko-moslavačke županije, veseli nas i ovaj podatak da smo u prvih 10 gradova po povećanju upisane djece u vrtiće’, ističe gradonačelnik Marin Piletić.

Turk: Mlade obitelji Zaprešić sve više prepoznaju kao dobro mjesto za život

U top 10 gradova s najvećim rastom broja vrtićanaca je i grad Zaprešić.

„Prema statističkim predviđanjima, Zaprešić bi uskoro mogao premašiti brojku od 30 tisuća stanovnika. Posebno me veseli što sve više mladih obitelji prepoznaje naš grad kao odgovarajuće mjesto za življenje, pa stoga nije iznenađujuće da će se najveći dio ulaganja u gradu i ove godine odnositi upravo na poboljšanje uvjeta obrazovanja“, poručuje gradonačelnik Željko Turk.

Ističe kako su, zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u komunalnu i prometnu infrastrukturu, zdravstveni nadstandard, sport, kulturu te, naravno, obrazovanje koje smatraju temeljem ukupnog razvoja, a zatim i stvaranjem preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva, u Zaprešiću ostvarene sve pretpostavke potrebne za kvalitetno i ugodno življenje.

‘Danas Zaprešićani imaju sve u svome gradu, a zadovoljavajuća razina sigurnosti, povoljan geoprometni položaj i blizina hrvatske metropole svakako su dodatne prednosti koje Zaprešić čine mjestom poželjnim za život.

Što se tiče predškolskog obrazovanja, gotovo 25 milijuna kuna predviđeno je samo za sufinanciranje smještaja djece u dječje vrtiće. Grad Zaprešić podmiruje razliku između stvarne ekonomske cijene u iznosu od 2.000,00 kn i roditeljske uplate u iznosu od 595,00 kuna po djetetu, koje pohađa program predškolskog odgoja i obrazovanja u predškolskim ustanovama čije je osnivač Grad Zaprešić. Za drugo dijete roditelji plaćaju 476,00 kuna, a za treće i svako sljedeće je boravak u vrtiću besplatan, odnosno, u potpunosti ga subvencionira Grad. Uz to, roditelji mogu ostvariti i pomoć financiranja zbog okolnosti vezanih uz teško socijalno-ekonomsko stanje te pomoć u mliječnoj hrani za djecu u dobi do 12 mjeseci. Korisnicima usluga smještaja djece u predškolskim ustanovama drugih osnivača, Grad sufinancira cijenu od 950,00 kn mjesečno po djetetu koje pohađa program, ukoliko se radi o jedinom korisnikovom djetetu u vrtiću, odnosno, za drugo dijete u vrtiću  1.100,00 kuna te za treće i svako sljedeće dijete 1.700,00 kuna. U sklopu demografske mjere sufinanciranja smještaja djece u dječjim vrtićima, u ovogodišnjem proračunu su osigurana sredstva za uvećanje iznosa subvencije Grada za smještaj djece u dječjim vrtićima drugih osnivača i u obrtima za obavljanje djelatnosti dadilja’ ističe Turk.

Dujmić: U samom smo vrhu po kvaliteti i visini ulaganja u vrtiće

Grad Opatija bilježi najveći rast broja upisanih prvašića u posljednje dvije godine – u vrtiće je naime po prvi put upisano 61 posto više djece – 464, dok ih je 2017./18 bilo 288.

‘Razveselila me ova statistika. Iako smo svjesni da smo u hrvatskom vrhu i prema kvantiteti i prema kvaliteti pružanja predškolskih usluga, uvijek je lijepo čuti da su postoci toliko visoki. Naravno da je glavni razlog tomu izgradnja novog vrtića na Punta Kolovi, koji je u funkciji sada već drugu predškolsku godinu, sa 12 odgojnih skupina i više od 150 djece. No, Grad Opatija kontinuirano ulaže i u uređenje ostalih zgrada u kojima djeluje Dječji vrtić Opatija – u Voloskom je potpuno energetski obnovljena zgrada vrtića, uz pomoć eu sredstava, a kroz natječaj Ministarstva poljoprivrede osigurali smo i bespovratna sredstava za dogradnju zgrade vrtića u Veprincu. Bolji uvjeti rada za zaposlenike i djecu stvorili su i nova upisna mjesta za naše najmlađe te mogu s ponosom reći da u Opatiji nema neupisane djece u jasličke i vrtićke programe’, ističe gradonačelnik Ivo Dujmić.

