DV Ribica iz Podbablja najljepši je vrtić u kategoriji općina, među malim gradovima najviše lajkova FB korisnika osvojio je DV Maslačak iz Garešnice, u kategoriji srednjih gradova pobijedio je DV Duga Resa, objekt Kasar, iz Duge Rese, dok je titula najljepšeg vrtića iz velikih gradova pripala DV-u Gaza iz Karlovca. U izboru za Najbolji vrtić stručni žiri najviše je ocjene dao vrtiću Girice iz Cresa i Maslačku iz Općine Primorski Dolac koji je tako uspio obraniti prošlogodišnju titulu najboljeg općinskog vrtića

Nakon osam dana glasanja i preko 21 tisuću lajkova samo na našoj FB stranici, završen je 4. Izbor za najljepši i najbolji vrtić u Hrvatskoj kojeg je gradonačelnik.hr i ove godine organizirao u suradnji i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Izbor smo proveli na dvije platforme – Najljepši vrtić birao se na Facebooku i tu su o pobjedniku svojim lajkovima odlučili FB korisnici, a pobjednike izbora za Najbolji vrtić, temeljem posebnih prijava i kriterija, izabrao je stručni žiri.

U FB izboru najljepšeg vrtića  sudjelovalo je 40 vrtića iz 41 gradova i općina iz čitave Hrvatske, a slike vrtića kroz ovaj su izbor postigle ukupni doseg od preko 730 tisuća FB korisnika! Kao apsolutni pobjednik – najjači po broju lajkova u ukupnoj konkurenciji, pobjednik u kategoriji općina i hit od prvog se dana nametnuo DV Ribica iz Općine Podbablje pored Imotskog, koji je po broju lajkova dominirao kroz čitav izbor s izuzetkom posljednja dva dana kada mu je ozbiljno priprijetio i u vodstvo prešao DV Maslačak iz Garešnice. No, fanovi vrtića iz Podbablja u posljednjim su satima izbora ubacili u 5. brzinu, dostigli vrtić iz Garešnice i DV-u Ribica osigurali uvjerljivu pobjedu sa osvojenih 3.033 lajkova samo na našoj stranici. Ukupno, računajući i lajkove na svim dijeljenim objavama, DV Ribica je osvojio preko 5.700 lajkova, a kroz ovaj izbor ga je vidjelo preko 34 tisuće FB korisnika.

Drugi u ukupnom poretku i pobjednik u kategoriji malih gradova je DV Maslačak iz Garešnice sa osvojenih 2.756 lajkova samo na našem FB-u, dok je ukupno, računajući dijeljene objave, osvojio preko 4.700 lajkova i postigao doseg od gotovo 40 tisuće FB korisnika.

Treći u ukupnom poretku i drugi u kategoriji općina je DV Vojnić iz Vojnića sa osvojenih 1.204 lajkova na našoj stranici, 2.455 lajkova na svim objavama i dosegom od gotovo 30 tisuća FB korisnika.

Prošlogodišnji pobjednik, DV Bambi iz Andrijaševaca završio je kao četvrti u ukupnom poretku i treći u kategoriji općina sa osvojenih 914 lajkova na našoj stranici, dvostruko toliko na svim objavama te dosegom od gotovo 19 tisuća FB korisnika.

U top 10 u ukupnoj kategoriji su, nadalje, DV Maslačak iz Murskog Središća, DV Pčelica iz Općine Molve, DV Lipa iz Općine Čađavica, DV Gaza iz Karlovca, DV Ljubičica iz Općine Jasenica i DV Tratinčica iz Pleternice.

Gledano po kategorijama, ‘srebro’ u kategoriji malih gradova ide DV-u Maslačak iz Murskog Središća koji je osvojio 894 lajkova na našoj stranici, preko 1.800 na svim objavama, a vidjelo ga je preko 30 tisuća FB korisnika.

Treći najljepši vrtić u kategoriji malih gradova  je DV Tratinčica iz Pleternice. 

