Drugu godinu zaredom izbor najboljih gradova Hanza Medije i portala Gradonačelnik.hr obuhvaća i nagradu za gradsku upravu koja je najviše podigla kvalitetu života u svojoj sredini, a u završnicu izbora su ušli Bakar, Biograd na Moru, Nin, Opuzen i Vis.

Nagrada za najveći napredak u kvaliteti života izračunata je na način da je uspoređen poredak u kategoriji kvaliteta života u 2021. godini u odnosu na poredak za istu tu kategoriju u sklopu prošlogodišnjeg izbora najboljih hrvatskih gradova za 2020. godinu. Pet gradova koji su ostvarili najveći napredak u poretku su ušli u finale ovogodišnjeg izbora.

 Bakar u Primorsko-goranskoj županiji uvršten je u završnicu izbora jer je ostvario najveće pomake u zaposlenosti, pokrivenosti ukupnih rashoda i primitaka proračuna ukupnim primicima, visini stipendija i školarina te porodiljnih naknada i udjelu proračunskog izdvajanja za unaprjeđenje stanovanja i zajednice.
Aduti Biograda na Moru u utrci za grad koji je ostvario najveći napredak u podizanju kvalitete života su smanjivanje nezaposlenosti, poboljšanje indeksa nezaduženosti, povećanje broja obrtnika, smanjenje udjela proračunskog izdvajanja za bruto plaće i postizanje povoljnijeg omjera vrtićke djece i odgajatelja.

Gradska uprava Nina izborila je završnicu u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova zahvaljujući povećanju zaposlenosti, povećanju proračunskog izdvajanja za porodiljne naknade i opreme za novorođenčad,  kao i proračunskih transfera za zaštitu okoliša i sport. Značajno su poboljšali i indeks kretanja stanovništva koji je i jedan od kriterija kategorije kvalitete života.
Opuzen u Dubrovačko-neretvanskoj županiji konkurira za grad s najvećim napretkom u podizanju kvalitete života na temelju ostvarene bolje pokrivenosti proračunskih rashoda i izdataka ukupnim prihodima i primicima, povećanja broja obrtnika kao i povećanja proračunskih udjela za izdvajanja u obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, sport i kulturu.

Do naslova najboljeg u ovoj kategoriji izbora Hanza Medije i Gradonačelnika.hr grad Vis će pokušati doći zahvaljujući smanjenju nezaposlenosti, povećanju broja obrtnika te poboljšanju proračunskih izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, zaštitu okoliša i  usluge unaprjeđenja stanovanja i zajednice.

   Prvi pobjednik u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova bili su Križevci, a u završnicu su se lani plasirali Klanjec, Metković, Sinj i Sisak.  Križevci su, prema obrazloženju žirija, bili značajno poboljšali efikasnost gradske uprave i indeks nezaduženosti, kao i pokazatelje proračunskih izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade te izdvajanja za usluge unaprjeđenja stanovanja. U ovaj grad u Koprivničko-križevačkoj županiji otišla je 2018. i prva nagrada za najbolji grad u povlačenju novca iz EU fondova.

    Dok je pri izboru najboljih gradova za život u završnicu izbora rangirano 15 gradova za tri nagrade najboljima u konkurenciji veliki, srednji i mali gradovi, nagrada namijenjenjena sredini koja je ostvarila najveći napredak u kvaliteti života biti će dodijeljena samo jednom gradu. Za ozračje u kojem se bira sredina s najvećim napretkom u podizanju kvalitete života od značaja je, među ostalim, podatak Gradonačelnika.hr da su ulaganja zavedena u gradske proračune kao usluge unapređenja stanovanja i zajednice, a što, napominje portal, uključuje i opskrbu vodom, uličnu rasvjetu i druge rashode vezane uz stanovanje, samo između 2017. i 2019. dosegla 15 milijardi kuna i bila u stalnom porastu. Jedan od ključnih faktora, prema istome izvoru, za rast ulaganja u unaprjeđenje kvalitete života su fondovi Europske unije. (V. Marjanović, Jutarnj list)