Dodaje kako je, osim ulaganja u infrastrukturu, već dobro poznata i njihova demografska i socijalna mjera prema kojoj za drugo i svako iduće dijete u obitelji roditelji uopće ne plaćaju korištenje usluge predškolskog odgoja, a takvih je obitelji na području Grada Opatije sada oko 50 %. ‘Iako je Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici u 2019. usvojilo Izmjenu Odluke o ekonomskoj cijeni koja je povećana i sada iznosi 3.474 kn za 10 satni program te 2.001 kn za 5,5 satni program, za roditelje – korisnike se cijena neće mijenjati, već se povećava iznos proračunskih sredstava kojima se sufinancira smještaj djece u vrtiće. Roditelji će i nadalje plaćati 650 kn za cjelodnevni, odnosno 290 kn za poludnevni program’, ističe gradonačelnik.

Janči: Nikad više vrtićanaca – doseljava nam se sve više obitelji

Grad Đurđevac jedan je od gradova s najvećim rastom broja vrtićanaca u posljednje dvije godine – 2017. godine u vrtiće je po prvi put upisano 235 djece, a prošle godine njih 283.

‘Ovo je  prvi put da smo zbog velikog broja novoupisane djece otvorili dvije nove odgojne skupine, zbog čega smo jako ponosni. Ovo je samo pokazatelj da se sve više mladih obitelji doselilo na područje grada Đurđevca. Ove pedagoške godine je bio i velik interes za upis djece iz okolnih općina u naš vrtić, ali i  što nam je jedan od pokazatelja da se kvaliteta rada i udobnost smještaja u novoobnovljenom vrtiću prepoznaje i izvan područja Grada Đurđevca’, ističe gradonačelnik Hrvoje Janči.

Osim redovnog programa, djeci su i ove godine ponuđeni i kraći programi, i to program engleskog jezika, etno-tradicijskog programa, sportske igraonice, zbora i vjerskog odgoja, a od prošle je godine uvedeno i novih šest programa – njemački, likovni, informatički program, eko program, rad s darovitom djecom i program potpore roditeljima. Ukupno 11 dodatnih programa koji razvijaju kod djece znatiželju, potiču istraživanje i proširuju znanja.

Grad Đurđevac i vrtić zajedno provode projekt Maslačak za sve kojim je osiguran poslijepodnevni rad vrtića za mješovitu grupu od 20 djece, u vremenu od 11 do 21 sat.

‘Strategija Grada Đurđevca je dizanje standarda u svim segmentima kroz projekte financirane EU sredstvima, a prioritet je i dalje rad s najmlađima kroz aktivnosti u vrtiću, školi i sportu

Konstantno radimo na poboljšanju materijalnih uvjeta u vrtiću i školi za naše najmlađe stanovnike, ali kroz ovakve projekte kao što je Maslačak za sve zapošljavamo i nove stručne djelatnike, te ulažemo u edukacije postojećih. Kako bi nam djeca bila kasnije uspješna u školi, ali i u životu s njima treba kvalitetno raditi od najranije dobi, a upravo smo to postigli kroz nove kreativne programe. Naš vrtić pokriva sve potrebe stanovništva i nema listu čekanja, tako da sva djeca koja žele ići u vrtić u njemu imaju mjesta.

Ove godine planiramo krenuti s projektom nadogradnje našega vrtića za dvije nove odgojne skupine jer se stalno povećava broj upisane djece. S dogradnjom je planiran i novi program predškole kako bi se djeca koja iduće godine kreću u školu što bolje i lakše prilagode toj velikoj promjeni’, ističe gradonačelnik Janči.