Najviše lajkova i titulu najljepšeg po izboru FB korisnika u kategoriji srednjih gradova osvojio je DV Kasar iz Duge Rese. Vrtić Kasar je ujedno jedan od najstarijih vrtića u Hrvatskoj. Započeo je sa radom davne 1926. godine i to kao – konjušnica, a onda su vlasnici Tvornice predenja i tkanja 1926. u toj zgradi otvorili Zabavište za djecu svojih radnika. Specifičnost je da je objekt danas izvana gotovo identičan kao nekada, a iznutra naravno moderno uređen i opremljen.

Isti je prostor ujedno i izložbeni prostor gdje se cijelo vrijeme mogu pogledati fotografije prostora nekada i početaka ranog i predškolskog odgoja u Dugoj Resi.

Drugi u kategoriji srednjih gradova je DV Radost-Stribor iz Novske…

….a treći je DV Ivanić Grad iz Ivanić-Grada. 

Pobjednik u kategoriji velikih gradova je DV Gaza iz Karlovca, 

drugi je po broju lajkova DV Vukovar I iz Vukovara,

a treći DV Rin Tin Tin iz Pule. 

Stručni žiri birao je najbolje između 22 prijavljena vrtića
I ovogodišnji izbor održan je uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje koji su prepoznali našu želju i cilj – dodatno promicanje i poticanje stručnosti, zalaganja i angažmana vrtića i njihove proaktivnosti u podizanju odgojnih standarda i sadržaja koje nude svojoj djeci, ali i roditeljima te samim tim i poticanje pozitivne konkurencije u smislu daljnjeg podizanja standarda i kvalitete usluge zbog čega su se uključili u naš projekt.
U suradnji s Ministarstvom i Agencijom izradili smo kriterije temeljem kojih su njihovi predstavnici – Sonja Fureš iz Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, Inga Seme Stojnović, viša savjetnica za ravnatelje u predškolskim ustanovama u Agenciji za odgoj i obrazovanje te Ivan Todorić ispred projekta gradonačelnik.hr, ocijenili i izabrali pobjednike među 22 vrtića koji su se prijavili u ovoj kategoriji.
Najveći broj bodova, najbolju ocjenu žirija i titulu najboljeg vrtića u kategoriji gradova svojim standardima i uvjetima koje omogućavaju djeci zaslužio je DV Girice iz Cresa, a u kategoriji općina i ove je godine pobijedio i prošlogodišnju titulu najboljeg obranio DV Maslačak iz Općine Primorski Dolac. 
Drugi najbolji gradski vrtić, po ocjeni stručnog žirija, je DV Radost iz Crikvenice, a treći je DV Radost iz Garešnice. U kategoriji općina titula drugog najboljeg pripala je DV Proljeće iz Kloštar Ivanića, a treće mjesto pripalo je DV-u Ogledalce iz Ernestinovo. 

Čestitamo pobjednicima, ali i svim ostalim vrtićima koji su kroz ovaj izbor u proteklih osam dana dobili fantastičnu vidljivost i promociju. Podsjetimo, ukupni doseg slika vrtića premašio je 730 tisuća FB korisnika! Posebna zahvala Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Agenciji za odgoj i obrazovanje koji su prepoznali vrijednost i važnost projekta kojim se promiču trud i ulaganje u podizanje vrtićkih standarda, veselimo se nastavku suradnje i daljnjem razvijanju projekta u narednim godinama. (Marija Pulić Drljača)

Evo čime su vrtići Girice i Maslačak zaslužili osvojili žiri:

Nakon što je u našem prošlom izboru Najboljeg vrtića osvojio drugo mjesto u kategoriji gradova, DV Girice iz Cresa ove je dobio najveći broj bodova od strane našeg tročlanog žirija i tako osvojio titulu najboljeg gradskog vrtića u Hrvatskoj. Grad Cres već godinama u našem izboru za Najbolji grad osvaja titulu najboljeg malog grada za demografiju i obrazovanje, a naše brojne analize svrstavaju ga u sam hrvatski vrh upravo po vrtićkim standardima – od kvadrature vrtića pa do broja odgojitelja. DV Girice prostore se tako na preko 1.500 kvadrata, pa svako dijete ima preko 12 metara kvadratnih za sebe, dok se vrt i dječje igralište prostiru na preko 3.000 kvadrata, što je gotovo 25 metara kvadratnih po djetetu.