Pirak: Samo lani u vrtiće uložili 10 milijuna kuna

‘Grad Čazma kontinuirano ulaže u obnovu našeg Dječjeg vrtića Pčelica Čazma, radimo na proširivanju kapaciteta,  poboljšanju usluge, zapošljavaju se dodatni odgojitelji i stručni suradnici te smatramo da je sve to doprinijelo i povećanju broja djece u vrtiću. Samo prošle godine u vrtić je uloženo gotovo 10 milijuna. Najveći dio odnosi se na obnovu i dogradnju vrtića – radi se o europskom projektu vrijednom 6,2 milijuna kuna, koji se u potpunosti se financira iz EU fondova, odnosno Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj’, ističe gradonačelnik Dinko Pirak.

Od 2010. g., čazmanski je vrtić već nekoliko puta uređivan i dograđivan – dograđena je sportska dvorana, uređen prilazni put i izgrađeno parkiralište, promijenjeno krovište. U nedavnom zahvatu uređeno je nekoliko soba kako bi se pojačala energetska učinkovitost, dvorana je sanirana od vlage. U tom je razdoblju u obnovu ove ustanove Grad Čazma ukupno uložio nekoliko milijuna kuna.

Osim samih građevinskih radova na objektu, ponosni smo i na poboljšanje usluge i ulaganje u  ljudske kapacitete u vrtiću – provodi se projekt “Za čazmanske mališane zajedno”, temeljem kojega je otvoreno nekoliko novih radnih mjesta, a korisnicima vrtića omogućen je boravak do 21 sat.  Radi se o projektu „Vrtići za skladniji život“ – Unaprjeđenje usluga za djecu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, raspisanog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, financiranog iz Europskog socijalnog fonda je usklađivanje privatnog i poslovnog života obitelji s djecom produženjem rada vrtića.

„Za potrebe provedbe projekta, zaposlili smo 3 odgojitelja na puno radno vrijeme te kuharicu i spremačicu na pola radnog vremena. Projektom su zaposleni i stručni suradnici pedagog, logoped i psiholog. Odgojitelji i stručni suradnici će u sklopu projekta sudjelovati na više od 20 edukacija i osposobljavanja, kako bi se podigla razina kvalitete usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za sadašnje i buduće generacije najmlađih polaznika vrtića. Sudjelovanjem na edukacijama te nabavom potrebne opreme, omogućit će se izrada te izvođenje dodatnih programa za djecu – sportskog i dramskog. Vrijednost projekta je gotovo 3 milijuna kuna te se u 100 %–tnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna. Grad Čazma stalno ulaže u razvoj ranog i predškolskog te školskog odgoja i obrazovanja, čime svojim građanima želi omogućiti kvalitetniji život i preduvjete za ostanak na ovom području“, poručuje gradonačelnik, Dinko Pirak.

Grad Čazma nije mijenjao cijenu za korisnike dječjeg vrtića već više od 10 godina te se iz Gradskog proračuna izdvaja oko dvije trećine ekonomske cijene po korisniku. Također nema listi čekanja te su sva djeca zbrinuta bilo kao redoviti polaznici, bilo kao korisnici programa male škole.

Dio je to pronatalitetne politike Grada Čazme u koju se ubraja i povećanje naknada za novorođenčad, kupnja udžbenika i radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole, sufinanciranje prijevoza, studentski krediti i ostalo:

„Želimo da naši stanovnici, počevši od najmlađih pa sve do najstarijih imaju što bolje uvjete za život u našem gradu te činimo sve što kao jedinica lokalne samouprave možemo kako bismo to i postigli“, naglašava čazmanski gradonačelnik, Dinko Pirak.

Opara: Povukli najviše EU sredstava za unaprjeđenje rada vrtića

Najveći broj djece koja su ove školske godine po prvi put krenula u vrtić, njih 1.283, kao i najveći broj ukupno upisane djece u vrtiće, 4.720 ima Grad Split.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara ističe kako su već nekoliko godina grad s najvećim brojem upisane djece u vrtiće,  te najavljuje kako ove godine kreću u projekt dogradnje i rekonstrukcije DV Ružmarin kojom će stvoriti uvjete za otvaranje jasličkih odgojnih skupina.  Na području stambenog naselja Kila u Splitu Grad je u 2019. godini  kupio  prostor za smještaj  dječjeg vrtića u kojem će se u skladu s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe smjestiti 150 djece u šest odgojnih skupina. Također se planira i izgradnja dječjeg vrtića na području Pujanki u koji će se moći upisati 100 djece predškolske dobi.

Upravo Grad Split i splitski vrtići povukli su i najviše EU sredstava, 28 milijuna kuna, za unaprjeđenje rada vrtića pa su tako uveli i poslijepodnevni, produljeni rad uz nova zapošljavanja stručnog kadra u dječjim vrtićima.

 ‘Navedeni projekti doprinijeti će usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza. Unaprjeđenjem postojećih, razvojem posebnih programa, zapošljavanjem i edukacijom stručnog osoblja poboljšava se sustav integracije djece s poteškoćama, potiče rad s darovitom djecom, a sadržaj predškolskih programa prilagođava se potrebama djece i roditelja’, ističe Opara.

Franković: Briga za djecu na vrhu liste prioriteta

Grad Dubrovnik sa svojih se 1.749 djece upisane u vrtiće u ovoj školskoj godini (od toga 377 po prvi put) nalazi u top 10 gradova s najvećim brojem upisane djece u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Mato Franković ističe kako Grad nizom mjera nastoji olakšati život roditeljima i, općenito, podići razinu kvalitete života u Dubrovniku.

‘Ne čudi nas stoga da naš grad, kao jedan od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj, bilježi veliki broj djece. Briga za djecu i mlade visoko nam je na listi prioriteta, a nizom ulaganja, primjerice u prošloj godini otvorili smo čak 12 novih vrtićkih grupa, danas smo u dubrovačkim vrtićima jako blizu propisanim pedagoškim standardima’, ističe Franković.

Kada je riječ o vrtićima, u 2019. godini otvorene su dvije nove vrtićke zgrade – dogradnja potpuno nove zgrade vrtića ”Palčica” i adaptacija postojeće zgrade u novi vrtić ”Mala kuća” te je tijekom prošle godine otvoreno 12 novih vrtićkih grupa, a već u prvim danima ova godine, nakon završetka radova u tijeku, otvara se još jedna grupa. Značajan je to korak prema strateškom cilju ove gradske uprave – uvođenju pedagoškog standarda u svaki vrtić i stvaranje uvjeta da se svako dijete po navršenih godinu dana automatski može upisati u vrtićke ili jasličke programe.

Tako je za pedagošku godinu 2019./2020. temeljem raspisanog glavnog natječaja u Dječje vrtiće Dubrovnik primljeno je 323 djece od čega 224 u jaslice i 99 u vrtić. Međutim, Dječji vrtići Dubrovnik od rujna 2019. godine primaju zahtjeve za naknadni upis, a djeca se upisuju u jaslice i vrtiće ovisno o raspoloživosti mjesta jedanput mjesečno. Na ovaj način u pedagoškoj godini 2019./2020., zaključno do 31.12.2019., primljeno je još 87 djece, a 13 ih je na listi čekanja.

Ujedno, izvedena je i energetska obnova dvije vrtićke zgrade ”Izviđač” i ”Ciciban”, za što su korištena EU sredstva, a kroz projekt ”Grad za djecu”, vrijedan 14 milijuna kuna u potpunosti financiran europskim sredstvima, u dubrovačke vrtiće uveden je rad subotom i popodnevna smjena.

Osim što ulaže u vrtiće, Grad Dubrovnik ulaže i u školstvo i to čak 97,9 milijuna kuna u zadnje dvije i pol godine. Gradska uprava s gradonačelnikom Frankovićem gradi prvu novu školu u Dubrovniku nakon 35 godina, odrađena je energetska obnova tri škole, sufinancira se radni materijal osnovnoškolcima i knjige srednjoškolcima, a stipendije za učenike i studente udvostručene su u odnosu na prethodne godine.

Kao jednu od demografskih mjera Grad Dubrovnik razvija i vlastiti model ‘dubrovačke stanogradnje’. Ova mjera namijenjena je prvenstveno mladim Dubrovčanima, mladim obiteljima, kao pomoć kod ostvarenja potrebe za domom i poboljšanja kvalitete stanovanja. Između ostalog, ima za cilj poticanje demografske obnove.