U vrtić je upisano 124 djece koja raspoređena u 7 odgojnih skupina, 3 jasličke skupine i 4 vrtićke skupine, a u svakoj skupini radi po dvoje odgojitelja, što znači da na svaka ‘teta’ u prosjeku pazi na osmero djece. U vrtiću su zaposleni stručni suradnik logoped, te stručni suradnik psiholog na puno radno vrijeme, a tu su i dva pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju koji su raspoređeni u dvije vrtićke skupine. Nadalje, tu su dvoje kuhara, pomoćna kuharica i pomoćni radnik u kuhinji.

Kad smo kuhinje i nadstandarda u prehrani, u DV Girice se svakodnevno pripremaju obroci prema jelovniku koji je izradio Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-e. U procesu pripreme hrane koriste se dodaci maslinovo ulje i med koji se nabavljaju od strane domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Djeci su tijekom cijelog dana boravka u vrtiću ponuđeni suho voće i orašasti plodovi, kao i pitka voda iz
Vranskog jezera. Također, djeci je ponuđeno sezonsko voće (trešnje, smokve, limun) koje raste u dvorištu vrtića. Posebno se pripremaju obroci za djecu koja su alergična na pojedine namirnice, a obroci se posebno prilagođavaju i s obzirom na vjerska opredjeljenja djece polaznika vrtića kao i djece vegetarijanske prehrane.

Osim redovitog programa, u DV Girice se provodi poludnevni program katoličkog vjerskog odgoja, glazbeni i sportski program, uče se engleski i talijanski, a poseban program provodi se i za potencijalno darovitu djecu rane i predškolske dobi. Svi programi verificirani su pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Nadalje, tu su brojne radionice i predavanja, poput onoga o astronomiji kojega je u sklopu projekta ‘Dobra energija’ održao Dorian Božićević iz Hrvatskog astronomskog saveza, te Plesna igraonica i Naša mala knjižnica, projekt usmjeren na popularizaciju čitanja među djecom i stalno povećanje i razvoj dječje publike i to zanimljivim i poticajnim aktivnostima prilagođenim njihovu uzrastu. Svi ovi programi i aktivnosti za djecu su besplatni.
Uz to, već petu godinu za redom u vrtiću se provodi projekt Moj Cres kojim se djecu educira o otoku Cresu te ih se kroz različite istraživačke aktivnosti i izlete upoznaje sa kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom grada Cresa.

Već nekoliko godina DV Girice je uključen i u Unicefov program škole za Afriku koji za cilj ima osigurati pristup kvalitetnom obrazovanju djeci diljem Afrike. Kroz razne aktivnosti koje se nude djeci unutar odgojno-obrazovnog rada skupine djeca se upoznaju s kontinentom Afrike i
njegovim specifičnostima. Djecu se nastoji senzibilizirati na volonterski i humanitarni rad: svojim ručicama izrađuju nešto što mogu unovčiti, a sva skupljena sredstva donirana su za bolje obrazovanje djece Afrike.

‘U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Cresa snimili smo ples RIM TIG TAGI DIM kao podrška Baby Lasagni za finale Eurosonga. Bili smo i na vijestima! Ponosni smo što nam je Zajednica sportova PGŽ-a ove godine ukazala povjerenje za organizaciju jubilarnog 20. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Primorsko-goranske županije. U našem gradu natjecalo se 400 malih sportaša iz deset različitih vrtića’, navodi se u prijavi creskog vrtića.

Inače, Grad Cres pokriva čak 85 posto ekonomske cijene vrtića dok roditelji plaćaju manje od 15 posto troškova. Uz to, ako u vrtić ide dvoje djece iz iste obitelji, umanjuje se cijena – konkretno 10 posto za svako dijete, a treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji vrtić pohađa besplatno.
Za djecu s teškoćama u razvoju uslugu smještaja u vrtić u cijelosti snosi Grad Cres. Samohranim roditeljima usluga boravka djeteta u vrtić umanjuje se za 50 %, kao i roditeljima koji primaju socijalnu pomoć. Grad sufinancira i prijevoz djece iz manjih naselja na otoku do vrtića, a svi izleti i predstave su za djecu besplatni. Creski vrtić ima i svoje solarne panele pa sam proizvodi i struju za svoje potrebe.

 

DV Maslačak iz općine Primorski Dolac iz Dalmatinske Zagore svojim je nadstandardima i uvjetima koje osigurava djeci i ove je godine zaslužio najviše ocjene našeg stručnog žirija i tako je obranio prošlogodišnju titulu najboljeg općinskog vrtića.

Novi je to vrtić izgrađen EU sredstvima prije tri godine koji se prostire se na 700 m2, a uz 4 sobe dnevnog boravka za djecu, veliku kuhinju i sedam sanitarnih čvorova imaju i  veliku dvoranu u sredini objekta, te vanjski prostor za igru na prostranom vrtu koji je opremljen antistresnom podlogom, 2 tobogana, raznim penjalicama, ljuljačkama, vrtuljkom i dvije klackalice za manju djecu.

Svaka odgojiteljica pazi na šestero djece, a u stručnom timu vrtića je i pedagog koji radi s djecom, savjetuje odgojiteljice, surađuje s roditeljima i lokalnom zajednicom te radi na projektima koji omogućavaju unaprjeđenje kvalitete rada vrtića, navodi se u prijavi. Osim pedagoga, stručni tim čini i zdravstvena voditeljica koja u predškolskoj ustanovi boravi 8 sati tjedno, tj. 32 sata mjesečno. 

Što se tiče nadstandarda u prehrani, djeci se nudi izbor da svaki dan imaju dva jelovnika u obroku doručka, dvije užine i jednog ručka, a inzistira se na zdravim i domaćim namirnicama koje se nabavljaju od lokalnih proizvođača  koji posjeduju eko certifikat

Uz dodatne sportske programe, za djecu organiziraju različite aktivnosti – od maškara, piknika i šetnji po prirodi, odlazaka kod lokalnog liječnika i stomatologa kako bi se djeca upoznala s tim zanimanjima, odlazaka u knjižnicu, kazalište… Aktivni su i na humanitarnom polju pa su se uključili u UNICEFOV edukativno – humanitarni program „Škole za Afriku“ kao i projekt Marijini obroci. Ove godine zajedno s djecom predškolske dobri organiziran je i projekt „Put oko svijeta”, gdje djeca zajedno sa svojim odgojiteljicama upoznaju najvažnije aspekte izabranih država. Djeca se tako upoznaju s kulturom, jezikom, običajima i hranom odabranih država, a također upoznaju i najvažnije znamenitosti koje možemo pronaći u tim državama. Do sada su se djeca upoznala s 4 države, a najzanimljivije je istaknuti degustacija hrane koju su djeca i odgojiteljice zajedno s kuharicom pripremali u našoj kuhinji. ‘Obrazovanje je ključ koji otvara mnoga vrata djeci prilikom ulaska u svijet odraslih kako bi se odmaknula od stigme i opasnosti siromaštva. Organizirali smo projekcije filmova za djecu, druženje i predstave za roditelje, gdje smo prikupljali novac, a i tijekom godine u kasice smo ubacivali sitni novac koji smo potom uplatili za Marijine obroke. Važno nam je da kod djece razvijemo empatiju za ljude u potrebi te i uključimo u različite oblike potpora i pomaganja’, ističu iz vrtića.

Aktivno surađuju s roditeljima i širom društvenom zajednicom, održavaju niz edukacija i radionica za roditelje, a roditelje su potaknuli i na bavljenje sportom organizacijom prijateljske odbojkaške utakmice…  S obzirom da je vrtić prije dvije godine prešao u nove prostore i dobio potpuno novu opremu, odlučili su humanitarno donirati djeci Dječjeg doma Maestral čitav svoj inventar. Svake godine organiziraju i suradnju s policijom MUP-a Kaštela, koja upoznaje djecu o važnosti sigurnosti u prometu kroz prigodnu radionicu.