Miletić: Pozitivni trendovi kao rezultat dugogodišnjih ulaganja u podizanje kvalitete života

Među gradovima s najvećim brojem upisanih vrtićanaca je i Grad Pula, a gradonačelnik Boris Miletić ističe kako je to rezultat dugogodišnjih ulaganja, ne samo u predškolski i školski sustav, već općenito u podizanje kvalitete života u gradu.

‘Naime, nizom konkretnih mjera i aktivnosti, nastojimo pratiti potrebe naše djece i njihovih roditelja i to od prvog dana njihova rođenja, odlaska u vrtić, potom u školu i na daljnje školovanje.

Za to imamo osigurane naknade za svako novorođeno dijete, predškolski sustav je tako organiziran da roditelji ostvaruju subvencije prilikom upisa djece, već godinama imamo dežurne službe u dječjim vrtićima, nemamo liste čekanja i svakom je djetetu osigurano mjesto u vrtiću. Nadalje, imamo kvalitetne škole, financiramo produženi boravak za učenike zaposlenih roditelja u svim našim školama, provodimo nastavu u jednoj smjeni u gotovo svim osnovnim školama i niz drugih mjera koji zaposlenim, mladim roditeljima itekako puno znače.

Osim toga, pripremamo i konkretnu pomoć za mlade za rješavanje njihovog stambenog pitanja i to sufinancirajući kamatu prilikom kupnje prve nekretnine, a sve kako bi lakše podnijeli  taj financijski teret.

Sve te mjere, uz brojna ulaganja u temeljnu infrastrukturu poput novih cesta, sustava odvodnje, vodovodne mreže, plinofikacije, javne rasvjete, obnove fasada i slično u konačnici utječe na podizanje kvalitete života u gradu, a time posljedično i na pozitivne demografske trendove’, ističe gradonačelnik Miletić.

Burić: Povećali gradsko sufinanciranje, kreće gradnja novog vrtića

‘Grad Šibenik posebnu pažnju posvećuje najmlađima, njihovom sigurnom odrastanju i stvaranju kvalitetnih temelja za budućnost’, ističe gradonačelnik Željko Burić komentirajući brojke po kojima je Grad Šibenik među gradovima s najviše upisane djece u vrtiće.

Navodi tako kako se, u području predškolskog odgoja financira djelatnost dječjih vrtića  „Šibenska maslina“ i „Smilje“, kojima je osnivač Grad Šibenik te dio programa u pet predškolskih ustanova drugih osnivača, vjerskih i privatnih. Prema zaprimljenima zahtjevima za upis, u šibenske vrtiće upisano je gotovo 95 posto djece.

Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima fondova i nadležnih ministarstava, ali i značajnim ulaganjima od strane Grada, u protekloj je godini u predškolskom odgoju realiziran i niz infrastrukturnih projekata. Puno se obnavljalo, uređivalo i gradilo, a u  svrhu poboljšanja  materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama u 2020. godini Grad Šibenik planira utrošiti 4.000.000 kuna za početak izgradnje potpuno novog, modernog opremljenog Dječjeg vrtića Ljubica u gradskoj četvrti Crnica. Ulaganje u izgradnju i obnovu postojećih vrtića jedan je od prioriteta Grada Šibenika, a nedavno su završeni redovi na energetskoj obnovi na čak tri vrtića, dok su u tijeku radovi na energetskoj obnovi  centralnog dječjeg vrtića u gradskom predjelu Vidici.

‘U pedagoškoj godini 2019.-2020. Grad Šibenik je podignuo visinu iznosa sufinanciranja ukupno 645 djece upisane u privatne vrtiće sa dosadašnjih 700 na 900 kn mjesečno po djetetu. Veseli nas što danas, zahvaljujući jasnom usmjerenju i kontinuiranim aktivnostima, šibenskim mališanima omogućavamo ugodan boravak u modernim vrtićima, prilagođenim svim pedagoškim standardima’, ističe Burić.